Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Lara túl van a kritikus 72 órán

Szentes - A vártnak megfelelően alakul a gyermeknapon szívátültetésen átesett szentesi Bóta Lara Szonja állapota.
A 21 hónapos csöppség túl van a transzplantáció utáni első 72 órán, amikor hatványozottan fennáll a donorszerv kilökődésének veszélye. A kislánynak egész életében gyógyszereket kell majd szednie.

A hétvégén szívtranszplantáción átesett 21 hónapos szentesi Bóta Lara Szonja egy újabb lépéssel közelebb került a teljes gyógyuláshoz: szerdán hajnali 4 órakor letelt ugyanis a beavatkozás végétől számított első 72 óra, amikor hatványozottan fennáll a donorszerv kilökődésének veszélye. A budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekosztályán fekvő csöppség állapota továbbra is a vártnak megfelelően alakul.

- Időnként egy-egy pillanatra kinyitja a szemét, de az orvosok még altatják, és a lélegeztetőgépről sem vették még le – tudtuk meg telefonon Lara édesanyjától, Csentes Évától, akinek a hangja az elmúlt napokhoz képest már nyugodtabb volt. – A kislányom nagyon gyenge, nem ez volt az első életmentő beavatkozása, és az elmúlt több mint fél évben folyamatosan csak feküdt. Időre van szükség, mire újra erőre kap – tette hozzá a jövőjüket Szegváron elképzelő 26 éves anya.

Mint arról lapunkban már többször beszámoltunk: Lara két és fél hónapos volt, amikor kiderült, valami nincs rendben vele. Eleinte csak köhögött, étvágytalanság gyötörte. Orvosa ekkor egyszerű megfázásra gyanakodott, állapota azonban nem javult, ezért édesanyja elvitte a szentesi kórházba. Mire beértek, a kislány keringése felborult, életét később a szegedi gyermekklinikán mentették meg. A szívizom folyamatos pusztulása miatt az apróság bal szívkamrája alulműködik, összehúzó képessége pedig fokozatosan csökken – állapították meg az orvosok. A sokat szenvedett, most 9 kilogrammos kislány több mint 6 hónapig élt műszívvel, de azt, hogy kinek a szíve dobog benne, kinek köszönheti az életét, soha sem tudja majd meg. Információink szerint, a donorszerv nem külföldről, hanem Magyarországról érkezett.

- A szervátültetésen átesett betegeknél a heveny kilökődési reakció kockázata miatt az első 72 óra kritikus – mondta Szatmári András, az országos kardiológiai intézet gyermekszívközpontjának szakmai igazgatója. – Szívtranszplantáció esetében ez a szív leállását, a keringés összeomlását okozza, ilyenkor pedig nagyon nehéz megmenteni a beteg életét. A kis Lara ezen az időszakon szerencsére már túl van, állapota stabil. Az igazgató hozzátette: A szerv kilökődésének veszélye a 21 hónapos csöppség egész életét végig kíséri majd. Ez az első két hónapban még fokozottan fennáll, de a következő két évben is különösen oda kell majd erre figyelnie az orvosoknak és a családnak. A rendszeres kontrolvizsgálatokkal és a szükséges gyógyszerekkel azonban hatásosan lehet csökkenteni a kilökődés kockázatát.

Olvasóink írták

 • 18. Stevvve 2009. június 09. 12:14
  „17. rebecka01

  niemand, ahogy a neve is mutatja, egy senki.
  Mondhatnánk egy senkiházi, aki névtelenül kiabálja a világba eszement baromságait.
  Sajnos ilyen emberek is léteznek, akiknek az okoz egyfajta kielégülést, hogy ismeretlenül bírál másokat.
  Gyáva, beteg ember az ilyen, nem érdemes velük foglalkozni, nekik a méz is keserű.

  Larának egészséges, boldog életet kívánok !!!”
 • 17. rebecka01 2009. június 08. 14:27
  „Kedves Niemand!

