Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Magyar József 40 éve dolgozik a Hungeritnél

Szentes - Ma 40 éve, hogy munkát kapott a szentesi baromfifeldolgozónál Magyar József, aki az ágazat legnagyobb vállalatává fejlesztette a Hungerit Zrt.-t. A milliárdossá lett mérnök 10 évig – munka mellett – csirkéket tartott, házára és Trabantjára pedig jelzáloghitelt vett föl, hogy beindíthassa mára sikertörténetté vált vállalkozását.
Sohasem muszájból jöttem be ide dolgozni – mondja nem sokkal reggel hét után irodájában Magyar József. Illetve egyszer mégis. 40 éve, amikor felesége végzett belgyógyászként nem kapott állást Szegeden, a házaspár úgy döntött, visszaköltözik Szentesre. Az akkor 26 éves élelmiszer-ipari mérnök a tejiparban szeretett volna elhelyezkedni, de a Kurca-parti üzemet bezárták, így a baromfi-feldolgozónál jelentkezett munkára. Felvették, és olyan jól sikerült a bemutatkozása, hogy 3 hónap után 25 százalékos fizetésemeléssel ismerték el a teljesítményét. Nem elégedett meg ezzel: csirketartásba kezdett. Tíz évig mindennap éjjel fél 2-kor kelt, hogy ellássa az állományt.

Az igazán nagy kihívás a rendszerváltáskor érte utol. Az ágazat helyzete a külföldi piacok szűkülése miatt megingott, a privatizáció új lehetőségeket kínált. Magyar József fejlesztőmérnökként azt várta, hogy majd felettesei is beszállnak a magánosításba, de nem így történt. Miután a vállalati tanács úgy döntött, hogy a továbbfeldolgozó üzem kikerülhet az állami irányítás alól, német és olasz partnerekkel társulva 2,2 millió német márkáért megvették a gépeket, az épületet pedig bérbe vették. Mivel önrészt neki is vállalnia kellett a beruházásból, házára és Trabantjára 10 milliós jelzáloghitelt vett föl, amiről családja semmit sem tudott. Az 1990 októberében alapított cég első éve olyan jól sikerült, hogy vissza tudta fizetni a tartozását, sőt egy újabb társaságot alapítottak. 1994-ben nyilvános liciten megvették a még állami kézben lévő vállalatrészt. A társaság jól teljesített, ezért Magyar József évről évre újabb tulajdonrészt vásárolhatott meg osztalékából – így lett 1998-tól a Hungerit többségi tulajdonosa.

Magyar József sosem kényszerből ment be dolgozni. Fotó: Tésik Attila
Magyar József sosem kényszerből ment be dolgozni.
Fotó: Tésik Attila

A szentesi cégnek a versenytársain kívül a külföldi részvényesekkel is akadt csörtéje: ők magukkal akarták vinni a hasznot, a vezérigazgató viszont a fejlesztés mellett érvelt akkor is – és most is. Végül neki köszönhetően 10 milliárd forintot forgattak vissza a Hungeritbe, amely mára az ágazat legnagyobb hazai vállalatává nőtte ki magát. A 2000-es évek elején milliárdossá kiáltották ki Magyar Józsefet, bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé.

– Nem örültem neki, mert az emberek ebből arra következtetnek, hogy van egy széfem, ami telis-tele van pénzzel – szúrja közbe Szentes legvagyonosabbnak tartott lakója.

– Az igazság ezzel szemben az, hogy van egy vállalatom, ami közvetve és közvetlenül 3000 embernek ad munkát, de hiába rendelkezünk többmilliárdos tőkével, ha a cégnél szinte mindenen jelzálog van. Az elmúlt két esztendőt a 2007-es sikerévnek köszönhetően tudtuk átvészelni, és én kínosan ügyeltem arra, hogy mindenki időben megkapja a járandóságát. Azt hiszem, sokat tettem azért, hogy a baromfiipar megmaradjon Szentesen, ahol 1922 óta vágnak. Bízom benne, hogy 2022 után is sokáig jól fogunk teljesíteni. Én ez év végétől kiszállok a napi munkából, a lányom fogja vezetni a Hungeritet, de a stratégiai és fejlesztési kérdésekben továbbra is magam fogok dönteni.

