Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Kisebb cégek is vannak a Négy Mancs feketelistáján

Szentes - A Négy Mancs Alapítvány a legnagyobb feldolgozó cégre, a szentesi Hungeritre élezte ki kampányát – a Magyar Lúdszövetség elnöke, Papp Lajos szerint. Ő a vezetője a Komlósi Lúd Kft.-nek, amely a szentesi gyárba szállította a termelők hízott libáját és kacsáját. A térségünkben működnek kisebb üzemek, amelyek szintén szerepelnek az állatvédők feketelistáján. Egyelőre ezeknek a gyáraknak próbálja a tótkomlósi cég értékesíteni a tömött jószágokat.
A szentesi Hungerit Zrt.-nek 3-4 integrátor cég szállította augusztusig a hízott libát és kacsát. Ezek közül a legjelentősebb a Békés megyei Komlósi Lúd volt, amely nemcsak a békési térségben, hanem Bács-Kiskun és Csongrád megyében is tartotta a kapcsolatot a termelőkkel. A tótkomlósi székhelyű kereskedelmi és szolgáltató kft. ügyvezetője, Papp Lajos a Magyar Lúdszövetség elnökeként is jól ismeri, hogy milyen galibát okozott a Négy Mancs Alapítvány libatömés ellen indított akciója.

Az érintettek szerint messze nem a ludak, hanem az emberek sorsa a tét a Négy Mancs és az ágazat között zajló csatában Illusztráció: Tésik Attila
Az érintettek szerint messze nem a ludak, hanem az emberek sorsa a tét a Négy Mancs és az ágazat között zajló csatában Illusztráció: Tésik Attila

Mint megírtuk: a Hungerit az állatvédők nyomására szeptember 1-jével beszüntette a hízott baromfi vágását. A Komlósi Lúd vezetője lapunknak azt mondta: ők a három megyéből 500-600 termelőtől vitték a zsírlibát és -kacsát a szentesi gyárba. Ám az elhíresült libamájügy nem ennyi személy egzisztenciáját veszélyezteti az ágazatban, hanem 5-6 ezer emberét, köztük takarmánygyártókét és szállítókét is. – Bizonytalanná vált a további sorsuk, pedig a többségük 15-20 éve foglalkozik töméssel. Sok termelő hitelt vett fel a baromfitenyésztésre, és nem tudni, miből fizeti azt vissza, ha tönkremegy a gazdasága – tette hozzá Papp.

A Komlósi Lúd most a kisebb feldolgozócégeknek próbálja eladni a hízott jószágot. Ilyen üzem például a Fobu Kft. Pusztamérgesen és a kiskunfélegyházi Integrál ÁFÉSZ. Papp Lajos elmondta: ezek is rajta vannak az állatvédők feketelistáján, csak kisebbek, és a kampány a legnagyobbra, „a Hungeritre van kiélezve." Úgy véli, ha nem változik a helyzet, akkor a „hungarikum el is tűnhet a palettáról", és Kínából, Ukrajnából és más országokból hozzák majd be a libamájat. A Magyar Lúdszövetség egyébként neves professzorok és más szakemberek segítségével azt próbálja megértetni a Négy Mancs Alapítvány illetékeseivel, hogy a tömés nem állatkínzás, ennek több százéves hagyománya van hazánkban.

