Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Ötszörös szennyvízdíj a szentesi strandon

Szentes - Az évi közel 10 helyett több mint 50 milliót kellene fizetni a szennyvízkezelésért a szentesi strandnak. Az intézmény eddig is az önkormányzat támogatására szorult, ezt a pénzt nem tudja kigazdálkodni.
Sokkoló számokkal szembesült nemrég a szentesi üdülőközpont vezetése: majdnem ötször annyi pénzt kér a szennyvízkibocsátásért az Alföldvíz Zrt., mint amennyire eredetileg számítottak. A tavalyi évre visszamenőleg 53 milliót kellene kifizetni, holott eddig havonta 800 ezer forintos átalánnyal kalkuláltak. Ez utóbbi összeg akkoriban rögzült, amikor a vízszolgáltatást az önkormányzati tulajdonban lévő Szentesvíz felügyelte. Az ágazat közben egy központi döntés következtében átalakult, a szentesi strand is a békéscsabai központú mamutcéghez került.

Nagy érvágás

Azt egy üzleti tervből tudjuk: a strandon évente nagyjából 300 ezer regisztrált belépővel számolnak. Az intézmény üzleti szempontból egyelőre nem nyereséges, tavaly 21 milliót kellett kérni a már így is egyre nehezebb anyagi helyzetben lévő tulajdonos önkormányzattól.
– Nálunk másképp alakul a szennyvíz mennyisége, mint például a háztartásokban. Saját hideg vizes kutunk van, amelyből a víz egy része visszajut a kommunális szennyvízbe. Másrészt úgynevezett ipari szennyvizet is előállítunk, amely például a medencék szűrőrendszerének visszamosásából származik – magyarázta az üdülőközpont műszaki igazgatója, Zsura Zoltán. Ameddig a város saját cége működtette a rendszert, házon belül egyszerűbben megoldhatták. Az új fedett uszoda szennyvize mérés után kerül ki a Vecseri-fok felé. A többi medence „végkimenetén" és a fürdő többi szolgáltatásaiból keletkező szennyvizet összegyűjtő ágon nincs mérőóra, itt jöttek ki a nagy eredmények, mondta a szakember. – Az Alföldvíz számított érték, a szivattyúk működése alapján – például hogy hány órát üzemeltek – számolt. Mi ezt az Alföldvíz Zrt. munkatársaival egyeztető tárgyalásokon tisztázzuk, és azt az üzleti megoldást keressük, ami mindkét fél számára kedvező – közölte.

Úszásóra a szentesi tanmedencében. Képtelenség volna a jelenleginél évente 50 ezerrel több belépőt eladni. Fotó: Králik Emese
Úszásóra a szentesi tanmedencében. Képtelenség volna a jelenleginél évente 50 ezerrel több belépőt eladni. Fotó: Králik Emese

– Ahhoz, hogy ezt a pénzt kigazdálkodjuk, megközelítőleg 50 ezer teljes árú belépőjegyet kellene pluszban eladni – tette hozzá Márton Mária ügyvezető. A korábbi alacsonyabb díjakról egészen biztosan le kell tenniük, de bízik abban, hogy a két fél álláspontja egyre közelebb kerül egymáshoz. A megoldás az lesz, ha mérés után kerül ki a strandról a szennyvíz, a műszer beépítését vállalná a vizes cég, amely a tárgyalások végéig nem is kíván nyilatkozni az ügyről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaengedték a kórházból Csanytelek polgármesterét

Az alpolgármester mellett a jegyző, a pénzügyes, az adóügyintéző és a gondnok is átvállalt valamennyit a csanyteleki polgármester munkájából, miközben ő kórházban volt. Tovább olvasom