Délmagyar logó

2018. 08. 14. kedd - Marcell 22°C | 33°C Még több cikk.

Kitálalt az elhunyt szentesi nő kórházi szobatársa

Szentes - Egy éppen megszült kismama sietett annak a fiatalasszonynak a segítségére, aki egy nőgyógyászati rutinműtét után hunyt el múlt szerdán a szentesi kórházban. A szerencsétlenül járt nő szobatársa úgy emlékszik, a beavatkozás utáni napon nem vizsgálták meg tüzetesen a beteget.
Két várandós és egy császármetszésen már átesett anyuka mellé fektették be azt a 31 éves fiatalasszonyt július 1-jén, aki egy nőgyógyászati rutinműtét után hunyt el múlt szerdán a szentesi kórházban. Ahogy arról többször írtunk, a nő spontán elvetélt, ezért egészségügyi küretet végeztek rajta az intézmény szülészeti-nőgyógyászati osztályán. A beavatkozáskor azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre.

– Már azt sem igazán értettük, miért a mi szobánkba került, hiszen bizonyára számára is óriási lelki terhet jelentett, hogy magzata elvesztése után szülésre készülő nők között kell eltöltenie néhány napot – mondta lapunknak az elhunyt egyik szobatársa, Ildikó, aki kérte, teljes nevét ne írjuk le, és ahhoz sem járult hozzá, hogy arcát megmutassuk.

Ebben a kórteremben feküdt a szülés után Ildikó, és a küretet követően ide hozták a 31 éves nőt is. Fotó: Tésik Attila
Ebben a kórteremben feküdt a szülés után Ildikó, és a küretet követően
ide hozták a 31 éves nőt is. Fotó: Tésik Attila

A gyógykaparást július 1-jén, kora délután végezték el. Este már fájdalmakra panaszkodott a nő. Ildikót, aki harmadik gyermekét várta, este 8 körül vitték be a szülőszobára, ahonnan három óra múlva tért vissza saját szobájába. – Akkor már nagyon rosszul volt – mesélte a szobatársáról. – Öklendezett, görcsölt, sírt. Kicsit nekem is úgy tűnt, hogy hisztizik, de megkérdeztem, miben segíthetek, és ő csak azt hajtogatta, hogy nem érzi jól magát. Egy darabig vártunk, hátha jön valaki felénk, de egy idő után már nekem kellett kibotorkálnom a szülőszobához vezető folyosóig, hogy találjak egy nővért, aki megnézi, mi a baj, és hoz valamilyen gyógyszert.

Ildikó úgy emlékszik, szerdától folyamatosan hányt szobatársa, aki négyóránként fájdalomcsillapítót is kapott. Nagyon szenvedhetett, mert kért volna többet is, de a nővér azt mondta neki, ebből a gyógyszerből nem adhat sűrűbben. Ildikónak úgy rémlik, a szerdai nagyvizit során nem vizsgálták meg tüzetesen a beteget, de abban biztos, hogy aznap már infúziót is kapott a fiatalasszony, aki a beavatkozást követő második 24 órában egyre többet aludt. – Ha felriadt, azt ismételgette: „Miért történik ez velem?" Kicsit furcsa volt, hogy a párja is visszafogottan viselte a nő szenvedését, csak csendben ült az ágy mellett. A fiatalasszony például egyszer arra kérte a férjét, hogy szóljon az anyjának, jöjjön be hozzá borogatni őt – mondta Ildikó, akit utóbb megdöbbentett szobatársa halála, és együtt érez családjával. Utoljára akkor látta, amikor csütörtökön délelőtt műtőbe vitték a nőt.

