Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Közcélúak: bizonytalan helyzetben

Szentes - Idén is folytatódott a közcélú foglalkoztatási program, s már tervezik a jövő évet. Munka bőven akadna a városban, s az önkormányzati intézményekben, de még várni kell a pályázatok elbírálására.
Az idei évben 6 hónapos foglalkoztatás keretében kétszer 5 hónapos időtartamra összesen 208 munkakört tudtak betölteni az önkormányzati intézményekben foglalkoztatott közcélú alkalmazottak, hallottuk Mészáros Ágnestől. A szociálpolitikai osztály munkatársa elmondta: a Start-munkaprogram keretében téli munkákra 4 hónapra 48 főt alkalmaztak 8 órás munkakörben. A belvíz-startprogram 11 hónapig tartott, a közút-program pedig 9 hónapig, s ezekben 45, illetve 10 főt foglalkoztattak, 8 órában. Összesen tehát 311 emberről beszélhetünk, foglalta össze Mészáros Ágnes. A közcélúak szerződésének zöme november 30-án járt le, de valamennyi megszűnik december 31-én. Mint Mészáros Ágnestől megtudtuk, elküldték a start-minta program pályázatait, amik az első körös elbíráláson már átmentek. Magasabb létszámmal, a téli programban hat hónapossal pályáznak jövő évre. Február 1-jétől szeretné indítani az újabb közfoglalkoztatási programot az önkormányzat, hogy sikerül-e, az a minisztériumi döntés függvénye.


A mirhók takarítása után jövőre következne a szintezés, a kitermelt föld elszállítása, a munkák 65 főt igényelnek. Az önkormányzati intézmények felújítása, amennyiben nyer a pályázat, közel 47 milliós program lenne, a belvizes program 84 milliós, a járda-program 22 milliós költségvetéssel működne.

Az intézmények igényei így alakulnak a jövő évre: 77 fő szakképzettség nélküli, 27 fő középiskolai, illetve szakmunkás végzettségű, 29 fő felsőfokú végzettségű munkavállalót alkalmaznának a programban. Azok kerülnek vissza a közcélú foglalkoztatásba, akik semmilyen ellátásban nem részesülnek. A bérek alakulásáról még nincs hír, jelenleg heti kifizetéssel, a szakképzettséget igénylő 8 órás bruttó havi bér 92 ezer forint (65 ezer körüli nettó), végzettség nélküli munkakörben 71 ezer 800 (47 ezer nettó) forintot, a 6 órában foglalkoztatottak időarányosan csökkentett összegeket kaphatnak.

Az intézményekben ragaszkodnak azokhoz, akikkel meg vannak elégedve, de a jövő évi közvetítés során derül ki, hogy kiket tudnak alkalmazni, mondta a szociálpolitikai osztály munkatársa.

Egy elégedett intézményvezetővel mindenesetre beszéltünk. Kertész Ildikó egyenesen úgy fogalmazott: évek óta foglalkoztatnak a Terney középiskolai kollégiumban közcélú dolgozókat, de ilyen magas színvonalú munkát még nem végeztek náluk, mint most két szobafestő. A kollégium igazgatója elmondta, a negyedik emelet teljes egészében, illetve a földszint és a mosókonyha szépült meg október eleje, a festők munkába állása óta. Irányított munkát végeznek ugyan, de hagyják őket kibontakozni, s nagy önállóságot mutatnak, az adott helyiséghez leginkább illő színvilágot valósítják meg. Az igazgatónőnek leginkább a folyosóvégeken lévő zsibongók új állapota tetszik, itt ugyanis terméskő burkolatnak látszóra festették a falat.

Várja vissza a mestereket, hiszen jövőre még lenne három szint a koleszban, amit újjá kellene varázsolni.

December 31-ig van szerződése a két szakembernek, s a folytatást illetően egyikük sem túlzottan derűlátó. Két éve nincs munkahelye a nyugdíj előtt álló Kis Istvánnak, aki szobafestő, mázoló és tapétázó, valamint díszítőfestő végzettséget szerzett, s bevallása szerint 50 évet töltött eddig a szakmában. Azonban 46 évvel ezelőtt költözéskor elveszett a szakmunkás bizonyítványa, s egy A4-es papír miatt most segédmunkásként alkalmazzák. Pedig a fővárosban magánrestaurátorként olyan helyeken dolgozott, mint a Tudományos Akadémia és az Iparművészeti Múzeum. Díszítőfestő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fedett skatepark nyílt Szentesen

Az extrém sportok híveinek így a téli hónapokban is van rendszeres gyakorlási lehetőségük az üresen álló Damjanich-iskola tornatermében. Tovább olvasom