  Ön biztosan feddhetetlen és makulátlan ember, akinél mindig csillog a ház és a lelke is, igaz? Soha nem követett el hibát? Nos, még ha így van is, akkor sincs joga ahhoz, hogy megkérdőjelezze azt, hogy egy gyermeket akartak-e, vagy csak "balesetből" született, nem az ön dolga, azt is mondhatnám, nincs köze hozzá. Aközt, hogy tervezték-e vagy csak becsúszott, nincs különbség, világra jött, és kész. Ezzel a helyzettel csak a szülőknek kellett valamit kezdeniük, és azt gondolom, Évi még mindig jobban kezelte a dolgot, mint a Lara biológiai apja.
  Bizonyára mindennek megvan a maga oka, de az nem az Ön dolga, hogy pálcát törjön mások felett, még akkor is, ha esetleg ismeri a családot.
  Az arc kikerekedése pedig nem hinném, hogy a bőségtől, a kipihentségtől meg a nyugodtságtól van...

  Lara nem hibás a történetekért, pláne nem annak a kisgyereknek a haláláért, akinek a segítségével él, és élni fog.”
 • 16. ForLara111 2009. június 05. 15:26
  „Cinea

  Többen részvétünket fejeztük ki a donort felajánló családnak.
  Rossz fórumot látogatsz.

  Úgy veszem ki a soraidból, mintha Larárnak kellene bocsánatot kérnie azért mert szívet kapott.

  Nem hiszem hogy van fogalmad arról mennyi szenvedésen ment át ez a kislány ahhoz hogy végre szívhez jusson.
  Tévedsz ha azt hiszed annyira boldog élete volt vagy lesz a jövőben.”
 • 15. trixi11 2009. június 05. 15:10
  „Cinea
  Az fel sem merült benned, hogy az elhunyt gyermek szülei, nem akartak nyilvánosságot????”
 • 14. niemand 2009. június 05. 15:06
  „Örüljünk, hogy a kislány lehetőséget kapott az életre, igaz egy tragédia során. Lehet, hogy egy olyan család segített Larán a tragédiájával, akinek már nincs esélye a boldog életre, mert..... Minden elismerésem az övék, én nekik segítenék, ha lehetne.
  Az anyuka, Éva, gondolkozzon el egy kicsit, vajon miért kapta a sorstól kislánya betegségét? Úgy várta a kislányt,ahogy minden valóban önfeláldozó édesanya tette? Vajon tiszta marad a ház mindig, amit most a falu sterillé változtat? A nagymama is segít a munkában? Az apuka családja mit tesz? Vagy csak egy balesetből fogant a kislány? aki életéért most egy egész ország izgul.Csoda történt, az biztos! de szerintem nem kell emlékművet állítani az anyukának, akinek, ha aképek nem csalnak, egészen kikeredett az arca. Az lenne a szégyen, ha nem azt tette volna, amit tett- szerintem az a minimum!”
 • 13. Beus14 2009. június 05. 10:00
  „12 hozzászólás
  őt támadod, így akartam”
 • 12. Beus14 2009. június 05. 09:19
  „Cinea,
  hála az emberek nem veszik meg az összes újságot, most is van egy amire Éva nagyon mérges kiakadt és korrekciót kér stb...
  Nem akarok neked magyarázkodni, én szerencsére tudom kinek mi az álláspontja.
  íme egy topic, nem kell visszamenned sokat csak május 31-ig.
  http://www.nlcafe.hu/forum/index.php?id=1057&fid=441&topicid=224560&bw=&forumuser=&forumuserid=&step=3&page=1

  Igen, érthető, hogy sokan első reakcióra annak örülnek, hogy Lara esélyt kapott az életre és utána jön a gondolkodás, hogy ez milyen áron jöhetett létre:(
  Azóta is sokat gondolunk a családra, de Éva szerint soha nem ismerheti meg azokat akik neki ekkora áldozattal segítettek. Az újságírókról nem Éva tehet, gondolom ezt te is felfogod!!!!és a hozzászólokról sem Éva tehet, egy az egyben őt támadott és ez engem nagyon bosszant.”
 • 11. Cinea 2009. június 05. 08:12
  „10. hsz. -hoz: Rosszl irtam: együttérzésnek nyomát sem éreztem.”
 • 10. Cinea 2009. június 05. 08:09
  „Kedves Beus!