A szentesi kórház folyosóján. Még nem tiszta a kép az ügyben. Fotó: Tésik Attila
A szentesi kórház folyosóján. Még nem tiszta a kép az ügyben.
Fotó: Tésik Attila

Lapunk ismét megkereste az elhunyt asszony kezelőorvosát, Loboda Fábiánt, aki ügyvédje tanácsát megfogadva egyelőre nem nyilatkozott a kórházban történtekről. Az intézményből kiszivárgott információk szerint viszont a doktor – aki kedd reggeltől szerda reggelig ügyeletben volt – mielőtt hazament pihenni, ultrahangvizsgálatot kért. Ez nem utalt áthatoló sérülésre, ezt közölte is az őt követő ügyeletes orvossal, valamint az osztályvezető főorvossal, aki folyamatos, szoros megfigyelést írt elő. Úgy tudjuk, a Loboda után beosztott ügyeletes orvos nem tartotta műtétre érettnek a dolgot. Csütörtökön Loboda ismét munkába állt, és azonnal műtőbe vitte a fiatalasszonyt, akinek a kilyukadt méhfalát maga varrta össze. Értesüléseink szerint csak ennél a beavatkozásnál derült ki, hogy bélműtétre is szükség lesz, amit egy sebészorvosnak kellett elvégeznie. Több forrásunk egybehangzóan állítja, hogy ez utóbbi műtét nem sikerült, a varratok szétszakadtak, ezért még kétszer meg kellett operálni a nőt, akin azonban ez sem segített.

Úgy tudjuk, július 5. és 12. között Loboda Fábián szabadságon volt, ezt követően viszont folyamatosan érdeklődött betege állapota felől. A szülész-nőgyógyász szűkebb környezetéből szerzett információink szerint az orvost meglepte, hogy részben felfüggesztették, és nem is ért egyet ezzel a döntéssel. A szentesi kórház főigazgatója, Várkonyi Katalin arról tájékoztatta lapunkat, hogy a belső vizsgálat, ami a beteg teljes ellátására vonatkozik, még hetekig eltarthat.

Megfenyegették Lobodát

Életveszélyesen megfenyegették Loboda Fábiánt kedden délelőtt. A szentesi rendőrkapitányságon megerősítették információnkat: hozzájuk is érkezett bejelentés, de további részleteket a nyomozás érdekében nem közöltek az ügyről. Lapunk úgy értesült, hogy az elhunyt nő egyik közeli hozzátartozója kereste föl munkahelyén a szülészt, és ott egy négyszemközti beszélgetésen fenyegette meg az orvost. Csak az elhunyt férjének családjával tudtuk felvenni a kapcsolatot, és ők egybehangzóan cáfolták, hogy ilyen megtörtént volna.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. Kimy 2013. május 28. 18:13
  „Amikor egy női beteg a nőgyógyászaton üvölt a fájdalomtól és hány óránként miért nem hívnak össze konzíliumot?!
  MIért nem viszik azonnal a CT-re, MRI-re?
  Miért egy másik beteg koslat ápolónő után?
  Horror egy hely lehet.

