Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Koszta József újratemetésére készülnek Szentesen

Szentes - Már Szentesen vannak az alföldi festészet világhírű képviselőjének, Koszta Józsefnek a földi maradványai. A festőművész és felesége földi maradványait a szentesi Kálvária temető díszsírhelyén temetik újra október 25-én.
Csaknem két évet kellett várniuk arra a szentesieknek, hogy a civilszervezetek, magánszemélyek és az önkormányzat összefogásával hazakerüljön a realista piktúra kiemelkedő alakja, Koszta József arra a tájra, amelyet kedvelt. A nemzetközi hírű festőművész még 1949-ben hunyt el, és a fővárosi Kerepesi sírkert egy félreeső parcellájában temették el. A feleségét és múzsáját, Szeifert Annát viszont a szentesi Kálvária temetőben helyezték örök nyugalomra. A festőóriás pedig hagyott végrendeletet, amelyben mindenét – beleértve a képeit is – a szentesiekre hagyta, azzal a kikötéssel, hogy a város mindenkori vezetője gondoskodjon a síremlékük rendben tartásáról. Egy esztendő híján hat évtized múlva teljesül hamarosan Koszta József akarata.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Tájak, korok, múzeumok nevű mozgalom Lantos Imre vezette helyi Koszta-klubja az Együtt Szentesért civilszervezet társelnökével, Széchenyiné Csergő Judittal karöltve kezdeményezte a festőművész földi maradványainak hazahozatalát. Az utóbbi egyesület elnöke, Bácskainé Fazekas Márta önkormányzati képviselő az erről szóló előterjesztést még tavaly februárban vitte a testület elé, amelyet a grémium elfogadott.

Széchenyiné Csergő Juditnak és Lantos Imrének is nagy érdeme van abban, hogy a Kálvária temető díszparcellájában temethetik újra Koszta Józsefet. Fotó: Tésik Attila
Széchenyiné Csergő Juditnak és Lantos Imrének is nagy érdeme van abban, hogy a Kálvária temető díszparcellájában temethetik újra Koszta Józsefet. Fotó: Tésik Attila


A helyhatósági határozatot immár az önkormányzat továbbította a Nemzeti Kegyeleti Bizottsághoz a kérelemmel, miszerint a Kerepesi temetőben járuljanak hozzá a brassói születésű, ám alkotói korszakának jelentős részét a szentesi tanyáján és a városi házában töltő művész exhumálásához. Megírtuk azt is: a Boross Péter egykori miniszterelnök vezette bizottság először elutasította a helyhatóság kérését. Részint azért, mert szerintük Kosztának a nemzeti sírkertben van a helye, részint pedig azért, mivel újratemetést csak hozzátartozók kívánságára szoktak engedélyezni.

Vásárhely úttörő volt

Dömötör János művészettörténész, nyugalmazott múzeumigazgató jó ismerője Koszta József művészetének. Néhány évvel ezelőtt – mint ő nevezte – tárlatvezetőt írt a munkásságáról. Lapunknak azt mondta: a szentesi újratemetés szerinte biztos, hogy megegyezne Koszta felfogásával. A művész ugyanis véletlenül került a fővárosba, ahol gyógykezelték, így halála után már ott is temették el.
– Ha lett volna módja, Szentest választotta volna – tette hozzá. Hódmezővásárhely egyébként úttörőnek számított: az alföldi festészet másik reprezentánsa, Tornyai János 1936 óta nyugodott a fővárosi Kerepesi temetőben. Őt és feleségét 1985-ben temették újra a vásárhelyi Kincses temetőben.

Lapunk azonban kapcsolatban állt a nemzetközileg is elismert kolorista egyik fővárosban élő rokonával, Koszta Erzsébettel. A Lux-Tex Kft. ügyvezető igazgatójának a nagypapája és Koszta József édesapja testvérek voltak, sőt még egy utcában is laktak Brassóban. Közvetítésünkkel találta meg az önkormányzat a hozzátartozókat, akik szintén támogatták a festőművész hazahozatalát arra a tájra, amely „éltetője" volt. A kegyeleti bizottság így nem utasíthatta el a közös felülvizsgálati kérelmet: 2007 végén kiadta az engedélyt az exhumáláshoz.

Egy csontkoporsóban már Szentesre hozták Koszta József földi maradványait. Feleségével temetik közös sírba október 25-én, szombaton délelőtt 10 órakor a Kálvária temető díszparcellájában. A festőóriáshoz méltó síremléket a csongrádi Máté István szobrászművész alkotja. Bácskainé Fazekas Márta elmondta: örül annak, hogy Koszta immár abban az alföldi földben nyugodhat, amelyet szeretett. Koszta Erzsébet érdeklődésünkre megelégedéssel nyugtázta, hogy hozzátartozójuk megtérhet az általa kedvelt Szentesre. Természetesen jönnek majd a szertartásra, egyedül csak azt sajnálja az igazgatónő: a két éve elment édesapja már nem érhette meg ezt a napot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén a családi adózásról Szentesen

Szentes - Egyre népszerűbb a KDNP – ezt Semjén Zsolt pártelnök mondta el tegnapi szentesi… Tovább olvasom