Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Nyolc orvos vitája után ítélnek L. Fábiánról

Szeged, Szentes. A méh és a belek átszúrása műtéti kockázatnak, szövődménynek tekinthető, az viszont, hogy ezt nem vette észre a nőgyógyász, már szakmai szabályszegés: így szól a pécsi igazságügyi orvos szakértők véleménye a szentesi L. Fábián büntetőügyéről, amelyet hétfőn tárgyalt a Szegedi Városi Bíróság. A pécsiek szerint az orvos mulasztása közvetlenül nem, csak közvetve hozható összefüggésbe a halálesettel.
Juhász Zsuzsanna bírónő tanácsa a 2008. júliusában elhunyt B.-né C. Ildikó halálának körülményeit vizsgálja. A terhes fiatalasszony magzata elhalt, kezelőorvosa, L. Fábián a szentesi kórházban el akarta távolítani, de a műtét után a páciens rosszul lett. Ismét megműtötték, és akkor derült ki, hogy a korábbi beavatkozás átszúrta a méhfalat és a vékonybelet. Az emiatt bekövetkezett vérmérgezés okozta a halált. Az orvost halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel vádolják.

A négy éve folyó büntetőeljárás során eddig szegedi, debreceni és budapesti orvos szakértők minősítették a szentesi nőgyógyász munkáját, mivel halálesetről van szó, minden intézettől ketten nyilatkoztak. Előbbiek nem állapítottak meg szakmai szabályszegést, mondván, a méh átfúródása ennek a műtétnek az egyik kockázata, a két pesti orvos szerint műtéti hiba történt.

Tavaly októberben azért maradt el egy tárgyalás, mert öt meghívott szakértőből kettő nem jelent meg. A mostani, pécsi vélemény pedig késve érkezett: a bírónő félmillió forintos rendbírsággal fenyegette meg az intézetet. Arra már nem volt idő, hogy ezt a szöveget részleteiben megismerje minden érintett és az összes eddigi szakértő, pedig reagálniuk is kell rá, a bíróság csak ezek után, nyolc orvos szakvéleménye alapján alakítja ki álláspontját. Ezért a tárgyalás október 29-én folytatódik.

Demeter Attila, a vádlott védője a hétfői tárgyaláson azzal a kéréssel fordult a bírósághoz, hívja fel a vád képviselőjét arra, hogy változtassa meg a cselekmény minősítését: álláspontja szerint nem lehetett szó szándékosságról.

A tárgyaláson L. Fábián azt mondta, továbbra sem talált magának állást. Az elhunyt fiatalasszony édesanyja viszont azt olvasta egy internetes oldalon, hogy a doktor Orosházán háziorvosi körzetet kapott. Demeter Attila lapunknak azt mondta, megértik a család elkeseredettségét, de ez fals információ. Az orosházi képviselő-testület tényleg meghallgatta L. Fábiánt, de nem lett övé az állás. Épp az eljárás miatt nem talál munkát.

Olvasóink írták

 • 16. Hugika010 2012. június 19. 14:04
  „15.tothamriaaa
  nem értek egyet veled... egy kismama, akivel egy napon szültem, 28 órán keresztül kínlódott a szüléssel, mire megcsászározta.. az anyuka szemei vérben úsztak a sok erőlködéstől... a kisfiú császármetszés után szegeden kötött ki, mivel agyi ödéma alakult ki nála. fél oldala remegett, hetekig volt a klinikán... ma már 7 éves, de sajnos maradandó károsodást szenvedett... pedig egy 40. hétben született, a születésig teljesen egészséges babáról van szó!!!
  szerencsére az én dokim nem ő, sosem volt szimpi...”
 • 15. tothmariaaa 2012. június 14. 10:00
  „A család fájdalmát semmi nem fogja enyhíteni, az sem enyhítené, ha halálra ítélnék...

