Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Kutyainkubátor a menhelyen

Szentes - Hatvan kutya számára tervezték a szentesi állatmenhelyet – most 172-ről gondoskodnak a helyi állatvédők. A telepen elkelne a segítő kéz, de az ennivaló is fogytán: egy mázsa eledel 3 napig tart ki. Éhen egy kutya se marad, mert ha gond van, a tagok otthonról hoznak ételt. Kialakítottak egy „kutyainkubátort" is a telep bejáratánál.
Hangos kutyakórus fogadott bennünket, amikor a göröngyös dűlőúton bedöcögtünk a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület (Herosz) szentesi szervezetének téglagyár melletti menhelyéhez. A 600 négyzetméteres, önkormányzati tulajdonú területen immár 10 éve találnak menedéket a környék kóbor vagy kitett négylábúi. Most 172-en vannak, ez pontosan háromszor annyi állat, mint amekkora létszámra a telepet kialakították. – Hetente átlagosan 5-6 új lakó érkezik, és jó ha egy gazdára talál. Több olyan kutyánk is van, amely már a menhely megnyílása óta nálunk van – árulta el Insperger Gáborné Zsóka, az állatvédő szervezet egyik oszlopos tagja. – Munkánkat sajnos egyre kevesebben támogatják, pedig folyamatosan hirdetjük magunkat. Nagy szükségünk lenne önkéntesekre, akik segítenének az állatok gondozásában, jelenleg ezt két tagtársammal együtt végezzük mindennap.

A körülkerített menhelyen 36 kennelt találunk, ezeket 2-3 kutya számára tervezték, de most 8-10 állat kénytelen osztozkodni egyen. Az ebek naponta egyszer – délután – kapnak enni, természetesen meleg, főtt ételt. Ottjártunkkor két üstben is rotyogott az aznapi adag, bár egyre még égető szükség lenne, ahogy új kályhacsövekre és tüzelőanyagra is.

A menhelyen 172 kutya várja új, megértőbb gazdiját. Fotó: Tésik Attila
A menhelyen 172 kutya várja új, megértőbb gazdiját.
Fotó: Tésik Attila

– Több vendéglőtől és magánszemélytől is kapunk ételmaradékot, és mi is vásárolunk eledelt, de ez gyakran épp hogy csak elég. Azonban az soha nem fordulhat elő, hogy akár egy kutya gyomra is üres maradjon, ha kell, otthonról hoznánk neki élelmet – folytatta Zsóka, aki tavaly csupán tíz nap nem ment ki a Nagynyomás-dűlőben lévő menhelyre. A nyugdíjas nő hozzátette: egy mázsa ennivaló körülbelül 3 napig tart ki. A Kurca-parti városban az elmúlt években megszaporodott a kóbor kutyák száma. Sok eb úgy kerül az utcára, hogy a gazdája egyszerűen megunta, vagy tulajdonosa elhunyt, az örökösök pedig nem akarnak, illetve tudnak törődni vele. A Herosz helyi szervezete olyan házőrzővel is találkozott már, amelynek azért kötöttek útilaput a lábára, mert ásott a kertben. De találtak már kutyát oszlophoz, trágyadomb tetejére, sőt vizes zsákba kötve is.

Insperger Gáborné elmondta, több jószág meggyötörten, kiéheztetve és betegen érkezik hozzájuk: egyik védencük fején például két csikket nyomtak el. A menhelyet rendszeresen látogatja Buzás Károly szentesi állatorvos, ő végzi az ivartalanítást és a kötelező oltásokat. Utóbbi több mint 100 ezer forintos tétel, amely elégé megterheli a fillérekből gazdálkodó helyi szervezetet. A telepről különben ingyen elvihetők a kutyusok, sorsuk alakulását a Kurca-parti állatvédők pedig folyamatosan figyelemmel követik. Volt már rá példa, hogy visszahoztak egy négylábút, mert új gazdája mostohán bánt vele.

Zárható faház megunt ebeknek

A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület szentesi szervezetének kutyamenhelyének kapujában egy zárható kis faházat helyeztek el a tagok: ide rakhatják be a megunt vagy épp talált ebeket a Kurca-partiak, amikor a telepen nincs senki. A házikó ötletét a kórházak szülészeti osztályainak bejáratánál elhelyezett inkubátor adta. A közelmúltban olyan kiskutyákat találtak benne, amelyek még szoptak volna.

Olvasóink írták

 • 5. kaky 2009. január 23. 17:57
  „Ja, a menhelyek általában adományokért veszik be az állatokat!

  A kóbor állatokért ettől függetlenül az ember a felelős! Ha nem szaporítanák az emberek a házikutyákat, nem lenne szükség menhelyekre sem!

  Itt a nyuszi viszi a vadászpuskát, és nem fordítva :D”
 • 4. AUW 2009. január 17. 16:14
  „Kevés pénzböl is lehet okosan gazdálkodni !
  Rendtartáshoz pedig nem kell pénz, hanem hozzálás !
  Házamtáját sem hanyagolom el mert nincs pénzem !”
 • 3. stefania 2009. január 17. 15:19
  „Az ott dolgozók mindent megtesznek a kutyusokért, takarítják minden nap a kenneleket. Talán ha több támogató lenne, akkor szebb lenne a környezt is nem? Hisz beszélni könnyű. Ha kapnának elég pénzt, akkor jobban tudnának haladni, szépülni. Minden tiszteletem a munkájukért!”
 • 2. Kupec 2009. január 17. 05:40
  „Sok furcsa dolog van ott! Régen bekelett volna már zárni! Többet ártanak mint használnak. Tiszta mocsok minden a szegény állatokról nem is beszélve.”
 • 1. AUW 2009. január 17. 04:19
  „Tisztelet munkajukért , de ne haragudjanak ez egy szemétteleppel hasonlithato valami !
  Igy néz ki egy magyar allatvédo szervezet udvara ?
  Hát nem is csodálkozom hogy a negy mancs kampányt inditott a libatömök ellen ! Ott hogy nezhet ki mert ugye abbol pénz jön !
  Szegény allatok !
  Ne haragudjanak de ilyen körülményekkel csak a harmadik világban talalkoztam !
  Ilyet mint a foton egy fejlett nyugati országban azonnal bezárnak meg a szervezetet vagy tulajt följelentik allatkinzásért !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előnyben a hátrányos helyzetű diákok

Szentes - Az ország többi településéhez hasonlóan Szentesen is felülvizsgálták a beiskolázási… Tovább olvasom