Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Két megyére osztja az utcát a felezővonal

Eperjes, Gádoros - Ki tudja, miért döntöttek úgy évtizedekkel ezelőtt az illetékesek, hogy az úttest felezőjén ˝húzzák meg˝ a megyehatárt – az Eperjesre vezető út jobb oldalán élők a Békés megyei Gádoros, a bal oldali házak tulajdonosai pedig a Csongrád megyei Eperjes lakói. Megyeszomszédok.
A Gádorosról Szentesre vezető útról bekötőút visz Eperjesre. Az úttest mindkét oldalán házak sorakoznak, bár egyre több az üres, lakatlan ingatlan. Érdekesség, hogy az út két oldalán élők más megyében, más településen és más utcában laknak. A megyehatárt a lakosok elmondása szerint valahol a felezővonal környékén húzták meg az illetékesek, még a régi rendszerben. Az ott lakók körében ez nem igazán beszédtéma, hiszen évtizedek óta „megyeszomszédok", de azért az életükben okoz néha problémát ez a közigazgatási helyzet.

Bezzeg a róka tudja

Kocsis Istvánné lakcíme Eperjes, Kiskirályság tanya. Hozzá Eperjesről jár a postás, nem úgy, mint az út túloldalán Farkas Lászlónéhoz. Merthogy ő gádoros-újvárosi tanyán lakik, neki a gádorosi postás hordja a küldeményeket.

– Ha mentőt kell hívni, akkor hozzánk Szentesről jön a segítség, a túloldalon élőkhöz pedig Orosházáról. Persze előfordul néha kavarodás. Néhány éve történt, hogy rosszul lett a férjem. Felhívtam a 104-et. Orosházára kapcsolt. Elmondtam, mi a baj, elmagyaráztam, hogy hol lakunk, mire közölték, hogy nem hozzájuk tartozunk, és átkapcsoltak Szentesre. Ott megint elsoroltam a panaszunkat, s végre elindult a segítség. Sajnos a férjem már nem él. Nem emiatt a mentős kavarodás miatt vesztettük el – mondta Kocsis Istvánné. Az idős asszony arról is beszélt, hogy egyszer a róka miatt is meggyűlt a bajuk a megyehatárral.

Ruzsinszki Józsefné és Fazekas Ferenc László majdnem szemben laknak egymással, az út két oldalán. Szomszédok, de egyikük Csongrád, másikuk Békés megyei. A szerző felvétele
Ruzsinszki Józsefné és Fazekas Ferenc László majdnem szemben laknak egymással, az út két oldalán. Szomszédok, de egyikük Csongrád, másikuk Békés megyei. A szerző felvétele

– Sok évvel ezelőtt róka fosztogatta a jószágainkat. Először a gádorosi vadászoktól kértünk segítséget, de nem lőtték ki a rókát, mert éppen Csongrád megyében lődörgött. Mire az eperjesiek kiértek, addigra visszament Békés megyébe. Úgy látszik, a ravaszdi tisztában volt a határvonalakkal.

Megbüntették a Csongrád megyei oldalon

Kocsiséktól néhány háznyira, az út túloldalán, vagyis Gádoroson lakik Farkas Lászlóné. Neki is akad jó néhány története a megyehatárról. – A férjem még fiatal volt, amikor levizsgázott segédmotoros kerékpárra. Először ideiglenes jogosítványt kapott, ami Békés megyére volt csak érvényes. Tett egy kört a motorral Eperjes felé. Hazajövet megbüntették a rendőrök, mert az úttest azon része Csongrád megye, oda nem volt érvényes az ideiglenes jogsi.

Farkas Lászlóné számára emlékezetes marad egy néhány évvel ezelőtti baleset is. A mellettük lévő dűlőútról hajtott fel az útra egy kismotoros, akit elütött az Eperjes felől érkező személyautó. A sérült motoros a kerítésük tövébe repült, így egyértelmű volt, hogy az orosházi mentősök jöttek érte. A kiérkező rendőrök azonban már tanakodtak, hogy melyik megye helyszínelje a balesetet.

62-es vagy 68-as?

– A minap az egyik szomszédasszonyunk szerette volna a vezetékes telefont beköttetni. Nem lehetett. Az út túloldalán, vagyis Csongrád megyében vannak a póznák és a vezeték. Az ugye a 62-es körzet, mi pedig itt, a túloldalon 68-asak vagyunk – csóválta a fejét az asszony.

Fazekas Ferenc László is a gádorosi oldalon él. Ő arról mesélt, hogy ha az áramellátással gondok vannak, azt Szentesre jelzik, de ha a házban rendetlenkedik a villany, a szerelőt már érdemesebb Békés megyéből hívni, úgy olcsóbb.

Ruzsinszki Józsefné a Csongrád megyei térfélen lakik, de egy gádorosi takarékszövetkezetben vezeti a folyószámláját. – A számlakivonat van, hogy egy hét alatt ér ide. Az lenne a legegyszerűbb, ha a gádorosi postás hozhatná ki, hiszen úgyis erre jár nap mint nap. De nem lehet. Gondolom, a posta elküldi Szentesre, onnan hozzák Eperjesre, vagyis bejárja a fél megyét, mire ideér.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szentesi kórházigazgató cáfolja a psztichiátria bezárását

Még egyeztetnek a szentesi kórház jövőjéről, de hogy hol tartanak a tárgyalások, arról nem szivárognak ki a hírek. Tovább olvasom