Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Lara ismerkedik új otthonával

Szegvár - Ébren töltötte első szegvári éjszakáját a szívátültetésen átesett Bóta Lara édesanyja, aki folyamatosan kislányát figyelte. Lara tegnap ismerkedett új otthonával, lassan kezdi megszokni azt, ami másnak természetes: a csendet és nyugalmat.
Rengeteg tennivaló várt a szívátültetett kislány, Bóta Lara Szonja édesanyjára, miután kedd este végre hazatérhettek szegvári otthonukba. A csöppség, aki a születése óta eltelt két év nagy részét kórházakban töltötte, 10 hete kapott új szívet, mostantól pedig – ahogy arról tegnap beszámoltunk – otthon lábadozik tovább. A kicsi lánynak és édesanyjának – akinek lapunk olvasói közel 1,3 millió forintot gyűjtöttek – most át kell állnia a kórházitól merőben különböző életre. Nincs állandó orvosi felügyelet, nem csipognak a gépek, nincsenek mindenfelé monitorok, és nem tüsténkednek a nővérek sem.

A szegvári önkormányzat által felajánlott bérlakás legbelső szobája lett Lara birodalma, benne takaros ágy, hinta és játékok várták gazdájukat. A berendezést folyamatosan fertőtleníteni kell, és a kicsihez senki nem léphet be steril gumikesztyű és szájmaszk nélkül. A kislánynak most meg kell szoknia új környezetét – érthető, hogy első otthon töltött reggelén nyűgösebb volt a szokásosnál, sokat sírt, és alig lehetett megnyugtatni. Édesanyja, Csentes Éva pedig az első, kettesben töltött éjjel nem aludt, figyelte Lara minden rezdülését, kétóránként pedig beadta neki a gyógyszert. Hamarosan átállítják az adagokat, és akkor már csak nappal kap majd gyógyszert a kislány.

Larának most hozzá kell szoknia a teljesen új környezethez. Édesanyja minden percét vele tölti. Fotó: Tésik Attila
Larának most hozzá kell szoknia a teljesen új környezethez.
Édesanyja minden percét vele tölti.  Fotó: Tésik Attila

Anyukája minden percét vele tölti, Lara természetesen nagyon ragaszkodik hozzá, csak akkor nyugodt, ha látja őt. A gyermekét egyedül nevelő Évának ugyanakkor a lakást is ráncba kell szednie, hiszen két napja rengeteg csomaggal, gyógyszerrel, babaápolási felszereléssel és ajándékkal tértek haza, most pedig mindennek helyet kell találni, a takarításról nem is beszélve. Éva főleg akkor tudja mindezt megoldani, amikor lánya alszik. Lapunknak elmondta: tegnap délutánra kezdett kislánya megnyugodni, most már érdeklődve nézegeti játékait, és a mesék lekötik a figyelmét.

Az első nap a kórházon kívül
Az első nap a kórházon kívül.
Fotó: Tésik Attila

Olvasóink írták

 • 7. menita 2009. augusztus 17. 07:57
  „Igen,nagyon jó lenne ha valaki besegítene a nagymamán kívül az édesanyának!!Valószínűleg nagyon kilehetnek már merülve mindketten .Túl nagy megpróbáltatásokon kellett átesniük!Egy szakápoló,és egy óvodapedagógus valószínűleg sokat segíthetne abban hogy időnként egy picit kikapcsolódhassanak!Félő hogy összeomlanak a hatalmas felelősség alatt!!Én úgy gondolom ennyit nagyon megérdemelnének!!ha tudnak az illetékesek KÉREM SEGÍTSENEK!!Csodálom és tisztelem az anyukát ,s nagymamát kitartásáért!
  Tímea”
 • 6. guszi75 2009. augusztus 15. 21:11
  „4. A nagymama, aki, mindig Éviék segítségére van, sajnos napközben dolgozik, de az összes szabadidejét feláldozva segíti őket.
  Amúgy egyetértek az 5. hozzászólóval, tényleg egy szakképzett ápoló lenne jó segítségnek, így bizosabb lenne.”
 • 5. Hugika010 2009. augusztus 15. 17:50
  „Hát niemand....nagyon találó a neved...tényleg egy nagy senki vagy... szomorú hogy mások kínjára vagy írígy..
  Egyébként jó ötlet egy segítség, de az legyen legalább ápoló... Igaz az, hogy elvitte a mentőhelikopter Larát a napokban vissza Bp-re?”
 • 4. niemand 2009. augusztus 15. 10:47
  „Szerintem nem gondozónő kellene az anyuka mellé, segítsen a nagymama! Igy is elég sok segítséget kaptak már az emberektől. S a legfontosabb, lassan már nem kell éjjel gyógyszer Larának, s elkezdődhetnek a várvavárt "szürke" hétköznapok!”
 • 3. csutka 2009. augusztus 13. 21:58
  „Kellene az Anyuka mellé egy időre gondozónő,mert félő,hogy hamarosan kiborul.”
 • 2. Stevvve 2009. augusztus 13. 15:14
  „Tisztelt DM!

  Remélem továbbra is nyomon követhetjük az Önök segítségével a kis Lara sorsát - persze csak ha ez nem jelent terhet Nekik.

  A nehezén remélem túl vannak és innentől csak egyre könnyebb lesz az életük.

  Jó egészséget Nekik!”
 • 1. spagetti 2009. augusztus 13. 13:11
  „Isten éltessen nagyon sokáig pici lány, nöj nagyra!! Anyukádnak meg nagyon sok-sok boldogságot, kitartást, jó egészséget és minden jót amit csak el lehet képzelni kívánok!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőri biciklihalászat a Kurcán

Szentes - Fülest kapott a szentesi rendőrség, hogy a városban ellopott kerékpárok egy részét a… Tovább olvasom