Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Megszűnik a Damjanich- és a Petőfi-iskola

Szentes - Döntött hétfőn a szentesi képviselő-testület: szeptembertől megszűnik a Damjanich- és a Petőfi-iskola. A testületi ülés előtt mintegy száz szülő tüntetett a Kossuth téren.
A várakozásoknak megfelelően érvek és ellenérvek hangoztak el a döntés előtt a szentesi városházán a tegnapi testületi ülésen. A képviselők a márciusban elnapolt ügyben hozták fel érveiket: két önkormányzati fenntartású általános iskola változatlan formában működjön-e tovább, vagy integrálódjon más intézményekbe. Korábban megírtuk: a Damjanich-tagiskola tanulóit és pedagógusait a Deákban, a Petőfiét pedig a Klauzálban helyezik el. Az integrációt egyik intézmény sem támogatta.

– A város az elmúlt években erőn felül áldozott erre a két oktatási intézményre. Megpróbálta fenntartani a kis létszámú osztályokat indító Damjanich- és a Petőfi-iskolát – ismertette álláspontját Szirbik Imre polgármester a maratoni, több mint két és fél órás vita előtt. – Az önkormányzatra azonban ez egyre nagyobb terhet ró. Az iskolák működését vizsgáló, sokat vitatott tanulmány következtetéseit egy független oktatási szakértő és a megyei közgyűlés is véleményezte, s nem volt ellenvetésük – tette hozzá Karikó-Tóth Tibor alpolgármester.

A szülői szervezetek tüntettek – mindhiába. Szeptembertől megszűnik a Damjanich- és a Petőfi-iskola. Az előbbi intézmény beceneve a Damo, ezért a pólón a felirat. A szerző felvétele
A szülői szervezetek tüntettek – mindhiába. Szeptembertől megszűnik a Damjanich- és a Petőfi-iskola. Az előbbi intézmény beceneve a Damo, ezért a pólón a felirat. A szerző felvétele

Szabó Zoltán azt kérdezte: miért ez a kapkodás, miért kell Szentesnek is az iskolabezárási hullámot követnie? A jobbikos képviselő felvetette: meg kellene várni az új oktatási törvényt. – A birtokomban van egy irat, amely szerint az evangélikus egyház továbbra is nyitott arra, hogy átvegye a Petőfit – folytatta Szabó Zoltán. – A kis létszámú osztályokra is egyre nagyobb az igény. Azt javaslom, ne most hozzunk döntést, adjunk jövőképet ennek a két iskolának. – Akár az is alternatíva lehet – mondta Halmai István –, hogy a Damjanich utcai óvoda átköltözzön az iskola épületébe. Az intézmény-összevonást támogatók táborába tartozó Horváth István azt hiányolta, hogy az előterjesztésben leírt lehetőségen kívül más, érdemi javaslata eddig senkinek sem volt. – A gyermekek jobb körülmények közé kerülnek, az oktatás feltételei is javulnak – mondta Krausz Jánosné. Móra József úgy látta: a csökkenő gyermeklétszám már évek óta ismert probléma. – Ne halogassuk a problémát, ha kell, a név szerinti szavazás ódiumát is vállalom – tette hozzá Horváth István. Demeter Attila egyetértett ezzel: dönteni kell – mondta –, bármilyen fájdalmas is.

Tüntetés a Damjanich- és a Petőfi-iskola bezárása ellen

Név szerint

A név szerinti szavazáson 8 igen és 7 nem szavazattal a képviselő-testület elfogadta a határozati javaslatot, amely kimondta: szeptembertől megszűnik a Damjanich- és a Petőfi-iskola.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. tothmariaaa 2011. június 23. 22:35
  „"Megszeretném köszönni azoknak a szülőknek akik körbetelefonáltak hogy szétessen ez a tanári kar által felépített légkör."
  Biztos vagy benne, hogy ezt a szülőknek kell megköszönni?
  Ezt a helyzetet szerintem nem a szülők teremtették, hanem a döntéshozók.
  A szülőknek azt kellene megköszönni, amit tettek azért, hogy megakadályozzák az iskola bezárását, ezt az egész kialakult helyzetet.
  Próbáltak tenni valamit, sőt a lehetőségeikhez képest mindent megtettek.
  Vagy ez már nem számít?
  Nem a döntéshozóknak kellene megköszönni, hogy ez így alakult?
  Nem ők állították a szülőket kényszerhelyzet elé?
  Ezeknek a szülőknek lenne legfontosabb a megszokott családias légkör, de azért nem mindenáron, és nem akárhol.

