Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Pék nélkül marad a szentesi kenyérgyár

Szentes -Most lenne 100 éves a tavaly bezárt szentesi kenyérgyár, de a jeles évfordulón esély sincs rá, hogy újrainduljon az üzem. A tulajdonos Árpád Agrár Zrt. inkább vásárhelyi és mindszenti gyárát fejlesztette, a szentesi nagyfogyasztók pedig vidékről hozatják a pékárut.
Pont egy éve nem lehet érezni a friss kenyér illatát a szentesi Ady Endre utca környékén – az itt 99 éven keresztül működő kenyérgyárat tavaly bezárta a tulajdonos Árpád Agrár Zrt. A döntést azzal indokolták a társaságnál, hogy mivel nem tudtak versenyképes ajánlatot adni a nagyobb szentesi ellátó központoknak, nem jött annyi megrendelés, mint amennyire számítottak.

Csikai Miklós, az Árpád elnök-vezérigazgatója elmondta: döntésüket az is befolyásolta, hogy Szentesen a kenyérgyár műszaki állapota és az ingatlan mérete miatt nem tudtak volna olyan fejlesztésbe kezdeni, mint amilyen végül vásárhelyi gyárukban megvalósult. A mindszenti telephely pedig a finom pékáruk gyártására állt át. Az önkormányzat intézményeivel és a kórházzal nem tudtak olyan hosszú távú megállapodásokat kötni, amelyekkel az üzleti kapcsolatot megerősíthették volna. A kórház jelenleg egy másik vásárhelyi pékségből, a központi konyha pedig a szegedi sütödétől és egy szentesi üzemből hozatja a pékárut.

A központi konyha a szegedi sütödétől és egy szentesi üzemből hozatja a pékárut. A szerző felvétele
A központi konyha a szegedi sütödétől és egy szentesi üzemből hozatja a pékárut.
A szerző felvétele

– Semmilyen piaci esély nincs a szentesi kenyérgyár újraindítására – nyilatkozta lapunknak Csikai Miklós. Tavaly szó volt róla, hogy másképp is lehetne hasznosítani az épületet és udvarát: olyan központként, ahol a térségben előállított élelmiszereket forgalmaznák. Az elnök-vezérigazgató szerint ennek annyi az akadálya, hogy jelentős összeget kellene költeni az előírások szerinti kialakításra, és erre most nincs forrásuk. Az sem várható, hogy eladják az épületet, mert a helyi ingatlanpiacon csekély a kereslet.

Freskója is volt a gyárnak

Zsoldos Ferenc mérnök, nagyiparos kezdeményezésére 1910-ben megalakult Szentesen az első részvénytársasági alapon nyugvó iparvállalat: az Első Szentesi Kenyérgyár Rt. Alapítója Zsoldos Ferenc, Bugyi Antal és Farkas Mihály volt. A sarokattikával és huszártoronnyal díszített neoromantikus stílusú épület a város egyik látványosságává vált. Tágas, korszerűen felszerelt munkacsarnokának mennyezetét napsugaras freskó ékesítette.

Olvasóink írták

 • 5. Gábor_mester 2010. június 26. 08:11
  „Piaci lófütty az Árpád Zrt. vezérének fülébe! Egy 30-35 ezres városban "nincs piaci igény" kenyérgyárra??? Amikor még üzemelt, majdnem olyan jó kenyereket gyártott, mint most a franciák! (Valszeg nem dugtak megfelelő nokiás dobozt a potenciális nagymegrendelők zsebébe.)
  Féloff: valóban mindenki kereskedni akar (=távol-keleti ezt-azt rásózni a jónépre), ill. a kereskedést meghitelezni, "bankolni" - TERMELNI (proletár elvtársaim...), azt nem éri meg senkinek. Ki érti ezt? Én nem!”
 • 4. becsei.sandor 2010. június 21. 17:13
  „Az Árpád agrár Zrt ha a banki tevékenységen kivül minden egyéb tevékenységét szüneteltetné
  megszünnének a gondjai. Azöldség termesztés,szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés,
  feldolgozás,értékesítés mind,mind macerás és kockázatos dolgok Az 50-éve létrehozott TSZ-
  jogelőd alapító tagjai bizonyára büszkék lennének utódaikra ha azok csak bankot működtetné-
  nek.”
 • 3. greghouse 2010. június 21. 06:18
  „Csak emlékképeim vannak,de valószínűleg nem fáztunk!”
 • 2. utazó81 2010. június 20. 19:02
  „Akkor nem sok gondotok volt a fűtéssel.”
 • 1. greghouse 2010. június 20. 17:21
  „Gyerekkoromban,a hetvenes évek közepe után a kenyérgyár fölött laktunk!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozói falu épül Szentesen

Szentes - Megkezdődött a vállalkozói falu építése Szentesen: az ipari park északi zónájának infra-… Tovább olvasom