Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Mázas és fekete kerámiákkal emlékeznek

Szentes - A szentesi fazekashagyományokat eleveníti fel a Koszta József Múzeumban nyílt legújabb időszaki kiállítás.
85 évvel ezelőtt, 1927. október elején Szentesen nagyszabású esemény pezsdítette fel a város életét: megrendezték a Tiszavidéki Mezőgazdasági, Ipari, Kereskedelmi és Kulturális kiállítást. Az országos jelentőségű eseményt Szentes két világháború közötti történetének legjelentősebb mozzanataként említette Labádi Lajos főlevéltáros, aki felidézte beszédében az 1927-es kiállítás történelmi hátterét.

Mázas és fekete kerámiákkal emlékeznek - GALÉRIA

Mayer János akkori földművelésügyi miniszter nyitotta meg a rendezvényt, de több kormánytag is ellátogatott Szentesre, köztük Klebelsberg Kuno, valamint Horthy Miklós kormányzó, aki a díszvédnöke volt a rendezvénynek. Hat helyszínen zajlott a sokszínű program, melynek keretében szentesi fazekasmesterek, Berényi Bálint és Molnár Sándor munkáit is láthatta az akkori közönség. A Mód László néprajzkutató-muzeológus által rendezett tárlat a megyeházi épületben az említett fazekasoknak a múzeum tulajdonában lévő kerámiáiból, illetve Bozsik Kálmán kunszentmártoni fazekas termékeiből ad ízelítőt, s tablók segítségével felidézi a korabeli eseményt.

Az emlékezés után Mucsi Ferenc kunszentmártoni fazekas tartott ízelítőt a mesterség fogásaiból: kíváncsian sereglettek köré, amikor tányért mintázott a fiatalember, aki egyébként Bese László tanítványa volt, s a mester formavilágának, a szentesi feketekerámiának lehetséges továbbvivője válhat belőle.

A Fazekasok a Tiszavidéki kiállításon című tárlat január 15-ig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küldetése a vasúti emlékek megőrzése

Vasútról, motorkocsikról, vonatokról beszélgettünk Valkai Csaba kurátorral, a Vasúttörténeti Alapítvány kiállítóhelyén. Tovább olvasom