Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Mégis kötelező a védőoltás

Egy szentesi családban négy gyermeküket nem oltatták be a szülők, holott erre kötelezte őket a Legfelsőbb Bíróság. A kötelező, életkorhoz kötött védőoltások beadása alkotmányosan indokolt, de biztosítani kell a jogorvoslatot – ez a lényege az AB-határozatnak.
Egy szentesi családban négy gyermeküket nem oltatták be a szülők, holott erre kötelezte őket a Legfelsőbb Bíróság. A kicsiket Szentesen egyik óvodába sem vették fel, közülük ketten magántanulók. A kötelező, életkorhoz kötött védőoltások beadása alkotmányosan indokolt, de biztosítani kell a jogorvoslatot – ez a lényege az AB-határozatnak.

Nem tudják beadatni

A kiskorúak veszélyeztetése miatt folyó büntetőügyben még nem született jogerős határozat, a Legfelsőbb Bíróság viszont már jogerősen kötelezte a szentesi szülőket a védőoltások beadatására. Az eljárást korábban a Csongrád Megyei Tisztiorvosi Hivatal kezdeményezte a szülőkkel szemben. Tombácz Zsuzsanna főorvosnő közlése szerint a rendőrség nem mutatkozott partnernek abban, hogy a szülőktől elvegyék a gyerekeket és beadassák nekik az oltásokat.

A védőoltásokkal kapcsolatban számos beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz (AB). A taláros testület júniusban kimondta: a gyermekek egészségének és a fertőző betegségek elleni védekezés érdekében alkotmányosan indokolt, hogy különböző életkorokban védőoltásokat adjanak be. A testület ugyanakkor megsemmisítette az egészségügyi törvénynek azt a rendelkezését, amely szerint a védőoltást elrendelő határozatot jogorvoslat nélkül, azonnal végre lehet hajtani. Vagyis az oltás beadatására kötelező tisztiorvosi határozat ellen a szülők fellebbezhetnek. Másodfokon a régiós tisztiorvosi hivatal járványügyi osztályának vezetője dönt a kérdésben.

– A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a szülő éljen a tiltakozás jogával – mondja dr. Tombácz Zsuzsanna. Az ÁNTSZ dél-alföldi régiójának járványügyi osztályvezetője szerint nagyon nehéz lesz határozatot hoznia ilyen ügyekben, hiszen nem tudni, mitől lehet a fellebbezés „alapos". – Egészségügyi problémák miatt, indokolt esetben eddig is volt lehetőség a védőoltások mellőzésére – hangsúlyozta. Úgy látja, a határozat nyitott egy kaput, amely után csak a bizonytalanság következik: perek sorozatát indíthatja el. Tombácz Zsuzsanna kijelentette: minél kevesebb az oltottak száma, az oltatlanok annál inkább veszélyeztetettek.

Igen – nem

A magyar kötelező és ajánlott védőoltások kiterjedt rendszerének köszönhető, hogy több halálos vagy életre szóló károsodással járó betegségek (például torokgyík, szamárköhögés, gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz) kórokozói nincsenek jelen, nem okoznak járványt. Az ingyenes vakcina az alapfertőzéstől és a szövődménytől úgy védi meg a gyereket, hogy az átesne a betegségen. A kötelező védőoltás ellen érvelők szerint viszont a szülő joga sérül, mert nem választhat. Azt is nehezményezik, hogy kevés az információ a szövődményekről, a mellékhatásokról, miközben az oltások egy része csak 4-5 évig nyújt védelmet. Kiugróan magas Magyarországon a kötelező védőoltások száma – más európai országokhoz, illetve az Amerika Egyesült Államokhoz képest.

Más a véleménye annak a szentesi családnak, ahol a felnőttek szerint nincs szükség a védőoltásra. Kiskorú veszélyeztetése miatt áll a Szegedi Városi Bíróság előtt a szentesi Cs. H. és B. Z. Négy gyermeküknek ugyanis nem engedték beadatni a kötelező védőoltásokat – vélelmezésük szerint azok károsak az egészségre. Védőjük úgy látja, az AB júniusi határozata esetükben nem jelent konkrét jogi előnyt, hiszen visszamenőleg nem alkalmazható. Rébeli Szabó Tamás szerint a taláros testület döntése lehetőséget ad, de a védőoltáskérdés ettől még szabályozatlan maradt. Az általa képviselt család minden fórumon tiltakozik a védőoltások ellen. Cs. H. és B. Z. gyermekeit nem vették fel Szentesen egyetlen óvodába sem, éppen a védőoltások elmulasztása miatt.

