Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Nyáron kezdődik a városközpont átépítése

Szentes - Közösségi, városképi, közlekedési és használati célok is indokolják a városközpont megújítását. A közbeszerzési eljárás alatt álló beruházások nyáron kezdődnek és – két ütemben –jövő év végére befejeződnek.
Eredményeként új utak, járdák, terek, megszépülő épületek teszik vonzóvá a város központját. A közel egymilliárd forintos beruházás projektmenedzsmentjét az Önkormányzat tulajdonában lévő Szentes Városi Szolgáltató Kft.-n belül működő Városfejlesztési Csoport végzi.

A kistérségi székhelyek integrált fejlesztésére pályázott a város még 2010 évben a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretén belül. A sikeres támogatási szerződést tavaly decemberben írták alá. Általános cél volt a helyi gazdaság fellendítése a vállalkozások útján, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek megteremtése a későbbiekben. A teljes beruházás több részre bontva, két év alatt valósul meg. Az első ütemben a jelenleg folyó közbeszerzési eljárás eredményhirdetése után, nyáron kezdődik meg a Kossuth tér 5. szám alatti társasház földszinti és első emeleti felújítása, a Szent Miklós és az evangélikus templom környezetének rendezése, a Kurca híd bővítése, a közgé mellett park kialakítása, a Diák pince felújítása, és kerékpártárolók építése a buszállomásnál. Ezek a munkák még ebben az évben befejeződnek. Jövőre a Petőfi és Ady utca, benne a Kossuth utcai körforgalom átépítése, a Fehérház előtti tér rendezése, az Ady Endre utca 1-3. valamint a Városi Bíróság épületének homlokzat felújítása kerül sorra. A munkákat feladatonként lehet megpályázni a kivitelezőknek, így egymással párhuzamosan zajlanak majd az építkezések.

A Kurca-híd felújítása július, augusztus hónapban várható.
A Kurca-híd felújítása július, augusztus hónapban várható.

A Fehérház földszinti és első emeleti homlokzatát és üzletportáljait újítják fel, klimatizálják a Tokácsli (Városi) Galéria kiállító-termeit. A projekt keretében a Fehérház mellett fekvő szolgáltatóház gazdasági udvara is rendezése kerül a kapu kicserélésével együtt. Az emeleten található irodák belső padló és falburkolatok valamint a vizesblokk felújítását végzik. Korszerűsödik az elektromos hálózat és akadálymentes lift épül a földszint és a Vállalkozói Központ között. Az épület Kossuth tér felőli részén új burkolatot és zöldfelület alakítanak ki.

A Kurca-híd felújítása július, augusztus hónapban várható. A munkák ideje alatt csöveken biztosítják a víz mozgását, ezért nem csökken a vízszint jelentősen. A híd bővítése a jelenlegi forma folytatásával készül, azaz tégla boltíves lesz az új, gyalogos járdát tartó rész is. A jelenlegi zárt falszerű korlátelemeket kovácsoltvasra cserélik. A hidat 1927-ben szélesítették meg, egy 2,40 m széles bordás vasbeton lemez boltozathoz építésével. Most ezt elbontják és téglával burkolt 2,40 m széles vasbeton ívtartót építenek be mindkét oldalon. Az új földrézsűket terméskővel, a járdákat beton térkövekkel burkolják, amelyen külön színnel emelik ki a kerékpársávot.

A Boros Sámuel középiskola melletti jelenleg beépítetlen üres telek, a Tiszti Klub udvara, valamint a Civil ház udvara jelenleg kihasználatlanok. Itt egy kétezer négyzetméteres közösségi kertet alakítanak ki. A viszonylag nagyobb, szórt burkolatú részek egészítik ki a térkővel fedett felületeket az időszakos használatnak megfelelően. A Közgé kert nappal lesz nyitva, éjszakára bezárják.

A Földhivatal alatti 340 négyzetméteres Diákpincében kicserélik a fűtést, a vízvezetékeket, és szellőzőrendszert építenek be. Akadálymentesítése mozgássérült korlátlift felszerelésével történik.

A Szabadság téri autóbusz pályaudvarnál 250 nem fedett kerékpártárolót alakítanak ki a Posta épülete mögött végigfutó járda mentén, és onnan a pályaudvar épületéhez vezető járda mellett. A Szent Miklós templom körüli mellvédfalat elbontják, a környezetét növénykazettákkal tagoltan újraburkolják térkővel, a bejáratához rámpát építenek a mozgáskorlátozottak számára. Az Evangélikus templom körüli gyalogos felület díszburkolatot kap, a zöldfelületet gyepesítik. A Horváth Mihály utca elején 53 m hosszú, 1,75 m. széles járda épül.

A fent felsorolt munkák nyár elején kezdődhetnek el és az év végéig véget érnek. A tervek szerint nem járnak jelentősebb forgalomkorlátozással, a Kurca híd átépítése folyik majd félpályás útlezárás mellett.

B.G.

Olvasóink írták

 • 5. nádiposzáta 2012. április 27. 08:24
  „Kálvin teret miért nem fásítják be? Szűrszabó Rákóczi összecsatlakozásnál, igaz nem a városközpontja ,ne csak központot építsék ki.”
 • 4. daffy 2012. április 23. 22:06
  „No itt is pannon lámpák vannak a tervben,de Csongrádi tervben is ez volt és mi lett:fényszennyezés a köbön,és nem odaillő lámpákkal.Remélem Szentes odafigyel erre is,na meg,hogy ki építi ki a rendszert,ne úgy járjon,mint akkor a Kossuth tér-világítása.”
 • 3. csillogás 2012. április 23. 16:06
  „Catroot!
  Máris megnyugodtam :/”
 • 2. catroot 2012. április 23. 15:29
  „1. csillogás 2012.04.23. 14:39

  Máshol még ez sincs.”
 • 1. csillogás 2012. április 23. 14:39
  „És több munkahely ugye nem lesz, de fő a városkép!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késésben a frekvenciapályázat

Továbbra sem született döntés arról, hogy a két pályázó közül melyik cég lesz jogosult műsorszolgáltatásra a szentesi 106,1 MHz-s rádiófrekvencián. Tovább olvasom