  De azért nézzük már a dolgot a másik oldalról is.
  A legemberségesebb, legodafigyelőbb nőgyógyász Ő volt Szentesen.
  Ezt azt hiszem nagyon sok kismama nevében mondhatom.
  Rettenetesen sajnálom őt is ebben a történetben,nem tartom normális dolognak, hogy évekig húzzák ezt az ügyet.
  Tennének pontot már a végére,mindenki tudomásul venné, és talán megnyugodna kicsit.”
 • 14. westwood 2012. június 12. 22:20
  „sajnos buták vagytok és nem értetek a dologhoz, ezért alvás.”
 • 13. nie 2012. június 12. 19:36
  „csak Ő hibázott az ország orvosai közül? Tragédia a halál.de az orvos is ember-ha jól gondolom.”
 • 12. randika 2012. június 12. 13:43
  „arról neis beszéljünk,hogy az eset után még mennyi ideig dolgozott a kórházban a szülészeten ugyanúgy!!!!! volt rendelése, ügyelete és szép számban kismamája is! miért nem függesztették fel azonnal? és milyen szöveg az hogy annak a műtétnek kockázata a méh átszúrás??? azt hogy nem lehet észrevenni hogy át szúrja a méhet????? jah és nem tartja magát bűnösnek azóta se.Gratulálok a lelkiismeretéhez.”
 • 11. makospite 2012. június 11. 20:44
  „Nem kap munkát? Alkalmi munka fóliában, megfelelne?”
 • 10. Queenmargareth 2012. június 11. 19:57
  „durván fog hangozni, ami írok, de én nem tudnék megbocsátani neki, ha elveszteném szeretteimet miatta.”
 • 9. info 2012. június 11. 19:40
  „8. borcsa25 2012.06.11. 18:59 -igen! legfőképpen akkor van emberből mikor embernek mondja sebész "ezt a részt így a nagylábujjával együtt lecsapjuk"- a következő vizsgálaton, miután helyettesítette egy másik orvos, a röntgen után kiderült, hogy ´csak törésről volt szó, ami gyakori kezelés során meggyógyult a seb.”
 • 8. borcsa25 2012. június 11. 18:59
  „Nagyon sajnálom a fiatalon elhunyt anyukát, a kisbabát, és a családot, akik azóta is érzik a fájdalmat! Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az orvos is "emberből" van, és nem egy tévedhetetlen gép. Mindenki követ el szakmai hibát, már aki dolgozik, csak az ő tévedésük néha helyrehozhatatlan, és, ha az ráadásul minket érint, akkor még tragikusabb. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy gyilkosnak semmiképpen nem nevezném a hibázó orvosokat, csak az ő munkájuk alanya az EMBER, és a hiba sajnos, néha végzetes.”
 • 7. macs 2012. június 11. 18:27
  „Palmer2011, ebben az esetben sajnos, nem csak a magzat halt meg, az édesanya is. Az ő halálát az orvosi beavatkozás következménye okozta.”
 • 6. Palmer2011 2012. június 11. 17:18
  „Remélem, az elhunyt családja valahogy vigaszt lel. A magzat elhalása is tragikus, hát még a nem tudni miért történt haláleset. Törölgesse le mindenki a szájáról a vért, aki ilyen ügyben ideírogat !”
 • 5. 6664 2012. június 11. 17:01
  „...de sok hozzáértő, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező orvosszakértő kommentel itt...”
 • 4. klj...54 2012. június 11. 16:22
  „Szándékos emberölés!
  Ha én teszem kamionnal vagy busszal (elütőm és nem veszem észre) akkor én a börtönben csücsülök.
  Neki van ideje rájönni.
  Ha nincs akkor nem ért hozzá!”
 • 3. dondongó 2012. június 11. 16:00
  „Az otthon szüetős doktor nénit meg szabadságvesztésre ítélték. Mi ebből a tanulság? Haljon meg a kismama a kórházban. Az csakis indokolt kockázat lehet ugyebár.”
 • 2. adamantium 2012. június 11. 14:50
  „1. Deedes 2012.06.11. 14:22
  had döntsék már el a szakértők, hogy hibázott-e vagy nem, és nem egy tudatlan senki”
 • 1. Deedes 2012. június 11. 14:22
  „Egyszerűen nevetséges, hogy az orvosok mindent megúszhatnak!!!! Amelyik hibázott, kvázi embert ölt, tűnjön a francba a szakmájából, de szinte egyik sincs annyira gerinces, hogy megtegye, egyszerűen hibaszázalékok vagyunk!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy büfét kellett megtalálni a szentesi raliversenyen

A 3Tusa TSE rendezésében több mint 40 nevezővel zajlott le hétvégén az l. Szentesi Tájékozódási Rali. Tovább olvasom