  Biztos igazad van, de az emerek zöme nem netezik, nem olvassa el az összes fórumot, nem veszi meg az összes újságot. Hozzám is csak azok a hírek jutottak el, ami a legtöbb emberhez, amit a tv-ben hallottam, meg a "legnépszerűbb" napilapbban olvastam. Én együttérzésnek nyomát éreztem. Sőt most hogy belenéztem 1-2 fórumban, igen kevés fgyelmet szentelnek az elhunyt gyermeknek, én csak azt érzem, na végre meghalt már egy megfelelő gyermek, van donor. Kicsit árnyaltabban is fogalmazhattak volna.”
 • 9. hb 2009. június 04. 23:03
  „yucca:
  Az a fiú 12 évet élt és az osztálytársam volt, mind ott voltunk mikor meghalt...”
 • 8. forgne 2009. június 04. 16:25
  „Szorítok neked kicsi Lara. Élj egészségesen és boldogan együtt a családoddal!!”
 • 7. Boytronic 2009. június 04. 12:35
  „Munkám során sok sok kics Larát van"szerencsém"látni, és mindig összeszorul a szivem értük,lévén három családos apa,kicsit úgy érzem hogy akár az én gyerekem is feküdhetne ott,hál isten nem igy van,ép ezért nagyon sok erőt egészséget neked kics lány,rengetegen szoritanak most neked,köztük én is remélem hamar elfelejtheted az egészet,szüleidnek is kitartást!!!”
 • 6. Beus14 2009. június 04. 11:52
  „Cinea
  ha visszaolvasol láthatod, hogy Éva együttérzését fejezte ki a családnak és örökké hálás lesz amiért megmentették Larát. Ezt szó szerint ő mondta,de a nagymama adta ki az újságíróknak, lévén, hogy akkor- műtét után 1 nappal- Évát most picit hagyják békén. Arról már Éva nem tehet, hogy ki mit és hogyan ír le. Sok" interjún" ott voltam és messze nem azok jelentek meg, mint ami elhangzott és itt nem a Délmagyarra gondolok.

  Van egy fórum Bóta Lara címmel és ott olvashatod, hogy mindenki rögtön arra gondolt, hogy egy másik csöppség elment és hogy mennyire fáj ez mindenkinek és mennyire együtt érzünk a másik családdal és borzasztó egy halál, felfoghatatlan , főleg ha gyermek halálról van szó.
  Nem szeretem mikor valaki úgy vádaskodik, hogy nem eléggé felvilágosult. Ne haragudj, nem akartalak megbántani,de nem tudhatod, hogy Éva mit érzett és mondott a másik családról és így írtad le mindazokat amiket gondoltál. De vissza lehet olvasni. Több újság is megírta, pl Blikk és az tényleg egy olyan interjú volt amit hallottam és a megjelenéssel egyforma.”
 • 5. IVY 2009. június 04. 11:25
  „Jobbulást törpilla.:)”
 • 4. Cinea 2009. június 04. 10:40
  „Őszintén kívánom, hogy a kislány felépüljön, teljes életetéljen, azonan mindenki megfeledkezik arról, hogy ez egy másik gyermek halála árán jöhet létre. Az elhunyt gyermek szüleinek fájdalmával senki sem foglalkozik.Ők a legdrágábbat veszitették el, Lara édesanyjában lehetne egy kis részvét, hisz ő is anya, küzd a gyereke életéért, tudhatná milyen fájdalom lehet a másik szülőben. Ezúton is öszinte együttérzésemet fejezem ki a gyászoló szülőknek.”
 • 3. Yucca 2009. június 04. 09:24
  „"A szerv kilökődésének veszélye a 21 hónapos csöppség egész életét végig kíséri majd." -- Ez nagyon kemény dolog!
  Volt egy barátnőm, akinek a kisfia valamilyen szívbetegséggel született, az orvosok már akkor megmondták, hogy nem fogja megérni a felnőttkort. A gyerek erről persze nem tudott, -- arról sem, hogy a szülei milyen stresszben élnek emiatt. Aztán 10 éves korában, egy iskolai kiránduláson kijött a vízből, ahol fürödtek a gyerekekkel, a parton összeesett és vége volt.
  Larának kívánom a boldog nagymamakor megérését!!!!”
 • 2. Giga 2009. június 04. 08:06
  „Sok erőt Tündérke!”
 • 1. bambinaXX 2009. június 04. 05:28
  „Gyógyulj meg, drága kis Csöpp!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Humor a mixer legfőbb erénye

Szentes - A szentesi Ludányi István magyar bajnok bármixert kérdeztük: mi kell ahhoz, hogy valakiből jó mixer lehessen, és egyszerűbb–e a pult mögül flörtölni? Tovább olvasom