  Mielőtt bárki bárkit is elítél, kérem tegye fel magának a kérdést, és őszintén válaszoljon is rá önmagának:
  Vajon én engedném, akarnám, hogy a gyermekem a Deák iskolába járjon, vagy másik intézményt választanék neki?
  Vajon a kialakult helyzetben, én hogyan döntenék?
  Van bárkinek is joga ítélkezni a szülők fölött, csak azért, mert másképp döntenek?
  Megértem a tanárok kilátástalanságát, aggodalmát az állásuk miatt.
  De vajon ezért tényleg a szülők a felelősek?”
 • 28. Kis* 2011. június 23. 21:44
  „Kedves Kisg! Ahogy már előttem is írták, mindenki maga válik olyanná amilyen.

  Kikérem magamnak hogy a Damjanich iskolában nem megfelelő a légkör és a tanárokról se állítson valótlant. A legcsaládiasabb a légkör egész Szentesen és környékén amit más iskola nem pótolhat,csak akkor ha együtt is maradnak a gyerekek a Deákban. Megszeretném köszönni azoknak a szülőknek akik körbetelefonáltak hogy szétessen ez a tanári kar által felépített légkör.De főleg azoknak a szülőknek köszönöm hogy dacból nem a Fábiáni iskolát választották, hanem minket:a tanítókat, tanárokat, osztálytársakat, mert Mi hoztuk létre ezt a szellemet, nem a helyszín és csak EGYÜTT őrizhetjük is meg.
  Sajnos nem minden arany ami fénylik, még az új, csodálatos Fábiáni iskolában sem.”
 • 27. zongorista 2011. június 04. 23:15
  „Iskolaösszevonás, iskolabezárás...
  a megtakaritás összegeiről SENKI, MÉG SOSEM kapott korrekt felvilágosítást, mivel ezek csak feltételezett megtakarítások!
  Összevont intézmény....ne tudjátok meg.....!!
  Minden tanárnak, aki ott tanított, kitartást, és munkahelyet kívánok!
  A Szülőknek, Gyerekeknek is kitartást, erőt a következő tanévekhez!

