Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Nőtt a létszám a szentesi megyei kórházban

Szentes - Nyugtalanítónak nevezte a szentesi kórházról szárnyra kapott híreket Horváth István a szentesi képviselő-testület legutóbbi ülésén.
Kiemelte, hogy 30–35 orvos hiányzik az intézményből, ahol létszámcsökkenés történt, ráadásul a városatya szerint a kórház menedzsmentje is túlvállalja magát.

– Örülünk, hogy beszédtéma az önkormányzatban a kórház sorsa, de jobb lenne, ha információkért hozzánk fordulnának azok, akiket foglalkoztat ez a kérdés – mondta lapunknak Baráth Lajos. A megbízott főigazgató úgy véli, a teljesítmény és a Szentesen eltöltött idő független egymástól. Az előbbi szerinte önmagáért beszél, hiszen elkészült a kórház jövőképprogramja, amely alapján a megyei önkormányzat támogatta azt a kezdeményezést, hogy 2011-től megyei kórházi státuszú egészségügyi intézményként működjön az ellátóhely. A kitűzött cél elérése érdekében a pénzügyi mérleget is rendbe kellett tenni. Ez sikerült: az intézmény adósságállománya nem nőtt az elmúlt évben, sőt visszafizették a 2010-re igényelt fenntartói támogatást is a megyei önkormányzatnak.

Bibliák az ágyak mellé

A kórház Emberi Méltóság Programjának és a Humánerőforrás Megbecsülési Programjának részeként, a Gedeon Társasággal együttműködve adományként minden betegágy mellé, a rendelőintézetbe és a sürgősségi osztályra Biblia kerül a napokban. Az 1500 felajánlott példány másik felét a dolgozók kapják meg karácsonyi ajándékba.

– Való igaz, hogy orvosi szinten létszámhiánnyal küszködik a kórház, 15 gyógyító hiányzik, de ez nem szentesi sajátosság – hangsúlyozta a főigazgató. Elmondta, a hiányszakmák álláshelyeit sikerült feltölteni, mégpedig úgy, hogy az intézmény saját költségvetéséből fizeti kiemelt bérüket. A belgyógyászat esetében is így keresnek orvost: 50 százalékos pótlékot ajánlanak a jelentkezőnek. Ami a teljes mérleget illeti, vezetése alatt 8 orvos távozott, 15 – köztük hét rezidens – pedig érkezett. A szakdolgozói létszám is nőtt 2009 közepe óta: 62-en jöttek, és 53-an kerestek másik munkahelyet. Jól példázza az orvosok Szentesre csalogatásának nehezségeit, hogy a sürgősségire felvett két pályakezdő nem akart bekapcsolódni a – szakma szerint is túlszabályozott – rezidensi rendszerbe, így 2 évre a kórház elesett az erre a célra használható állami forrásoktól, és magának kell kigazdálkodni a bérköltségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivattyúznak a 45-ös főúton Szentesnél

A szegvári út és az Ipartelepi út kereszteződésében szivattyúznak a tűzoltók. A rendőrség tereli a forgalmat. Tovább olvasom