Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Megmenekült Koszta József háza Szentesen

Szentes - Felújíttatta a város Koszta József teljesen lepusztult lakóházát Szentesen, a Zrínyi utcában. A szentesiek jövő tavasszal tervezik újratemetni a Kossuth-díjas festőművészt, így a szertartásra érkező vendégek előtt nem kell majd szégyenkezniük, hogy hagyták lepusztulni azt a helyet, ahol élt és alkotott.
Siralmas állapotban volt Koszta József utolsó szentesi lakóhelye. Megírtuk korábban: a Zrínyi utca 2. szám alatti ház omladozó vakolata miatt már csak azért is szégyenkezhetnek a helybeliek, mert az 1949-ben elhunyt festőművész minden vagyonát – beleértve a képeit is – Szentesre hagyta. Halálának huszadik évfordulójára Szentes Város Tanácsa még olyan emléktáblát állíttatott a ház homlokzatára, amely azt tudatta: ott élt és alkotott a Kossuth-díjas, világhírű festőművész. Azóta viszont nem sokat törődtek azzal, hogy hullik a vakolat, sőt, annál még rosszabb is bekövetkezhet. Máig emlegetik tudniillik a lokálpatrióták Koszta József tanyáját, amellyel nem törődtek eléggé az illetékesek, és porrá égett. A városi lakóházát ez a veszély már nem fenyegeti.

A helybeli szolgáltató kft. szépen rendbe hozatta a Zrínyi utcai épületet. Döbrőssy Iván ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy négymillió forintot költöttek a renoválásra. Ebből az összegből teljesen felújították a tetőt, valamint a homlokzatot. Megóvták a pusztulástól a verandát is. Az udvarban pedig már hozzákezdtek a megsüllyedt téglaburkolat kijavításához. Ha az időjárás kedvezőre fordul, ezzel is végeznek a szakiparosok.

Szépen felújíttatták Koszta József egykori lakóházát a Zrínyi utcában.
Fotó: Tésik Attila

Közben megkezdődtek az előkészületek Koszta József földi maradványainak hazahozatala ügyében. A Nemzeti Kegyeleti Bizottság már a polgármesteri hivatalba is megküldte a lapunkban korábban közölt hírt, miszerint az előző elutasító döntés után – az oldalági rokonok kérésére – mégiscsak kiadják Koszta hamvait a fővárosi Kerepesi temetőből. A festőművészt a szentesi Kálvária sírkertben díszsírhelyen temetik újra.

A háznál is koszorúznak majd

Mihály Béláné, a művelődési iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy a szertartást jövő tavaszra tervezik. Megelégedéssel nyugtázta: az alkalomra megújul a festőművész lakóháza. A Koszta hazahozatalát kezdeményező civil szervezetek képviseletében Széchenyiné Csergő Judit, az Együtt Szentesért Egyesület társelnöke úgy nyilatkozott: örül annak, hogy rendbe hozták a festőművész lakóházát, mert az újratemetéskor ott is koszorúznak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszasírják az államkincstárt Szentesen

Szentes - Nem tudnak belenyugodni az ügyfelek, hogy novembertől bezárták a Magyar Államkincstár szentesi kirendeltségét. A városházán segítenek ugyan az érdeklődőknek, de az adatlapok kitöltéséért nem vállalnak felelősséget. Tovább olvasom