Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kiállítás nyílt a Biár-hagyatékból

Szentes - A szentesi Biár családban több mint 100 éve öröklődik tovább a fodrászszakma szeretete. A 2006-ban elhunyt Biár József üzletének berendezését ezentúl egy állandó kiállításon bárki megnézheti.
– Édesapám, Biár József 1938-ban állt munkába, a 2006. január 10-én bekövetkezett halála előtt nem sokkal még dolgozott. A család nem szerette volna, ha elkallódnak az üzlet berendezései, felajánlottuk azokat a szentesi múzeumnak – közölte az ifjabb Biár József.

A Koszta József Múzeum vezetője, Béres Mária örömmel fogadta az ötletet, az állandó tárlatot a Múzeumok éjszakája egyik szentesi programjaként szombaton nyitották meg a Fridrich Fényírdában. Mód László néprajzkutató különleges gyűjteménynek nevezte a tárgyakat, Medgyesi Arnoldné fodrász szakoktató pedig arra hívta fel a figyelmet: egész Európában mindössze hét ilyen kollekcióról tud.

Sokan megjelentek a szombati megnyitón a családból – és közülük néhányan ki is próbálták a hagyatékot. Fotó: Králik Emese
Sokan megjelentek a szombati megnyitón a családból – és közülük néhányan ki is próbálták a hagyatékot.
Fotó: Králik Emese

Az idős mester édesapja, Biár Emil is fodrász volt, a családban már több mint 100 éve űzik a mesterséget. Biár Józsefnek három fia született, ők más hivatást választottak, de kisgyerekként nekik is be kellett segíteni a munkába. Amint elég nagyok voltak hozzá, szappanozták a vendég arcát, mesélték. A családból nagyon sokan megjelentek a szombati megnyitón, mindenki egyetértett abban, hogy csak szép emlékeket őriznek Biár Józsefről. A Damjanich utca 27. szám alatti üzlet akkoriban a felsőpárti társadalmi élet egyik központja volt, egy olyan hely, ahol vidáman telt a munka. Régen nyugodtabbak voltak az emberek, nem rohantak folyamatosan, szögezték le Biárék. A papa nagyon szerette a focit, ezért ha fontos meccs volt a tévében, a kuncsaftok vele együtt türelmesen végignézték azt a műhely sarkában, majd miután lefújták, folytatódhatott a hajvágás – mesélték derűsen. Ha időnként hosszú volt a sor, és valamelyik vendég zsörtölődött emiatt, a mester azzal intette őt rendre: ne aggódjon, akire utolsónak kerül sor, egyúttal vacsorát is kap.

– Persze mikor végzett az utolsó ügyféllel, akkurátusan megborotválkozott, és azt mondta: hát így neki jár a vacsora – osztották meg a történetet. Jelenleg a család negyedik generációjának két tagja, Biár Edina és Biár Csaba viszi tovább a dédapa mesterségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólyamentés után névadó ünnepséget tartottak Derekegyházán

A Magyar Madártani Egyesület munkatársai meggyűrűzték a kisgólyákat és az érdeklődők meg is simogathatták a falu kedvenceit. Tovább olvasom