A legnagyobb fiú, Dávid idén szeptemberben kezdi a harmadik évfolyamot a Petőfi-iskolában – magántanulóként. Húga, Lívia elsős lesz ugyanebben az iskolában a következő tanévben, szintén magántanulóként. Két kisebb testvérük otthon tartózkodik a család kajánújfalui tanyáján. Csizmadia Dániel teljesen megérti lánya döntését. A gyermekek nagyapja megkapta az oltásokat és szerinte szerencsés volt, hogy nem betegedett meg. Az Alkotmánybíróság határozatáról tőlünk hallott és helyesli. Szerinte egyre többen gondolkodnak hasonló módon, ő például nagyon sokat olvasott erről és „képben van": szerinte a védőoltások lényegében károsak az egészségre.

Olvasóink írták

 • 2. Arany Szilvia 2008. szeptember 23. 10:33
  „Hahó! Arany Szilviának hívnak és 7 éve élek Németországban. Idén áprilisban született meg itthon Alma leányunk. A bábánk is, és a doktornönk is felhívta a figyelmünket egy könyvre, amit Martin Hirte írt és tüzetesen, ezerféle ténnyel alátámasztva leírja a védöoltások szerepét, fajtáit, és, hogy szükséges-e, avagy sem a beadásuk, milyen bekövezendö-hetö mellékhatásaik vannak stb. A könyv elolvasása és beszélgetéseink alapján abszolút nem volt téma, hogy nem oltatjuk be Almát. Sajnos Magyarországon még gyermekcipöben jár, hogy az emberek, szülök saját maguk informálódjanak, ezen informálódást pedig például az orvosok is támogassák annak reményében, hogy mindenki saját maga dönthessen és a felelösséget ne másokra hárítsa. A félelemkeltéssel ellentétben a saját meggyözödés lenne fontos. Az orvosoknak több páciensei lennének, az emberek magabiztosabban néznének a jövöbe. Itt minden állampolgár lehetöséget kap erre. Sajnos ebben a témában az is nagy szerepet játszik, hogy a gyógyszeriparnak ez egy biztos és jó bevétel és, hogy ha valakinek bármilyennemü mellékhatás keletkezik, ezt bebizonyítani irdatlan nehéz. Ami ellen oltatnak, azok a betegségek egy része Európában teljesen kihalt, a többit ígyis-úgyis megkapják a gyerekek (pl. szamárköhögés, mumpsz, rózsahimlö, bárányhimlö, kanyaró, influenza...stb.). Egy megfontolandó dolog: a szülöknek ajánlom, hogy megengedjék porontyaiknak, hogy mindent, hangsúlyozom mindent, amit a szájukba akarnak venni meg is tehessék. Ez a legjobb "védö-oltás", amit csak el lehet képzelni.
  szívélyes üdvözlettel: szilvi”
 • 1. Dr. Ébert Jenö 2008. április 03. 20:50
  „Szeretnék ehhez a cikkhez röviden hozzászólni:

  Az úgynevezett védöoltások sajnos nem védenek, hanem szerencsétlen helyzetben roppant nagy és életbevágó károsodásokat okozhatnak.
  Ez az én tapasztalatom; orvos és belgyógyász, 38 éve praktizáló orvos vagyok és Németországban élek, München/Augsburg közelében.
  A könyvemben ami "Vigyázat : orvos!" címmel 2006-ban megjelent Magyarországon részletesen leírom, példákkal illusztrálom a fenti állításomat.
  2008 április 11-én Szegeden tartok elöadást a méhnyakrák elleni oltásról. Info: www.dr-j-ebert.de
  Kattintson a magyar zászlóra, utánna "aktuális"-ra.
  Üdvözlettel: Dr. Ébert Jenö, belgyógyász.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyreállították a feszületet Szentesen

Előkerült az a korpusz, amely évekkel ezelőtt tűnt el a szentesi repülőtérrel szemközti út menti… Tovább olvasom