Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nem kérnek az esőből a gazdák

Csongrád megye - Egyre több és nagyobb vízfoltot látni a földeken - az időjárás-előrejelzés szerint pedig a következő napokban komoly esők várhatók. Pánczél János 20 hektárjának fele már biztosan használhatatlan lesz idén.
Horváth Ferenc eperjesi gazdálkodó földje 2014 őszén és tavaly tavasszal nagy területen volt belvizes. Egy részén a kukoricát is csak tavasszal tudta betakarítani. A termés akkor már természetesen használhatatlan volt.

– Tavaly ilyenkor több csapadék esett. Most jobb a helyzet. A fúrt kutat naponta figyelem. Tavaly körülbelül fél méterre volt a víz a talajszinttől, most másfél, két méterre van. Remélem, idén a gazdák pártjára áll az időjárás – mondta.

A Nagymágocsi Farmer Kft. földjein néhány helyen már megjelent a víz.

– Főleg ott, ahol valamiért nem volt hatékony az őszi talaj-előkészítés, vagy ahol a búza előveteménye a zöldborsó volt, és a betakarításkor megtapostuk a földet a nagy gépekkel – sorolta Horváth Gyula, a kft. vezetője. Az egyik öntözött területüknek körülbelül 15 százaléka is belvizes. Horváth Gyula megemlített egy másik okot is. Szerinte a környékbeli csatornák kezelői mulasztottak. – Nemcsak nyáron, télen is kormányozni kellene a vizet. Ahol ez elmaradt, ott a földjeinken megjelent a víz – fogalmazott.
 
Pánczél János székkutasi gazdálkodó tanyáját körbeöleli a víz. Fotó: Kovács Erika
Pánczél János székkutasi gazdálkodó tanyáját körbeöleli a víz. Fotó: Kovács Erika

Pánczél János tanyája Székkutas külterületén van, a 47-es főút mellett. Szinte körbeöleli a víz. – A 21,6 hektárból körülbelül 11 használhatatlan lesz idén. Nem lehet gépekkel rámenni, annyira vizes. Van, ahol már nemcsak telített a talaj, hanem foltokban „tavak" is képződtek. Most, hogy felerősödött a szél, fodrozódik a vizük – mutatta.

– A vizes terület egy részét ősszel még sikerült bevetni. De attól tartok, ha újabb esőt kap, kipusztul a kisarjadt növény, kiöli a víz. Márpedig a következő napokban állítólag elég sok csapadékot kapunk – osztotta meg aggályait. Hozzátette, a víz ellen nem tud mit tenni, nincs hová levezetni.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 22-ből jelenleg 19 szivattyútelepükön van készültség, 3 szivattyútelep II. fokú, vagyis 24 órás, 16 pedig I. fokú készültség mellett üzemel. Csütörtökön közel 1 millió köbméter vizet szivattyúztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdolgoznak a tüzelőért Nagymágocson

Megdolgoznak a tüzelőért Nagymágocson
Egy köbméter botfát már 4500 forintért is lehet venni Nagymágocson. Igaz, ezért keményen meg kell dolgozni. Tovább olvasom