Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Kereszteltek a szentesi fürdőben

Szentes - Engedéllyel, a higiéniára ügyelve végeztek bemerítkezést a baptisták – a látvány talán furcsa volt a szentesi gyógyfürdőben, de kiderült: a szertartással minden rendben volt.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Vasárnap kimentem a gyógyfürdőbe. Úgy egy tucatnyi fürdőző szemtanúja volt egy igen furcsa eseménynek, amire a mai napig nem tudok elfogadható magyarázatot találni. Bement az intézmény területére egy népes társaság. Egy vallási csoport tagjai lehettek, akik a pihenő vendégek legnagyobb meglepetésére feltehetőleg keresztelést tartottak a kültéri medencében. Azok, akik részesei voltak a szertartásnak, ruhástul a vízbe mártóztak – számolt be egy szentesi férfi. Gyakori vendég a fürdőben, azt kérte, ne írjuk le a nevét. A szemtanúk szóhoz sem jutottak, mesélte. Kíváncsiak lennének arra, hogy ki engedte be őket, tudott-e a kórház (mert a gyógyfürdő oda tartozik – a szerk.) vezetése erről az akcióról, adtak-e engedélyt a csoportnak. – Mégis csak elképesztő, hogy egy közintézményben, ahova az emberek belépőjegy megvásárlása után juthatnak be, ilyen, magánjellegű eseményt szervezzenek. Másrészt az sem világos, hogy szabad-e ruhában a medencébe menni – mérgelődött a panaszos.

Információink szerint Szentesen három olyan felekezet működik – Jehova Tanúi, a Hit Gyülekezete és a baptisták –, amely az említett módon kereszteli a híveket. Megtudtuk: utóbbi egyház végzett úgynevezett bemerítkezést a fürdőben. Azokon a településeken, ahol nincs saját imaház, és abban medence, időnként kénytelenek ezzel a lehetőséggel élni, mondta Balogh Barnabás baptista lelkipásztor.

– Mindig előzetes engedélyt kérünk az intézmény vezetésétől, és olyan időpontot választunk, amikor gyér a forgalom. A higiénia miatt sem kell aggódni a látogatóknak, a bemerítkezést tiszta, mosott, vasalt fehér ruhában végezzük – tudatta. Ha az időjárás engedi, tóban, folyóban is elvégzik a szertartást, tette hozzá.

A járási tiszti főorvos, Surányi Anitaérdeklődésünkre kifejtette: hasonló esettel korábban nem találkoztak, a medencék rendeltetésszerű használatának betartatása a fürdő személyzetének feladata. A fürdő medencéinek vizét naponta lecserélik, a teljes vízcserék alkalmával a medencék fertőtlenítőszeres takarítását is elvégzik – nyugtatta meg a közvéleményt. A kórház vezetése egyelőre nem reagált a kérdéseinkre.

Olvasóink írták

 • 5. szivboleslelekbol 2013. szeptember 18. 08:15
  „A cikk készülhetett volna több és helyesebb információk alapján. Pl. Szentesen (is) még jónéhány felekezet ezen az említett (egyébként eredeti, ősi) módon "keresztel": ortodox (görög keletiek), nazarénus, pünkösdi, a három különböző adventista és még létezik 1-2 kevésbé ismert közösség amiben én sem vagyok biztos:) "Egy kalap alá venni" a nem keresztény jehovistákkal (Atya-Fiú-Szentlélek Istenségét tagadják) és egy másik "újhullámos", erős anyagi érdekeken alapuló pár évtizede éve létrejött vallási csoportot egy kb. 400 évessel - szerintem nem korrekt. Egyébként a kórház területén működő (hovatartozó?) kápolna is - úgy tudom - bármely keresztény felekezet vallás-gyakorlására is nyitott. Mindemellett korábban a DM is írta, hogy megváltoztatták a medence-besorolást kevésbé szigorúra - hogy az ovisok is ott úszhassanak... Hát, ezeken is el lehetne gondolkodni...”
 • 4. nie 2013. szeptember 13. 11:22
  „Tiszteletben tartom mindenki hitét, az magánügy. De a kórházhoz tatozó létesítményben egyházi alkalmat tartani, szerintem kicsit meredek, ugyanúgy, mint a gyerekek úszni tanítása. Ha sima termálfürdő lenne, természetesen az más lenne! kicsit el kellene gondolkodni a kialakult helyzeten.”
 • 3. igazamvan 2013. szeptember 13. 06:45
  „Klscsillag! Ismered őket, a hitüket? Én nem vagyok baptista, de ismerek ilyen vallású embert ismerek. Biztosíthatlak róla, ők nem szektások, hanem tiszta hitű emberek! Neked viszont ajánlanám a tízparancsolat tanulmányozását, az még az ateistáknak sem válik hátrányára........”
 • 2. Kiscsillag1990 2013. szeptember 12. 17:29
  „Sok agy-mosott birka... beee... Inkább az összes ilyen szektát pl. Jehova tanui, adventista, stb. ki kéne üldözni az országból!!!!”
 • 1. petrov 2013. szeptember 12. 12:04
  „Kéretik a megbotránkozóknak nem kötözködni. Én kritikus vagyok az egyházakkal ha kell, de most nem kell. A tiszta vasalt fehér ruha nem hiszem hogy közegészségügyi problémát okozna, ellentétben néhány polgártársunkkal, akik előírt gatyában taknyukat, nyálukat és folyó ügyeiket is a medencében végzik...

  Az alulról építkező egyházi csoportok sokkal szimpatikusabbak számomra, mint az államilag támogatott térítés. E kis egyházi csoportok, az utolsó szociális és mentális védbástyái széthulló végletesen individualizálódó társadalmunknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázvezeték sérült Nagymágocson

Egy 63 milliméteres átmérőjű gázvezeték sérült - robbabanásveszély nincs, egy üzemet azonban… Tovább olvasom