  Szentes a Halloween kórház...!
  Én nem értem hol volt a beteg nő anyja? Miért nem ordította le a fejüket, hogy miért szenved a lánya?!
  Én hívtam volna a rendőrséget, meg a TV2-t is.
  Engem magán úton beküldtek a Kerepsi kórházba, ahol 2-ből egy reuma kezelést kaptam meg, gyógytornász nem volt, így úgy döntöttem, hogy egyszer voltam, soha többet, megyek más orvoshoz akinek más kórházban van háttere.
  Még egy olyan pofátalnul pénzéhes ápolónővel még nem találkoztam mint ott, szinte belenyúlt a pénztárcámba.
  A legszívesebb leköptem volna.
  Az ápolónők 90%-ról elég rossz a véleményem még a BP-i kórházakban is.
  Nekem alapból császárom lesz, súlyos problémák miatt de csak magánkórházba megyek, államinak még magán osztályára sem!”
 • 86. Lemba 2008. augusztus 06. 20:08
  „Meg egy megjegyzes Uhu reszere!
  Ha Lemba 2 ugyan ilyen hozzaertessel es korultekintessel vegezne a munkajat mint ez az "Orvos"´, egy hiba folytan szazak halnanak meg egyszerre.”
 • 85. Lemba 2008. augusztus 06. 20:01
  „Sajnos nagyon keves olyan orvos kerul ki az egyetemrol, mint az elhunyt Dr. Ozsvar, Dr. Deak es Dr. Aved. Nem csak szakmailag, hanem erkolcsileg is nagyszeru emberek voltak.”
 • 84. Lemba 2008. augusztus 06. 19:57
  „Uzenet Uhu-nak,
  Remelem a csaladjanak minden tagja jo egeszsegnek orvend az elkovetkezo husz evben is. Ne legyen szukseguk valamilyen helyi orvosi kezelesre, meg ha veletlenul on orvos is.”
 • 83. B80 2008. augusztus 06. 07:58
  „Tud valaki valamit a Doktor Úrról?
  Nem hallottam semmit felőle és kiváncsi lennék rá hogy dolgozik-e?”
 • 82. Szabóné Tünde 2008. augusztus 05. 18:46
  „Csak annyit szeretnék mondani hogy én is ennél a dokinál szültem hozzá jártam és nem lehet egy rossz szavam sem rá.mindig nagyon kedves volt ,odafigyelt mindenre és én azt mondom ma is rá bíznám magamat.Nem tudom elképzelni hogy valakihez is goromba tudna lenni.Én teljes mértékben kiállok mellete,és remélem még sokáig járhatok hozzá.”
 • 81. felháborodott 2008. augusztus 03. 10:49
  „zitacica!
  Igazad van! Nagyon eldurvultak itt a megjegyzések! A lényeg a lényegben h. az orvosok is emberek, s annyit dolgoznak h. nem csoda, ha néha hibáznak! Mindenki hibázik, hisz emberek vagyunk! S ezt jó lenne ha mindenki tudomásul is venné! A másik h. nálunk még tényleg jó az ellátás néhány szomszédos országhoz képest! Nem hiába járnak át ide a betegek!? A lány családját sajnálom! A vétkezővel pedig várjuk meg a szakértők véleményét! Hisz ne ítélj elsőre! .....”
 • 80. libatop 2008. augusztus 03. 08:33
  „Lemba 2, ez így igaz, ahogy írtad. Az esettel kapcsolatban már rengeteg téma felmerült, elkalandoztunk, jól kipanaszkodtuk magunkat, de a lényeg ugyan az, mégpedig, hogy itt meghalt egy fiatal nő - valószínűleg gondatlanság miatt. Ezt ne felejtsük el! Írhatunk az eü-ről, meg bármiről, de a lényegen nem változtatunk. Meghalt!!! Mert nem figyeltek rá vagy nem kezelték időben. A család szomorúságát el se tudom képzelni, biztos vannak szülei, esetleg nagyszülei, testvére(i), férje, barátai. Sajnálom nagyon.
  Mit keres a betegszállító a tesconál? Aminek nincs rendszáma? Több is jár oda? Ez egyre jobb! Feltételezem nem beteget vittek nagybevásárolni.”
 • 79. zitacica 2008. augusztus 03. 00:31
