Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Nagytőkén nincs tőke

Nagytőke - A túlélésért harcol ebben az évben az alig 500 lelkes Nagytőke. Tavaly egyáltalán nem jutott pénz pályázati önerőre, és idén sem jobb a helyzet: mindössze 66,4 milliós a költségvetés, a település 7 milliós forráshiánnyal küszködik.
E hónap végén fogadhatja el a nagytőkei képviselő-testület a település 2011-es költségvetését. A döntés előkészítéséről Varga Lászlóné polgármester lapunknak elmondta, a tervezést meghatározta, hogy a túlélésért harcol a falu. Pályázatra tavaly sem jutott forrás, és erre ez évre sincsenek túlságosan jó kilátások, holott a társulásban működtetett óvoda felújítására, de legalább a fűtésköltségek csökkentése érdekében az épület hőszigetelésére szükség lenne, az akadálymentesítés is időszerűvé vált, azonban erre sem futja idén.

– Amit az elmúlt években elért Nagytőke, azt szeretnénk megőrizni – nyilatkozta a község vezetője. Van fiókgyógyszertár és orvosi rendelő, ahol főállású asszisztens dolgozik. Falugondnokot szintén alkalmaz az önkormányzat, és működik a házi segítségnyújtás is. Ezek fenntartása és megfelelő színvonalú működtetése nagy kihívás a 2011-re mindössze 66,4 milliós büdzsével tervező Nagytőkének, ahol szinte egyáltalán nincs tőke. Őstermelőkön és egy kereskedőn kívül egy vidéki vállalkozás működtet itt telephelyet, vagyis saját bevételre nem alapozhat az önkormányzat. Önhikis támogatásra sem jogosult, mert körjegyzőség működik. A 2011-es forráshiány 7 millió forint. Ezt még jobban le szeretnék szorítani. Varga Lászlóné szerint utóbbi céljuk elérhető, mégpedig minden eddiginél szigorúbb gazdálkodással. A foglalkoztatotti létszám csökkentése fel sem merült, a polgármester úgy véli, már nincs honnan leépíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titok, miért mondott le az otthonigazgató

Csak rá és a megyei közgyűlés elnökére tartozik, miért mondott le, ezért nem nyilatkozik az okokról Ferenczy Zoltánné. Tovább olvasom