Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Magyarosan, divatosan Derekegyházon

Derekegyház - A kislányok is megszerették a hímzést abban a csoportban, amelynek tagjai most már divatbemutatókat szerveznek a saját alkotásaikból. Hordható kalocsai mintás ruhák kerülnek ki a kezeik közül. Hagyományt őriznek és pénzt spórolnak.
Örök igazság, hogy divatban nehéz újat kitalálni, legfeljebb időnként vissza-visszatérnek az egykor már bevált formák, motívumok. Manapság a hímzett ruhadarabok élik reneszánszukat, amelyekért a divatüzletekben borsos árat kérnek, főleg, ha egy ismert márka termékei. Pedig a hímzés tudománya nem is olyan régen még szinte minden lánynak és asszonynak a birtokában volt, miért ne lehetne feléleszteni a hagyományt és saját kezűleg elkészíteni trendi holmikat? – merült fel az ötlet nemrégiben Derekegyházon. Néhány hónapja egy lelkes csapat állt össze, és közösen kezdtek el dolgozni a kivitelezésen. Hímzett ruháikat a Divat a magyar című bemutatóikon mások is megcsodálhatják, mondta a vezetőjük, Bánvölgyi Petra.

A derekegyházi lányok meg szeretnék mutatni, hogy otthon is készülhetnek divatos holmik. A szerző felvétele
A derekegyházi lányok meg szeretnék mutatni, hogy otthon is készülhetnek divatos holmik. A szerző felvétele

– Arra lettünk figyelmesek, hogy egyre inkább divatba jöttek a magyaros, hímzett ruhadarabok. Szerencsére engem még annak idején tanítottak kézimunkázni, így csak fel kellett frissíteni a tudást a Szentesi Díszítőművész Szakkör segítségével – árulta el. Tőlük és egy helybeli asszonytól ellesték a drukkolás, azaz a minta nyomtatásának a fortélyait, így most már minden téren önellátók, mondta Petra. A divatbemutatóikhoz a csoport tagjai mindannyian hozzáadnak valamit a saját tudásukból: a frizurák, a smink, a kiegészítő ékszerek, a koreográfia is a derekegyháziakat dicséri.

– Olyan ruhákat szerettünk volna alkotni, amelyeket valóban hordani lehet, nem múzeumi darabokat. A kalocsai mintát választottuk, mert úgy gondoltuk: annak a színvilága illik leginkább a mai korhoz. Nagy örömmel láttuk, hogy még a kislányok is szívesen vesznek tűt a kezükbe, így a kezdeményezésnek hagyományőrző szerepe is van. Arról nem is beszélve, hogy a tévézés és az internetezés helyett sokkal hasznosabban töltjük az időt. Ha belejönnek, később akár egy kis zsebpénzt is kereshetnek a tudásukkal – fogalmazott a program vezetője.

A derekegyházi lányok ruhatára folyamatosan bővül. Keresik a fellépési lehetőségeket, örömmel tesznek eleget a meghívásoknak, ahol bárki megcsodálhatja a kezük munkáját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi őrizetben marad L. Erika

A gyanúsított ellen más személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt van folyamatban büntetőeljárás, fennáll a bűnismétlés veszélye. Tovább olvasom