Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Muzulmán ima a berekháti általános iskolában

Szentes - Iránban született, Hollandiában lett gyógyszerész, most motoros kerekes székeket javít – a szentesi Berekháton. Ahmad Mashaei szerint Isten azt kéri tőle, hogy embertársainak segítsen, de már alig győzi egyedül.
A volt berekháti iskola épületében motoros kerekes székeket javít egy muzulmán férfi. Ahmad Mashaei nemrég érkezett Szentesre, miután úgy döntött, hogy elköltözik Hollandiából, és felesége hazájában él tovább. A férfi huszonhét éve hagyta el Iránt, és gyógyszerészvégzettsége is van. A Budapesti Nemzetközi Vásáron szerepelt az általa képviselt cég termékeivel, akkor ismerkedett meg Harangozó Judittal. A szentesi tanárnő később jó ismeretséget kötött az utrechti polgármesterrel, e kapcsolat révén kapnak adományokat a környéken fogyatékkal élők: motoros kerekes székeket, kórházi ágyakat.

Ahmad most a keresztényeknek segít, javítgatja a szerkezeteket. Mindennapjait a volt iskola épületében tölti, várja az újabb szállítmányokat, és időnként elvonul a kíváncsi tekintetek elől, olyankor egyedül imádkozik, mint mondta, naponta legalább háromszor. Ilyenkor gondol a szüleire, akik már meghaltak, közben megnyugszik. Találkozott már a szentesi kórházban Abdul Mokbel főorvossal, örült, hogy vele anyanyelvén tudott beszélgetni. Kezében a Koránnal magyarázta munkatársunknak, a jó muzulmán és a jó keresztény jól megfér egymással. Isten ugyanis egy, csak prófétája volt több, például Jézus és Mohamed. Lehet, hogy a keresztény világban úgy vélik, hogy a muszlimok ellenük vannak, de ezt csak a politika igyekszik elhitetni az emberekkel – fogalmazott. Szerinte neki azt az utat jelölte ki Isten, hogy segítsen, és bárkinek, aki rászorul. Hollandiában is azért lett gyógyszerész, hogy hasznára legyen másoknak.

Ahmad Mashaei szerint Isten arra rendelte, hogy embertársainak segítsen. Fotó: Blahó Gabriella
Ahmad Mashaei szerint Isten arra rendelte, hogy embertársainak segítsen. Fotó: Blahó Gabriella

Iránban az idegenek sokkal közvetlenebbek egymással, mint Magyarországon – magyarázta. Itt sok időnek kell eltelni ahhoz, hogy valaki megkérdezze a másiktól, mire volna szüksége.

A volt iskolaépület termeiben sorakoznak a már felújított motoros kerekes székek. A szerelés tudományát még ideutazása előtt elsajátította Ahmad, Hollandiában. Olyan sok adomány érkezik, hogy bizony elkélne már egy kis segítség, egyedül szinte nem győzi, biztosan vannak a városban jó szerelők – mondta.

Miközben megmutatta munkájának eredményét, elmondta azt is, Iránban most milyen az időjárás: körülbelül 45 és 52 fok között lehet a hőmérséklet, az az ország nagy, és nagyok a hőingadozások. Hollandiában folyton esett, és keveset sütött a nap, Magyarország klímája viszont ideális Ahmad szerint. Olyannyira szeret itt élni, hogy már a jövőn gondolkodik. Ha Szentesen és környékén már minden rászoruló kapott motoros kerekes széket, másik városba költözik, és ott folytatja a munkáját. Talán Jászberényben.

Egyre többen kapnak

Az Utrechtből érkező adományok kielégítik a környéken lakó rászorulók igényeit – mondta Puskásné Halál Ágnes. A Gondozási Központ vezetőjétől megtudtuk, Árpádhalom, Nagymágocs, Derekegyház, Nagymágocs, Fábiánsebestyén, Eperjes, Szegvár, Hódmezővásárhely, Kistelek, Szarvas és Mindszent lakói is kaptak már motoros kerekes székeket, melyeket a volt iskola épületében tárolnak. A vásárhelyi Brinkman cég virágokat szállít a Németalföldre, visszafelé pedig leteszi a szállítmányt a Berekháton. Egy-egy járgány több százezer forintot ér, az alkatrészek beszerzése és a működtetés jelent némi költséget. A holland város fogyatékosügyi referense júniusban Szentesre látogat, Gert van Es várhatóan szerelőkkel együtt érkezik.

Olvasóink írták

  • 3. niemand 2011. augusztus 22. 11:33
    „Szerencsére vannak még ilyen emberek! Ahmad Szentesen a jó Isten ajándéka, legyen sokáig egészséges, Isten áldja!”
  • 2. magas 2008. április 07. 12:56
    „ez tök jó”
  • 1. csingiz 2008. április 04. 09:57
    „Isten éltessen sokáig jó egészségben,Kedves Ahmad!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolnok is ad egymilliót a szentesi bázisra

Szentes - A cibakházi halálos baleset nyomán Szolnok polgármestere arra kéri közgyűlését, szavazzanak meg egymillió forintot a szentesi légimentő-bázis mielőbbi megépítésére. Tovább olvasom