Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Őze Zsuzsanna élete a korong körül forog

Szentes - Őze Zsuzsanna egyike annak a 14 frissen végzett fazekasnak, aki hátrányos helyzetűként vehetett részt egy ingyenes képzésben Szentesen. A négy éve munkanélküli 3 gyermekes anyuka élete most már a korong körül forog.
Hamutál, kiscsupor. Nem tűnik nehéz feladatnak, hogy ilyeneket formázzon az ember, mégis meg kell feszíteni az izmokat ahhoz, hogy a már átgyúrt agyag a korong közepén maradjon.

– Férfimunka – vallja be töredelmesen Őze Zsuzsanna, miközben egy sárdarabbal birkózik. A 35 éves, 3 gyermekes szentesi anyuka eredeti szakmája könyvkötő, de dolgozott már mindenféle üzemben, 2006 óta viszont nincs állása. Ezért is jött kapóra neki az a felhívás, amelyet a városi könyvtár tett közzé, és amelyben hátrányos helyzetűek számára ingyenes angolnyelv- és számítógépes tanfolyamot, valamint fazekasképzést hirdetett az intézmény.

– A művészet és a népi kézimunkák mindig is érdekeltek, de soha nem volt rá pénzem, hogy tanuljak ilyesmit. Amikor láttam, hogy ugyanabban a művészeti iskolában és ugyanazzal a tanárral indul a képzés, ahová a gyermekeim is járnak, kalauzként dolgozó férjemmel úgy döntöttünk, mindketten belevágunk – mesélte az asszony. Sárréti Krisztina vezetésével végül 16 tanonc ült le korongozni a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fazekasműhelyében. A 400 órás felkészítés után 16-ból tizennégyen sikerrel tették le a vizsgát.

Őze Zsuzsanna már családi vállalkozásban is gondolkodik.  A szerző felvétele
Őze Zsuzsanna már családi vállalkozásban is gondolkodik.
A szerző felvétele

– A magasítás és a könnyítés a legnehezebb, ezért amikor a párom már néhány hét után vázaméretnél tartott, mi pedig még a bögrénél sem, kicsit elcsüggedtünk – mondta a kezdetekről Zsuzsanna. – Aztán kiderült, hogy mások a dekorálásnál ügyesebbek, így utolértük egymást. Most azon gondolkodunk, hogy családi vállalkozást indítunk. Édesanyám házánál elférne egy kisebb kemence, ahol a tradicionális szentesi feketekerámiát égethetnénk. Urnákat, díszedényeket készítenénk. Hamarosan a gyermekeink is csatlakozhatnának – tette hozzá az anyuka.

A helyi üzemek fogadókészek. Anyag- és vállalkozásismeret, illetve a népi művészetet felölelő tantárgy is szerepelt a tanfolyam programjában, amelynek legfőbb eleme a gyakorlati képzés volt. Az OKJ-s vizsgán ezekről is kérdezték a fazekasjelölteket, akiknek 4 óra alatt 3 darab 20 centiméteres állóedényt és egy tálat kellett megformázniuk. Mivel nem mindenki kezdhet egyéni vállalkozásba, már voltak egyeztetések arról, hogy a helyi üzemek – mint a kályhacsempéket gyártó cég – nyitottak a képzett munkaerő foglalkoztatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset miatt nincs áram Derekegyház külterületén

Nincs áram Derekegyház külterületén, mert egy kamion a település határában megrongált egy villanyoszlopot. Tovább olvasom