  „Na hát sokat mondtok sokfélét.Én is elmondom az én történetemet!Sajnos az élet úgy tökéletlen ahogy van!Nekem is volt művi befejezés a babukám 11 hetesen elhalt.Makón végezték és direkt a műtétes osztályra raktak,nem pedig kismamák közé.Mindenki nagyon figyelmes és megértő volt,tényleg nagyon odafigyeltek rám.Mégis visszamentem régi nődokimhoz aki Szentesen dolgozik (de OH-ról ment át).Neki is volt műhibája mégis sok betege van és én is bizalmat szavaztam neki.Többször is voltam bent terhesség alatt,de mindig csak jó tapasztalataim voltak.Több orvos is rámnézett és még egy szülésznő is megnézett UH-on mikor nem találtam a babukámat.De meglett!!Csodálatos szülésem volt,bár vákummal és 12 órás vajúdást is magam mögött tudhattam,de mégis szép emlék.Szülés után 3 órával még a szülésznő bejött a szobába is hozzám,hogy érdeklődjön hogylétemről.Megintcsak sok sok odafigyelést tapasztaltam.Nem kell midnjárt lehúzni egy intézményt ha valami hiba van.Egyenlőre örüljünk,hogy sok más országgal ellentétben még ilyen az eü ellátás amíg még van!Van midnenhol baj,de ha jól alakulnak a dolgok akkor a nem tökéletes dolgok is lehetnek szépek csak rajtunk múlik,hogy emlékszünk vissza!Egy biztos ezt nem erre a szegény lányra meg a családjára értem,mert ők bizonyára keresik a felelősöket és mélyen gyászolnak.”
 • 78. Kabala 2008. augusztus 02. 22:03
  „Lola! A Tesconál én is láttam a betegszállító autót. Nem betegeket szállított. Ha jól emlékszem 0751 volt az odalán!”
 • 77. anyuka..... 2008. augusztus 02. 21:52
  „Hát igen sajnos a valamirevaló orvosok már mind külföldön vannak.Nem a vasutasok pénzét kellene emelni mert ha Ők is betegek lesznek nem lessz aki meggyógyitsa Őket.Inkább az orvosokat kéne itthon tartani magasabb fizetéssel.Nem???????????????????????????????????Hátha akkor fejlődne az itthoni betegellátás is”
 • 76. Lola 2008. augusztus 02. 17:15
  „Lemba 2! Szerinted milyen egészségügy az, amikor a betegszállító (KKM 501) kocsi a szentesi Tesco-ba fuvaroz?”
 • 75. Uhu 2008. augusztus 02. 17:12
  „Lemba 1, 2 ... Javaslom kezeltesd magad! Ajánlom Horváth Ágnest! Ő valóban a társadalomtól lopta el a pénzünket!”
 • 74. Lemba 2 2008. augusztus 02. 14:51
  „Ezt a buntenyt nem lehet azzal magyarazni, hogy keves orvos van Magyarorszagon. Inkabb ne legyen egy sem , mint alkalmatlan , hanyag es lelektelen orvosnak titulalt nem is emberi lenyek tomege, akiknek semmi mas nem szamit csak mikor tudnak meg tobb penzt ellopni a tarsadalomtol. Ez egy kozonseges emberoles volt es a bunosoket birosag ele kell allitani belertve a korhaz egesz vezeteset. Elfogadhatatlan es megbocsajthatatlan ez az eset. Ezt a vetkes orvosnak nevezett senkit meg birosag ele kell allitani es hanyagsagbol elkovettett emberoles vadjaval elitelni es eletfogytiglani bortonre itelni. Ez a buntetes meg tul enyhe.
  Szerencsetlen fiatal no , aki megbizott ezekbe az allitolagos orvosokba szornyu sznvedesek kovetkezteben halt meg. Ennek az orvosnak is igy kellene meghalnia.”
 • 73. a hétszentségit 2008. augusztus 01. 23:44
  „libatop! Most megfogtad a lényeget. Dr Papp Lajos szívsebész is az egészségügyben tapasztalható, egyre rosszabb körülmények miatt hagyta abba "szerelmét", a hivatását. Az orvosok "műhiba" nélkül is odébbállnak Magyarországról. Egyre kevesebb orvos lesz, a sorban állókból pedig egyre több. Kérdés, hogy meddig bírja ki a beteg kezelés nélkül. Ne ítélj, hogy ne ítéltess!”
 • 72. libatop 2008. augusztus 01. 23:18
  „Kiskukac, már bocs, de az orvosoknak ez a hivatásuk, ezt választották, önként. Vizsgákat, szigorlatokat tettek, az oktatóik alkalmasnak találták őket a pályára.A körültekintő munka, a hibalehetőségek felmérése és az állandó ellenőrzés hasonlítható mondjuk a cipőkészítéshez, de az "elkészült darab" értéke nem. Aki már nem érzi alkamasnak magát a gyógyításra, az álljon odébb, mielőtt valakinek kárt okoz. Hány orvost ismerünk, aki önként továbblépett?”
 • 71. libatop 2008. augusztus 01. 23:04
  „L doktor, mint ember rendkívül figyelmes, mint orvost pedig nincs jogom bírálni, csak annyit, hogy a házassága sokat jelenthetett a karrierjének - szerintem, de ez csak az én észrevételem.