Olvasóink írták

 • 17. osszeomlas 2010. június 02. 19:33
  „Kérdezzük meg az alkalmazottakat, vagy inkább úgy írom, hogy a rabszolgáit. Az üzemorvosról meg ne is beszéljünk, nem egy embert ismerek, akik a sürgősségin kötöttek ki, a sz@r kezelés miatt.
  Amúgy meg klasszikus példája a szabadkőműves kasztnak...”
 • 16. szbarat 2010. június 02. 09:26
  „Leon 7 nagyon igaza van.

  Kellene egy konkurencia, és akkor lehetne versenyezni az árakkal. De mivel nem jöhet Szentesre másik nagyobb cég, mert akkor Magyarnak egyből savanyú lenne a szőlő, és konkurenciájára találna... Ha felvetődik ilyen jellegű dolog, mint ahogy volt régebben is, akkor Magyarnak erre azt volt a válasza, h elviszi Szentesről az egész céget - Így nagyon könnyű "kiskirálynak" lenni...
  Igen - meg lehetne kérdezni,a másik oldalt is!”
 • 15. utazó81 2010. június 02. 08:28
  „Vannak olyan emberek akik 42 évig hajnalban keltek( Tsz. állattenyésztés) és a jól megérdemelt nyugdíjuk 52000ft.Nem irígylem a Magyartól a vagyonát,de szerintetek jól van ez így? Az Én szomszédom már nyugdíjas 67 éves 58000 a nyugdíja és ez az 53. éve hogy dolgozik.Nem unalmában az biztos.”
 • 14. nsada75 2010. június 02. 06:51
  „Igen az a pletyka, a HUngeritnél vezetőnek jó lenni.”
 • 13. niemand 2010. június 01. 19:46
  „Sokat tett ezért a szép eredményért, de....
  felesége volt az üzemorvos-most nem tudom ki, neki dolgozók kellettek nem betegek-ha valaki beteg merészelt lenni,a dolgozóira figyel-de mennyi a haszna rajtuk? Ügyesen forgatja a pénzt, ez tény-de minden olyan rózsaszín valóban, mint gondoljuk!Remélem nyugodtan alszik, a lelkiismerete is nyugodt”
 • 12. klaviaturawomen 2010. június 01. 18:50
  „Gerbera.Nem kétlem hogy dolgoztál.Mint ahogy annyian az országban.Én is szeretnék milliomos lenni.
  De különösebb dolgot még sosem tettem érte, gondolom ahoygan te sem.Egész egyszerűen tudomásul kell venni, hogy vannak emberek, akik jókor vannak jó helyen, kellő akarattal, ötlettel és kitartással.Ezért nem irígylem tőle.
  S ezért szeretem lassan jobban az állatokat az embereknél:D”
 • 11. gerbera 2010. június 01. 18:12
  „8. hozzászólás klaviaturawomen
  Gondolod hogy másik nem dolgozott? bizony 3 műszakban ,és 40 fokban, megszenvedtük a tizednyi fizetésért,üdülésre nem telt ,csak az akkor életet vázoltam fel ,”
 • 10. studyfy 2010. június 01. 17:52
  „gerbera, olvasd el az első mondatodat a 3-as hsz-ban. Nem én írtam. Te. Az első mondat dátumához ragasztottad a leírt eseményeket. Lehet, hogy nem így akartad, de így sikerült. És ez nem más, mint csúsztatás. A 6-os hsz-el nem vitatkozom.”
 • 9. Leon7 2010. június 01. 17:20
  „Protekció és pénz nélkül felépített egy céget mindenki örömére!:-) Olvassunk inkább mesekönyvet! Vagy kérdezzük meg az ott minimálbérért dolgozókat, mi a véleményük! Vagy nézzük meg, ugyan miért olyan alacsonyak az egész környéken a munkabérek, mely nagy cég(ek) miatt alacsonyak a bérek 50 km-es körzetben! Miközben a vezetőik nagy pénzeket szakítanak le, mert a szokásos uram-bátyámos magyar módszerrel ők és a haverjaik helyzetbe kerültek! Szerencséjük, hogy 1-2 fontos termékben gyakorlatilag nincs versenytársuk, de normál piacon ez a cég ezzel a vezetéssel már sehol nem lenne!”
