Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Létszámleépítés a szentesi Tescóban

A nyitás után három hónappal alaposan megcsappant az alkalmazottak száma a szentesi Tescóban. Az áruház forgalma nem a várakozásoknak megfelelően alakul. A helyi kiskereskedők is saját forgalmuk visszaeséséről beszélnek, ami szerintük nem csoda, hiszen három multiáruház működik a városban.
Kétszázötven új munkahelyről lehetett hallani három hónappal ezelőtt, a Tesco nyitásakor. Mára jelentősen csökkent az alkalmazottak létszáma. Egy ott dolgozó eladó – aki munkahelyének megtartása érdekében nevének elhallgatását kérte – lapunknak azt mondta: sok embert küldtek el, a csökkent létszám miatt több munka vár rájuk, és úgy látja, emiatt nem megfelelő a teljesítményük. Szerinte a multinál dolgozók alkatrészek csak egy nagy gépezetben.

– Jelenleg százhatvan fő dolgozik az szentesi áruházban – közölte lapunkkal Danks Emese. Az áruházlánc szóvivője létszámnormalizálásról beszélt, ami szerinte természetes. Mint mondta, nyitáskor mindig felfokozott az érdeklődés a vásárlók részéről, ezért több munkavállalóra van szükség, akiknek a száma az üzletpolitikai megközelítés szerint a forgalomhoz illően változhat. Mint mondta, szó sincs arról, hogy az áruház megrövidítené a nyitvatartási idejét: továbbra is huszonnégy órában áll a vevők rendelkezésére. Kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy az áruházhoz vezető körforgalom burkolatát azért törték fel az elmúlt időszakban, mert a közelében benzinkút épül, ennek befejeződésekor tudnak végezni a körforgalom megépítésével. A szóvivő néhány nap türelmet kért az autósoktól.

– A három multi jelenléte igenis éreztette hatását a helyi kereskedelemben – véli Kővári Rezső. A kereskedő három kisebb boltot működtet a városban, a kertvárosi üzletben érezhetően csökkent a forgalom. Mint mondja, az ügyes és talpraesett kereskedők nyilvánvalón túlélik a változásokat és fejlődnek, de szerinte érdemes volna szem előtt tartaniuk a döntéshozóknak néhány szempontot. Nincs még egy olyan európai állam, ahol ilyen mértékű expanziót, vagyis terjeszkedést engednének meg a közélet szereplői a külföldi nagyvállalatoknak a hazai piac védelmével szemben.

Külföldön például elő van írva, hogy egy multi árukészletének legalább hány százalékban kell tartalmaznia az adott ország termékeit, nálunk semmilyen szabályozás nincs. Úgy véli, a szentesi vásárlóközönség hosszú távon nem képes eltartani három multit egyidejűleg, s nem véletlen, hogy nemcsak a kisebb boltokban, hanem a nagyobb áruházakban is csökkent a forgalom. A Lidl megnyitásával még tovább osztódott a piac, a boltok nem képesek annyi munkavállalót foglalkoztatni. Kővári úgy látja, hogy a helyi és a hazai kereskedelem védelmében körültekintőbb módon kellene viszonyulniuk a város vagy az ország vezetőinek a kereskedelemhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piackutatók szólítják le a vásárlókat Szentesen

Nem értik a szentesi Pennyben megforduló vevők, hogy miért kéri el tőlük egy férfi a pénztárnál… Tovább olvasom