Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Lefokozzák a szentesi dandárt

Mégse jött el a héten Szentesre a honvéd vezérkar főnöke – pedig várták. Havril András a szentesi katonák munkahelyét is érintő haderőreformról tájékoztatta volna az érintetteket. Tegnap egy országos napilapnak azt nyilatkozta, mindenképp szeretné fölkeresni az összes laktanyát. Információink szerint a szentesi alakulat felét érinti a változás, és jövőre csak zászlóalj lesz a műszaki dandár. A katonák ezt presztízsveszteségként élik meg.
Büszke katonák a szentesi dandár műszaki napján. Fotó: Vidovics Ferenc
Úgy volt, hogy Havril András vezérkari főnök e héten ellátogat a szentesi laktanyába, hogy a haderőreformról személyesen beszéljen a katonáknak. A vezérezredes a kitűzött időpontban mégsem tudott eljönni. Szerettük volna a várható változásokról kérdezni Szabó István ezredest, a dandár parancsnokát, ő azonban azt mondta, csak a vezérkari főnök látogatása után szeretne nyilatkozni.

A Népszava tegnapi száma interjút közölt Havril Andrással. A felvetésre, miért csökken a létszám például Szentesen, ha korábban azt ígérték, hogy hadra fogható alakulatot nem érinti a reform, a vezérkari főnök kijelentette, hogy a szentesi hír „így nem igaz", a zászlóalj Szentesen és Hódmezővásárhelyen is megmarad. Azt is kijelentette, a haderőreformban érintett valamennyi alakulatot személyesen szeretné felkeresni. Tehát mégis eljön. A honvédelmi tárca vezetője, Szekeres Imre is tájékoztatni fogja a katonákat november 30-án a kormány döntéséről.

Szabó István laktanyaparancsnok nem adott tájékoztatást, mondván: nem szeretné megelőzni elöljáróját. Fotó: Tésik Attila
Ami biztosnak látszik: a magyar hadsereg jelenlegi, körülbelül huszonötezres létszámát huszonegyezerre csökkentik, ez az intézkedés információink szerint vonatkozik a szentesiekre is, a 680 fős egység felét valamilyen formában érintheti a változás – azt, mennyi munkahely szűnik meg, nem lehet tudni.

A NATO-nak felajánlott, úgynevezett Prágai csomagban lévő két haderőnem képviselői, a víztisztítók és a hídépítők minden bizonnyal megmaradnak. Arról egyelőre nem döntöttek, hogy az őket kiszolgáló egységekkel mi történik a jövőben. A magyar hadsereg egyedüli műszaki alakulata a szentesi – a dandár világszínvonalon bizonyított, legutóbb például a Zöld-foki szigeteknél tartott nemzetközi hadgyakorlaton.

A reform végrehajtása után megmaradt állomány jövőre már nem dandár, hanem zászlóalj lesz, ez a magyar hadseregben „egy számmal kisebb" csapatot jelent. A katonák egyértelműen presztízsveszteségként élik meg az átalakítást. A dandárt most megbízott parancsnokként vezető Szabó István mérnök-ezredes amerikai katonai akadémián szerzett diplomát – most más tiszttársaihoz hasonlóan számíthat arra, hogy más beosztást kap. Egyelőre több a nyitott, mint a lezárt kérdés a haderőreform kapcsán, ezekre vélhetően hamarosan pontos választ kapunk. A szentesi laktanyában a hangulat várakozásteljes, ugyanakkor mindenki katonás módon a saját feladatára figyel.


A tábornoki kar felétől elbúcsúznak

Havril András nyilatkozatából az is kiderül, hogy a haderőreform egyik lényeges eleme a tábornoki kar fiatalítása. A katonaságtól 57 éves korban nyugdíjba kell menni, és a tábornoki karban sokan elérték ezt a határt. Tavaly szeptemberben 63 tábornoka volt a honvédségnek, az idei év végéig és jövőre összesen 33-an mennek nyugdíjba. Havril maga 2008-ban éri el a korhatárt, addigra – mint mondta – szeretné levezényelni a teljes generációváltást. A vezérkari főnök megismételte, az a céljuk, hogy a harcoló szervezeteket ne érintse a létszámcsökkentés. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulja a költségvetést a szentesi Kozák János

A szentesi Kozák János elképzelni sem tudta, hogy valaha beleszólhat a város életébe. A fideszes… Tovább olvasom