Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Kocsmarendelet készül Szentesen

Szentes - Korlátozná a vendéglátóhelyek nyitva tartását a szentesi önkormányzat: október 15-étől hétvégéken legkésőbb éjjel 2 vagy 3 óráig szolgálhatnának ki vendégeket a szórakozóhelyeken. A városvezetés szerint ez megfelelő eszköz lenne az éjszakai rendbontások visszaszorítására.
Korlátozná a vendéglátóhelyek nyitva tartását a szentesi önkormányzat: október 15-étől hétvégéken legkésőbb éjjel 2 vagy 3 óráig szolgálhatnának ki vendégeket a szórakozóhelyeken. A városvezetés szerint ez megfelelő eszköz lenne az éjszakai rendbontások visszaszorítására. Az érintett vállalkozók ezt vitatják, és attól tartanak, hogy becsukhatják a boltot, ha a képviselő-testület pénteken elfogadja a rendelettervezetet.

Ragadós a csongrádi példa: Szentesen is korlátozná a szórakozóhelyek nyitva tartását az önkormányzat. Az erről szóló rendelettervezetet pénteki ülésén tárgyalja a város választott testülete. Az anyag szerint elsősorban az ifjúságvédelemi szempontok indokolják, hogy szigorítsák a helyi előírásokat. Szirbik Imre lapunknak azt mondta, alig van eszköz a fiatalkorúak alkoholfogyasztásának visszaszorítására és az éjszakai rendbontások megelőzésére – ez az egyik lehet. A polgármester szerint nem a korai zárórák időpontja a lényegi kérdés, hanem az, hogy a szigorítás nyomán számon lehessen kérni az érintett vendéglátóhelyeket.

Bár a rendelettervezetben két változat szerepel a kötelező zárórára – az egyik szerint éjjel 2-től, a másik szerint 3-tól 6-ig nem lehetne vendéget kiszolgálni –, az előterjesztés írója, Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera a dokumentumban leszögezi, hogy egyik megoldással sem tudja saját kitűzött céljait elérni az önkormányzat. Ugyanő idézi a szentesi rendőrkapitányt is, aki szerint, ha a helyek korán bezárnak, a környező községekből bejáró szórakozni vágyók hajnalig nem tudnak hazajutni, még több fiatal lesz az utcán. Az előbb említettek miatt Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera, a hivatal közigazgatási osztályának vezetője azt javasolta, hogy inkább még korábban, éjféltől vagy egytől rendelje el a testület a zárórát. A témában meg szerettük volna kérdezni az osztályvezetőt, de ő most szabadságon van, ezért a hivatalvezetőhöz fordultunk. Arra a kérdésre, hogy megoldhatja-e ez a szigorítás az alkoholfogyasztás és a magaviselet problémáját, Sztantics Csaba azt mondta, nem tudja. A jegyző szerint az is kérdés, hogy a korai zárás hazakényszerítheti-e a fiatalokat.

– Valamit tenni kell, hogy megelőzzük a problémákat – vélekedett a javaslatról Rébeli Sz. Tamás. Az ifjúsági és sportbizottság fideszes elnöke szerint azzal kapcsolatban még semmi nem dőlt el, hogy mikor legyen a korai záróra, de ő ennél fontosabbnak tartja, hogy fokozottabban ellenőrizzék a város vendéglátóhelyeit. Az előterjesztés szerint összesen 17 vendéglátóegység tart nyitva éjfél után hétvégéken, ezek közül öt olyan van, amit érdemben érintene a szabályozás.

A hajnali órákig nyitva tartó szórakozóhelyek között van a néhány éve nyílt Gold Club. Tulajdonosa, Pásztor László lapunknak azt mondta, 65 millió forintot ruházott be azért, hogy igényes vendégei és a szomszédok számára is megfelelő körülményeket teremtsen. Ez sikerült is, mert a környékbeliekkel jó kapcsolatot ápol, senki sem panaszkodik. A beléptető rendszerrel felszerelt diszkóban tízen dolgoznak hétvégéken, de őket szélnek eresztheti, ha korai zárórát rendelnek el Szentesen. – Hozzánk 18 éven aluliak be sem jöhetnek, a vendégek pedig éjfél után kezdenek szállingózni. Ha korlátozzák a nyitva tartásunkat, végleg be kell zárnunk, és annak a taxisok sem fognak örülni, hogy nem lesz éjszakai fuvar. A fiatalok elmennek vidékre, ahol végigszórakozhatják az estét – véli Pásztor László, aki szerint mindez Szentes megítélését is hátrányosan érintené, és a helyi adóbevételekben szintén megmutatkozna.

Domján Andor, a Mátyás söröző üzemeltetője szerint sem lenne célszerű a korai zárórák bevetetése, a fiatalok ugyanis 2-3 körül egyáltalán nem akarnak hazamenni. A kocsmáros hozzátette, a saját házuk táján igyekeznek rendet tartani, január óta 16 éven alulit be sem engednek, de arra nincs kapacitásuk, hogy a környező utcákban is ők szavatolják a nyugalmat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyatékosok világnapját ünneplik Szentesen

Szentes - Szentes főterén állították fel azt a Szeretetkaput, amit a fogyatékkal élők világnapjára… Tovább olvasom