  Már többször műtöttek ebben a nagy múltú intézetben, gyakorlatokat is töltöttem ott és több hozzátartozómat kezelték már több osztályon. Nem szépítem: kriminális és horrorisztikus dolgokat láttam. Azt gondolom, hogy a kórházvezetés botrányai óta olyan mélyrepülést kezdett az intézet, melytől hamarosan földet ér, de abban nem lesz köszönet. (kispapa minden szava ig.)
  Láttam szenvedő embereket, vetélt "abortumokat", kínlódó koraszülötteket, ellátatlan időseket a sebészeten, lekezelő, tiszteletlen ápolókat több osztályon.
  A nagymamámat 9 hétig jártunk be mosdatni a sebészetre, nagynénémet elkezelték a belen és apámat hazaengedték egy pizsamában a neuro-ról anno. A paraszolvenciáról meg ne is beszéljünk - gondolom mindenki tudna írni eseteket.
  Nos nem sok jót nézek ki a mostani helyzetből. A vezetőségnek is szembe kell néznie a tényekkel. Remélem olvassák az oldalt.
  Az elhunyt hölgy esete mélyen megrendített és minden indulatos embert megértek, aki ismeretlenül is kifejezi érzelmeit és sokan egyetértünk abban, hogy 2008-ban ilyen nem történhet. Nem szabad hagyni, hogy megtörténjen! Abban pedig csak bízhatunk, hogy részletes és minden körülményre kiterjedő vizsgálatot végeznek. Meggyőződésem, hogy nem egyedül L. a hibás.”
 • 70. javaslat... 2008. augusztus 01. 23:00
  „javaslom, gyertek át vásárhelyre, vagy menjetek csongrádra, szegedre...
  Amúgy meg az a véleményem, hogy hibázni mindenki hibázik. itt a körülmények szerencsétlen együttállása folytán lett ilyen szörnyű vége.
  Nekem másfél éve volt egy méhenkívülim (ami ugyebár életveszélyes állapot), vasárnap elkezdett fájni a hasam, bementem a kórházba, a doki csak a ruhámért engedett haza. Mivel végigfetrengtem az éjszakát, így a hétfői reggeli vizit és egy ultrahang után toltak a műtőbe laparoszkópiára és újra felvágták a császáros hegemet, mert elvileg annyira tele volt a hasam vérrel, mivel hasba véreztem...
  Tehát: senki nem volt velem, a sarkamra állva utánamentem a dokinak, hogy nekem qva nagy fájdalmaim vannak és csináljon velem valamit, kettő látta rajtam hogy nem kamuzom, mivel az elsőt is nála szültem és nem voltam nyafogós kismama, pedig a gyereket átvitték szegedre rögtön szülés után rohammentővel...
  Summa summárum: nagyon rossz, hogy ennyi szerencsétlen momentum volt ebben a 3 napban, és szerintem nem csak a doki a hibás egyedül!!!!!
  A kismamának a sarkára kellett volna állni, vagy a férjének, és utánamenni az orvosoknak. Mindenki ember, és bízni kellene az ott dolgozó személyzetben, mégha rosszul is végzik néha a munkájukat.
  megjegyzésemmel nem szeretnék senkit sem megbántani, de leírtama véleményem.
  Üdv”
 • 69. Wana 2008. augusztus 01. 21:56
  „Zsazsa írta:"Már nem csak orvosok, de a bírák is megjelentek! Szánalmas!"
  Igaza van kedves Zsazsa. A "népbírák" egy IQ-tesztet csinálhatnának mielőtt megszólalnak.”
 • 68. egyszeru polgar 2008. augusztus 01. 18:07
  „Nehany hozzaszolonak igen lekezelo modora van.
  Sokan meg csak nem is feltetelezi, bizony vannak emberek, akik ha meg szegyenkezve is, de be merik vallani vetkesseguket.
  Szerintem ebben az esetben tobben is hibasak, megis az operalo orvost tartom a legvetkesebbnek. Nem csupan egy "varhato" kockazati tenyezo lepett fel /a mehfal atlyukasztasa/, annal tobb, a vekonybel is atszakadt. Akarhogy is nezzuk, nem lehetett a legkorultekintobb az orvos a beavatkozas soran.
  Nekunk csupan egy kis vallalkozasunk van, de elofordult tobbszor is, hogy halasztanunk kellett a szabadsagot varatlanul bekovetkezo esemenyek miatt. Az orvosi hivatas emberek sorsat kozvetlenul befolyasolo tevekenyseg, ezzel minden e palyan dolgozonak bizony szamolnia kell.”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsapások a libamáj ellen

Szentes - A hízottállat-tartás, a kacsák, libák „kényszertömése" miatt kampányoló Négy Mancs állatvédő szervezet tönkretesz egy teljes ágazatot – nyilatkozta lapunknak Bárány László. Tovább olvasom