  És még a tölgyfával neveztek valami versenyre, vagy mire......szégyelljék magukat!”
 • 26. kisscitrom 2011. június 03. 14:16
  „Én nem látom amit belinkeltél.Linkeld már újra kérlek:)Köszi”
 • 25. jóízlés 2011. június 03. 08:52
  „Ha érdekel >http://www.youtube.com/watch?v=-wPAWeKInGI a Csongrád TV felvétele ...”
 • 24. MIJ 2011. június 02. 19:47
  „23.itthon-EZ ÍGY IGAZ!!!!!!!! De sajnos ez úgy néz ki senkit nem érdekelt, és nem érdekel.
  Elgondolkoztató az a dolog, hogy ezeket a képviselőket mi választottuk--Ennyire meg voltunk szédülve mikor rájuk raktuk az X-einket??????!!!! Vagy csak meg lettünk szédítve. Szégyellem magam helyettük is. Na bennük nincs meg az X Faktor. Sajnálom mindkét iskola gyerekeit, tanárait, technikai személyzetét, mert én már nem bízom semmiben és senkiben. Nem hiszem, hogy az osztályok együtt maradnak és a tanárok maradnak velük. Szerencsétlen szülők pedig majd km-eken át cipelik a gyerekeiket.”
 • 23. itthon 2011. június 01. 22:22
  „Az biztos,hogy a Damós gyerekek sokkal kiegyensúlyozottabbak,vidámabbak,tovább "gyerekek" mint a református iskolában. Érthető,hogy ahhoz a szeretteljes közeghez ragaszkodnak.”
 • 22. lambada 2011. június 01. 22:13
  „Az igazgató-alpolgármesterekkel mindig befürödtünk. Az igazgató bácsik csak az iskolában igazgató bácsik, a kerítésen kívül, vagy munkaidőn túl - gatyában, vagy anélkül - alpolgármesterek. Szégyenletes, hogy városunkban a polgármester vezényletével iskolaigazgatók szüntetnek meg iskolákat.”
 • 21. kisscitrom 2011. június 01. 21:10
  „A Damóban évek óta így tanítanak a tanárok, mivel a Deák tagintézménye.Ha így nézzük, akkor a Deákot is símán be lehetne zárni, ugyanis ott is csak 1 osztály van évfolyamonként,1 évfolyamot kivéve.
  Tehát itt a két iskola felső tagozatának 1 tanári kara van.
  Ebből kifolyólag alig takarít meg a város a suli bezárásával, hiszen a tanárokat ezután is fizetni fogja, a tecnikai dolgozókat is, és a krétát is ugyanúgy meg kell vegye a gyerekekenek.
  Komolyan el kell hinnem, hogy évi másfél millióért bezárunk egy iskolát?”
 • 20. studyfy 2011. június 01. 18:17
  „kiscitrom, valóban törvény nem írja elő évfolyamonként a két osztályt. De kíváncsi lennék, hogy Te hogy foglalkoztatnád felsőben a kémia, ének, rajz, informatika, környezetismeret, technika szakos tanárokat évfolyamonként egy osztállyal. Nem lenne meg a heti óraszámuk! Ehhez minimum két osztály kel!”
 • 19. Cruciferous 2011. június 01. 16:41
  „Elgondolkoztató és egyben szomorú, viszont mind igaz amit itt előttem leírtatok.
  Ebben a "baromi" nagy demokráciában senkinek nem tűnik fel az ok, okozat és az okozó?
  Itt van pl. Karikó-Tóth Tibor. Micsoda áll szentség! Hogy védje a saját érdekeit és elérje saját célját (nem okolhatjuk érte, hisz ő is csak egy ember) átgázol mindenen és mindenkin...
  Fura, hogy pont egy iskola igazgató az alpolgármester, nem? Ezek szerint ez az egy személy súg "odafönn" jókor és jó helyen. Természetesen lehet a költségvetéssel takarózni, de gusztustalan! Nem értem és még egyszer nem értem! Egy iskola igazgató kezében van a Szentesi iskolák feletti döntés jog? Nem összeférhetetlen ez egy kicsit?!
  Tisztelt igazgató úr! Tegye a szívére a kezét és nézzen magába! Ilyen egy keresztény viselkedés? Mi idézzünk Önnek a Bibliából hátha megértené miért mennek ki a szülők az utcára? Ön szerint, ez egy igaz Magyar Keresztény cselekedet? Nem mondja már!”
 • 18. MIJ 2011. június 01. 12:13
  „Szerintem ez a rendkívüliülés egy előre meg rendezett színielőadás volt ami tragédiával végződött!!!!!
  Tragédia a gyerekeknek, szülőknek és nem utolsó sorban a tanároknak mind két iskolában. Az csak porhintés hogy mindenki együtt marad. Próbálják a szülőket minél jobban vissza fogni, de nem biztos hogy sikerül mert indulatok tombolnak mindenkiben aki egy kicsit is érintett a dologban. Én magam is Damós voltam és a gyermekem is oda jár. Sokat veszített ez a város rész. Akár ki akár mit mond az érzelmeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A gyerekeinket nehogy már pénzre váltsák fel a tisztelt képviselő urak. Kérdem én ha annyira nem voltak meg elégedve a Damó állapotával akkor évtizedek óta miért nem tettek ellene????????? Ha jól szét nézek a suliban még megtalálom azokat a be véséseket amit az osztály társaimmal írtunk akár a padokba vagy az ablak párkányra. Ha a fűtés olyan sokba került nem lehetett volna a nyílás zárókat ki cserélni???? Nem hiszem hogy ilyesmire nem lehetett volna pályázni vagy ezt nevezik tudatos leépítésnek???????????????????? A képviselő urakról meg annyit sajnálom hogy némelyiket meg választottuk.(És most nem arra gondolok akit meg tapsoltak.) Jobban is lehetett volna harcolni a körzetébe tartozó intézményért.”
 • 17. Zsoldos 2011. június 01. 11:57
  „Szerintem a Polgármesteri Hivatal helyiségeinek belmagasságát kellett volna csökkenteni.
  Az így megtakarított fűtés költséget pedig a gyerekekre fordítani.
  U.i: Az Új utcát kellett volna előbb kinyitni és a forgalmat oda terelni. A Kossuth utca akár sétáló utca is lehetett volna
  a Petőfi szállótól a Penny-ig.”
 • 16. kisscitrom 2011. június 01. 10:41
  „Karikó úr ügyében nem szavazottat, hanem szavaztatottat akartam írni.

