Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Lefaragnának 60 milliót a szentesi közétkeztetésben

Szentes - Drága a közétkeztetés, árat emelni nem akar a város, próbálja meg egy vállalkozó üzemeltetni a központi konyhát – döntöttek Szentesen.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Megváltoztak a piaci viszonyok. Az oktatási intézmények az önkormányzattól az államhoz kerültek, a gyermekétkeztetés a törvény értelmében nálunk maradt, az ehhez rendelt pénz viszont nem elég a költségekre – foglalta össze Szirbik Imre polgármester egy testületi ülésen. Azt vizsgálták meg: a Központi Gyermekélelmezési Konyhát érdemes-e vállalkozásba adni, vagy főzzön továbbra is a város, de akkor hogyan lehetne jobban csinálni. A polgármester számokkal is alátámasztotta a javaslat jogosságát. A szülők a nyersanyagnormát fizetik ki, a rezsiköltség az önkormányzaté. Azoknak a gyerekeknek az esetében, akiknek a helyhatóság fizeti az étkezését, mindkét kiadás a költségvetést terheli. Az államtól kapott támogatáson felül a város tavaly 60 milliót tett be a gyermekétkeztetésbe. Ezt szeretnék minél jobban lefaragni, pluszterheket azonban nem akarnak a szülőkre rakni, azaz nem díjemeléssel csökkentenék a költségeket.

A konyhán naponta 3600 adag ételt főznek. Fotó: Králik Emese
A konyhán naponta 3600 adag ételt főznek. Fotó: Králik Emese

Korábban már több ülésen került szóba a konyha működése. Elhangzottak olyan érvek, hogy ételfutár cégek olcsóbban tudnak főzni, mások azt hangoztatták: konkrét panaszokat hallani az ételek minőségére. Tapasztalatai szerint jól főznek, 3600 személy – ennyi főre készül naponta az étel – ízlését nem lehet egyszerre kiszolgálni, előbb vizsgálja meg a város az intézmény működését, csillapította a kedélyeket Szűcs Lajos alpolgármester. Antal Balázs Tibor is hasonló véleményen volt: egy ekkora piac akár üzletnek sem rossz, kár lenne, ha a helyhatóság kiengedné a kezéből, jelentette ki. Horváth István a legfőbb problémát abban látta: jelenleg senki nem érdekelt abban, hogy hogyan lehetne jobban működtetni a központi konyhát.

Hosszas polémia után a testület úgy döntött: próbálják meg vállalkozásba adni. Kiírták a pályázatot, úgynevezett indikatív, azaz nem kötelező ajánlatok benyújtását várják. Úgy tudjuk, a jelenlegi dolgozókat mindenképpen tovább szeretnék foglalkoztatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavaznak az agrárkamarai tagok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pénteken két helyen tartja a települési agrárgazdasági bizottságok alakuló ülését. Tovább olvasom