Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Leváltották a Mókuskát

Szentes - A Mókuska névre hallgató francia gyártmányú mentőhelikoptereket Szentesen is leváltotta szerdától egy modernebb osztrák modell, amelynek már bevetése is volt szerdán.
– Nagyon megszerettem az előző mentőhelikoptert, a francia AS 350 Écureuil-t vagyis Mókuskát, amellyel 1991 óta repültem, ezért búcsúzóul kapott egy puszit – mondta Józsa József mentőápoló, a szentesi légimentő-bázis vezetője.

A Mókuskákat – a hét bázis közül utolsóként Debrecenben és Szentesen – az uniós követelményeknek megfelelő két hajtóműves, az Eurocopter által gyártott, az osztrák HeliAir GmbH-tól bérelt EC 135-ös váltotta. Mókuskának október 29-étől nem szabad lakott terület felett repülnie.
Az ötödik „születésnapját" idén január 5-én ünneplő szentesi bázisra kedd délután érkezett meg az osztrák gép, melybe rögtön átpakolták a szükséges műszereket, berendezéseket. Józsa József elmondta, szerda délelőtt már megvolt az első bevetésük: Kalocsáról szállítottak súlyos szívbeteget a szegedi klinikára életmentő műtétre. Az EC 135-ös gyorsabb, percenként 4 kilométert tesz meg (a francia 3-ra volt képes), illetve egy 70 kilométeres sugarú körben 15 perc alatt közlekedik. Belső tere tágasabb, optimális esetben egy fekvő és egy ülő beteget is szállíthatnak, illetve a sérültet elkísérheti egy hozzátartozója, például a gyereket valamelyik szülő – ezt eddig nem tudták megoldani.

A Kurca-parti város melletti bázisnak négyfős a személyzete, Józsa Józsefen kívül tagja dr. Áron Klára orvos, Kiss Norbert pilóta és Bajdó Gábor műszaki dolgozó. Szükség van ezekre a járművekre, amit a számok is bizonyítanak: a szentesieknek nyáron – ez a legsűrűbb évszak – napi átlagban 1-2 bevetésük volt, de akadt amikor hatszor emelkedtek a levegőbe, míg a budaörsi központi bázisnál előfordult 12 esetes nap. Józsa József csapata a dél-alföldi régióban, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén teljesít szolgálatot.

Az új, kéthajtóműves gépekkel, amelynek belső tere is tágasabb, teljessé vált a magyar mentőhelikopter-flotta korszerűsítése, Fotóü: Marjai János/MTI
Az új, kéthajtóműves gépekkel, amelynek belső tere is tágasabb, teljessé vált a magyar mentőhelikopter-flotta korszerűsítése, Fotóü: Marjai János/MTI

– Komfortos, jó mentőhelikopter az osztrák, biztos vagyok benne, ezzel is sok életet mentünk majd meg és megszeretjük annyira, mint a Mókuskát – mondta a bázis vezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújuló energia – szentesi ajánlat Európának

A Renergy-projekt keretében elkészült Szentes megújulóenergia-felhasználási lehetőségeit és energiahatékonysági lépéseit tartalmazó helyzetfelmérés és megvalósítási terv. Tovább olvasom