 • 8. klaviaturawomen 2010. június 01. 15:44
  „Gerberának meg savanyú a szőlő...Ha irígyled, csináld utánna.Én nem irígylem tőle az éveken át tartó hajnali kelést, a rengeteg idegességet.
  Nem vagyok se rokona, se barátja, mégis úgy látom, ő azon kevés vállalkozók egyike, akit még érdekel a dolgozói sorsa.”
 • 7. Balotelli 2010. június 01. 15:27
  „Power jól beszél ! Ez a lényeg.”
 • 6. gerbera 2010. június 01. 15:02
  „4. hozzászólás studyfy 2010.06.01. 14:13
  Nincs csusztatás ,valóság volt ,és nem 1970 ben ,hanem 40 év folyamata ez idő alatt tőkét tudtak össze gereblyézni, közben a piros könyv mindent megoldott ,privatizálni csak az mszmp vezetők tudtak ,nem találsz egyen melóst se, csak annyi fizettek a vezetők ,nehogy riválissá váljon a melós a privatizációnál.Az állami vagyonokkal az mszmp-mszp vezetők saját tulajdonukként kezelték,sokkal hamarabb tudták mikor lesz átállás ,mikor mehetnek maszekba, az állami vagyonokat hogyan menthetik saját tulajdonba, mint a dolgozók,dolgozók utolsó percben tudták meg ,,nem volt gondolkozás ,vagy elbocsjátotta a már tulajdonos mszmps vezető ,vagy se bérért robotolt tovább.”
 • 5. Power 2010. június 01. 14:28
  „1990-ben jó helyen kellett lenni az állami cégek privatizációjakor, erről szól a történet.”
 • 4. studyfy 2010. június 01. 14:13
  „gerbera, ne csúsztass! Egy kis számolás: 2010-40=1970. Ekkor még milliárdos kölcsönökről nem lehet beszélni, sem munkanélküliségről. Gyurcsány ekkor kb. 10 éves volt, biztos vagy benne hogy ekkor már volt piros könyve?”
 • 3. gerbera 2010. június 01. 13:04
  „40 évet ha vissza számolunk az a korszak volt mikor a piros- könyv a pártagok részére minden akadályt megoldott,jó kapcsolatok ápolása ,baráti körök minden rögös utat ki simítottak.Város vezetők előtt nyitva volt a bankok ajtaja,nem fedezett háttérrel hatalmas kölcsönöket kaptak(gyurcsany 2 milliós bérházi háttérrel 52 négyzetméteres lakására 800 milliós kölcsönt kapot ,és hogyan tudta elintézni ,hát az anyósa révén ,adott bankban nagy kutya volt ,de soha nem derült fény rá ,hogy a kölcsön gyurcsdany vissza fizette volna,igy ment ez a a felső szinteken,még a kisemberek munknélkülivé lettek.) ,még a kisemberrel szóba se álltak a bankok.”
 • 2. gerbera 2010. június 01. 12:22
  „Gondolom ,nem bajnai pártársával kötött szerződést aprójószág nevelésre.”
 • 1. deszkás 2010. június 01. 12:05
  „Na ez az ami hiányzik a többi milliárdosból:"10milliárd ot fektettem be". Mert ugye visszaforgatás nélküli vállalkozás halálra van itélve!Érdekes nem szigetet vett Horvátországban jachttal!Na ilyenek kellenének.,de sokan!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pipás a vásznon

Szentes - Ma délután 3 órakor mutatják be Banner Szűcs Loránd Pipás című kisfilmjét a szentesi… Tovább olvasom