  "Vétkesek közt cinkos, aki néma"
  Babits Mihály”
 • 15. kisscitrom 2011. június 01. 10:05
  „A tanárokat megkérdezted ez ügyben, hogy mit szeretnének?
  A Damóban évek óta plusz térítés nélkül vállalják a plussz feladatokat, mert ragaszkodnak az iskolához.
  Pontosan itt kezdődnek a problémák, hogy a tanárokat, szülőket, és gyerekeket senki nem hallgatta meg.Eszed-nem eszed, nem kapsz mást alapon ment a dolog.
  Ha már a tanárokat nézzük, áruld már el, hogy miért van több munkájuk? Hogy miért nagyobb rajtuk a nyomás?Mert amennyit csak lehetett, kirúgtak, elbocsátottak.
  Ahogy fognak is.Ugyanis az is csak mese, és ámítás, hogy egy tanári állás sem szűnik meg az összevonással.
  Nem szűnik meg, ja, 2 hónapig.Aztán mennek ők is a levesbe.”
 • 14. szabopeter73 2011. június 01. 09:43
  „Kedves kisscitrom
  Az általad hivatkozott iskolaigazgató nem szavazhat, mivel nem képviselő!!!!
  Ja az etikáról pedig annyit, hogy szerintem az nem etikus, hogy az iskolák működtetésére fordítható összeg csökken, a tanárok óraszáma nő, több speciális feladataot várnak tőlük, mindenki a tanárokban látja a hibát, bizonytalan a foglalkoztatásuk és még sorolhatnám a tényeket és mindezek mellett a fizetésük egy forinttal sem nő, sőt még az inflációt sem követi, így az elmúlt 4-5 évben elveszítették a jövedelmük 25%-t!!!!
  Na szóval az nem etikus aki kevesebb pénzért nehezebb és több feladatot vár el valakitől!”
 • 13. kisscitrom 2011. június 01. 07:52
  „11.Semmilyen törvény nem írja elő, hogy egy iskolában évfolyamonként 2 párhuzamos osztályt kell indítani, ez balgaság.
  A döntés egyértelműen hátrányos helyzetbe hozza a felsőpárti, hékédi lakosságot, úgy pedíg pláne, hogy a polgármester még meg is szabja, hová vihetem a gyerekemet tanulni.
  Egy jópofa jogász úgy kiröhögi a körlevelét, mint a fény.

  Arról pedíg még nem is beszéltünk, hogy vajon mennyire etikus, hogy egy iskolaigazgató nyújtotta be az indítványt, és szavazta meg egy másik iskola bezárását.
  Lehet érvelni a csökkenő gyereklétszámmal, ezzel senki nem is vitatkozik, azonban egy ekkora költségvetésű városban, mint Szentes, hihetetlen, hogy nincs 9 millió forint az iskola működtetésére.Valamint saját maga a polgármester sem tudta megmondani, mennyi pénzt takarít meg a bezárással a város.”
 • 12. medvejanos 2011. június 01. 07:47
  „Hb a zene tagozatot a klauzálba is elindíthatják/nák...”
 • 11. studyfy 2011. május 31. 15:48
  „Az ország minden kisebb és nagyobb városaiban ugyanez a helyzet, attól függetlenül, hogy jobbos vagy balos város vezetés van. Sőt, több FIDESZES vezetésű városban zárnak be iskolákat, mint szocialista irányítás alatt levő esetében( a választások következménye). Tehát nem politikai állásfoglalástól függ, hanem szigorúan a gyermekek számától. Ráadásul a következő 5 évben sem várhatjuk, hogy a gyermek létszám nő, inkább csökken. Iskolát működtetni évfolyamonként legalább két osztály kell. Egy közepes osztály létszám 25 fő. Egy iskolában tehát 2x25=50 fő elsősnek kell ezért beiratkozni. Jelenleg 7 iskola van, tehát 7x50= 350 fő. Tehát ennyi elsősnek kellene lenni. Ezzel szemben van kb. 250 fő. És ez a következő években ismétlődni fog. Akkor miről beszélünk? A tényeket nem lehet érzelmekkel megváltoztatni, legfeljebb megerőszakolni.”
 • 10. bakaitimi 2011. május 31. 13:52
  „Kimondhatatlanul sajnálom...vastag bőr van a képükön a képviselőinknek. Meg tették, meg merték tenni. Büszkék lehetnek magukra.(bár az ő gyerekeik már nem járnak oda). A választási kampányban mindenki ígérgetett, fogadkozott, hogy megpróbál tenni valamit és nem szeretné ha iskolát zárnának be. Hát ennyit ér a szavuk.
  Mi akiknek a gyermekeik még az iskola előtt állnak beírathatjuk őket valamelyik mamutintézménybe 36.-nak (SNI miatt már a 42. lesz) ezek után nem csoda ha az egyházi iskolák virulnak. Bár leégne a bőr az arcomról ha pedagógusként, iskolaigazgatóként a bezárás mellett szavazok. Ez remélem elgondolkodtatja szülőket, szabad e ennek az embernek az iskolájába íratni a gyerekét. Marad a Szent Erzsébet(csupa nagy betűvel kellene írni, mert ők nem magukat emésztik fel hanem megújulnak és valódi értékekre nevelnek)
  Szégyen hogy ez megtörténhet, megtörténhetett. Szégyellem magamat is, hogy ilyen embereknek adunk hatalmat a kezébe.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétkerekűek randevúja

Szentes - A vasutas sporttelep adott otthont hétvégén az első szentesi motorostalálkozónak. Tovább olvasom