Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Öt évig nem viszik el a profitot Szentesről

Bő egy éve kezdték el a termelést a szentesi Ipartelepi úton létesült HK-Ceram Kft.-nél, amelyet egy német befektető alapított. Az ipari kerámiákat gyártó cég a termékeinek kilencven százalékát exportálja. A terveknek megfelelően a kezdeti 12 dolgozó helyett már 50 személyt foglalkoztatnak.
Van kereslet Európában a szentesi gyárban készülő ipari kerámiák iránt. Fotó: Tésik Attila
A német Reiner Bornemann a tulajdonosa a szentesi ipari kerámiákat gyártó cégnek, amelyet tavaly júniusban avattak fel az Ipartelepi úton. A korszerű üzemcsarnokban a kezdet kezdetén 12 dolgozó jutott megélhetéshez, többségükben helybeliek. A zöldmezős beruházásként felépült gyárban h betű alakú kazettákat készítenek tűzálló anyagból, amely valójában égetési segédeszköz. Bán Zsolt gyárvezető lapunk érdeklődésére azt is elmondta, hogy a termékeiket tetőcserepeket előállító cégek vásárolják. A HK-Ceram Kft. évente 300 ezer kazettát éget különböző méretekben, portugál kemencékben. A mérettől függően naponta 1000-1500 darab ipari kerámia készül a gyárban, ahol a terveknek megfelelően mostanra már ötven személyt foglalkoztatnak. A legfiatalabb tizenkilenc, a legidősebb ötvenöt esztendős. Az átlagéletkor 28 év, a jövedelmük pedig magasabb, mint más helybeli munkahelyeken, a bérezés a teljesítmény és a minőség függvénye.

A termékek kilencven százalékát exportálják Német- és Lengyelországba, valamint a Benelux-államokba. A gyárvezető elmondása szerint a német tulajdonosnak voltak piaci kapcsolatai, és eleinte az ő neve jelentett garanciát, hogy az áruik vevőre leljenek. Mostanra viszont úgy változott a helyzet: a szentesi gyárban előállított termékek minősége vonzó a piacon.
A HK-Ceram Kft.-n kívül hazánkban még másik két cég állít elő ilyen árukat, s ez a három üzem elégíti ki a világ szinte valamennyi cserépgyárának az igényeit. A szentesi kft. tervei között szerepel, hogy a hazai piacon is megjelenjenek a kerámia kazettái. A tulajdonos ígéretének megfelelően öt évig nem viszi ki a profitot, hanem fejlesztésre fordítja. Már tavaly is nyereséges volt az üzem, és az idén is elérték az iparágra jellemző mértéket. A német befektető az avatás óta többször felkereste a gyárat, és Bán Zsolt elmondása szerint elégedett volt a teljesítményükkel és az eredményességükkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babafacsemeték

Szentes legifjabb lakóit köszöntötte tegnap délután a városháza udvarában Szirbik Imre polgármester.… Tovább olvasom