Olvasóink írták

 • 12. Emma35 2008. szeptember 21. 15:12
  „emma vagyok: annyit kéne hogy megnézni alapvetően hogy a német labor által küldött adatok stimmelnek-e a mintával.”
 • 11. Egy tömö a sok közül 2008. szeptember 18. 14:48
  „7-es Munkanélkülinek!Te azért vagy munkanélküli ,mert nem akarsz dolgozni!Inkább képezed magad ,mert járkálsz az iskolába és kasz egy honapra 60 ezer ft-ot.És logatod a lábad egésznap:ha a tömöknek olyan könnyű ,hogy 2 tömésközt csak pihen és nézi ,hogy hizzik a liba ,miért nem csinálod te is azt!Hogy legyen idöd pihenni neked is.Probáldki csak ,majd akkor tudsz külömbséget tenni ,addig megne járjon a szád!!!!A másik egy falusi hová menjen el 50 év felett,egy a lakásáért sem kap városon másikat .A harmadik 50 év felett hová kelesz!Könyörögjünk a polgármesternél segélyért!Mibenünk legalább van gerinceség,és dolgozni akarunk és megélni,nem ugy mint te képezheted magad te akkor is olyan maradsz mint aki nem okos!!!!!!!!!!”
 • 10. vágta 2008. szeptember 14. 12:30
  „A fegyvergyára biztonságban van, nyugodjon meg RobinGood;(”
 • 9. sanyóca 2008. szeptember 14. 08:34
  „itt azt kellene megérteni hogy több ágazat is tönkre megy.És úgy gondolom hogy a négy mancs hátba támadta a hungeritet és még nagyon sok embert.A kormány meg nem tesz ellene semmit ami nagyon szomorú dolog.És azt se hiszem hogy a 4 mancs majd eltartja azokat az embereket akik az utcára kerülnek.Kíváncsi lennék rá hogy a négy mancs tagjai csak zöldséget esznek?Vagy esetleg megeszik a libamájat is?Vagy külföldi érdekeltség miatt akar tönkre tenni ennyi embert a négy mancs????????????”
 • 8. RobinGood 2008. szeptember 13. 23:58
  „Én fegyvergyárban dolgozom, taposóaknákat szerelek össze. Ha megszünik az állásom, be fogok perelni minden izgága békeharcost ;)”
 • 7. Munkanélküli 2008. szeptember 12. 16:59
  „A munkanélkül maradt libatömő az állatvédőktől kért állást (MR1). Nekem ötször kellett munahelyet váltanom és senki nem törődött velem. Mindig időre kellett mennem dolgozni, a libatömő meg az etetések között pihen, lesi hogy hízik a liba. Képezze át magát a libatömő is. Ha nem talál a környéken munkát menjen és keressen más megyében.”
 • 6. potya 2008. szeptember 11. 13:28
  „!!!!!!!!!!!!!!!!!! www.magyarliba.atw.hu !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Kampány a Hungeritért, a több száz éves magyar hagyományért, 15.000 ember megélhetéséért!!! (Nem csak a Hungeritről van szó)

  Igaztalan vádak és hamis videó az, amit a Mancs fel tud mutatni.

  Nézzétek meg a magyarliba.atw.hu videóját: Hogyan tömnek valójában Magyarországon?

  Szavazzatok!!!

  Én tuti, hogy terjesztem az oldalt, én is károsult vagyok... és nem értem libához soha...”
 • 5. Sáfrány Éva 2008. szeptember 11. 06:49
  „Akkor most a munkanélküliek részére az elmaradt fizetést lehet utalni a négy mancs nevű alapítványnak.”
 • 4. kovács jenő 2008. szeptember 11. 06:44
  „A francia, angol stb. liba tömés ellen miért nem tiltakozik? Kinek az érdeke érvényesül, ki fizet.”
 • 3. gabianya.... 2008. szeptember 10. 23:59
  „Sok mindent és mindenkit tönkre tetta a négy mancs.Az a rengeteg munkanélküli amit ők okoztak.A sok éhen maradt gyerekszáj ez ténxleg emberkínzás.Gondolom most az utcára sem mernek egyedül menni és nem merik vállalni a nevüket sem.Hátbadöfni másokat ez a magyar valóság:(:(:(A Hungerit Zrt-nek sok sikert és kitartást kivánok.Remélem ők nyerik a pert.Hiányoznának a Jó termékeik a boltok polcairol:(Itt legalább minőség is volt.Sajnos mindig a legjobbat támadják”
 • 2. web 2008. szeptember 10. 22:27
  „Nem csak a liba tömöket tette tönkre hanem a toll üzemeket is!”
 • 1. Dunai Tomi 2008. szeptember 10. 18:44
  „A saját egyéni megítélésem szerint, természetesen azt kívánom, hogy nyerje meg az ügyet a Hungerit Zrt., gondolva itt az ottani, illetve a kapcsolódó cégek, vállalkozások dolgozóira elsősorban, de ez még csak egy csata, nem pedig a háború.
  Azt még nem is fejtegetik a médiumok, hogy a Négy Mancs a megfelelő propagandájával kijárta azt az állapotot, hogy az elsődleges felvevőpiac ne vásároljon a Hungerit Zrt.-től(és a többi exportőrtől), de amennyiben a Hungerit Zrt. nyeri az ügyet, attól még külföldön sem a viszonteladók, sem az emberek nem kezdenek el a mostani állapotot megelőző mértékben/mennyiségben vásárolni.Tehát az ügy pozitív végkimenetelétől függetlenül, a realizált árbevétel-kiesés (szerintem) mindenképpen fennmarad még jó ideig.
  És akkor itt merül fel a kérdés, hogy kötelezhető lesz-e a Négy Mancs egy esetleges anti-propagandára, az árbevétel-kiesés kompenzálására, vagy(uram bocsá) a mégis munkanélkülivé vált emberek támogatására egyéb módokon !

  Nos talán erre is kellene koncentrálni, hiszen mind a munkáltatók, mind az érintett munkavállalók létbiztonsága nem fog egyből/ismét megszilárdulni attól hogy a megfelelő szervek elmarasztalják majd a Négy Mancsot...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még vizsgálják a halál okát Szentesen

Szentes - Közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a szentesi rendőrség annak a férfinak a halálát,… Tovább olvasom