Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Provokatív üvegpalota Szentesen

Szentes - 815 millió forintból háromszintes üvegpalota épülhet Szentesen, a Rózsa Gábor téren. A geotermikus energia felhasználási lehetőségeit bemutató tudásközpont provokatív terve megosztotta a helyi döntéshozókat, az országos tervtanács viszont rábólintott az elképzelésre.
A döbbenet joga a szentesieket is megilleti, és inkább előbb, mint utóbb – hangzott el a hivatalosan Megújuló Energia Kompetencia Központnak (MEKK) keresztelt üvegépületről szóló városházi vitában. Lapunk többször beszámolt róla, hogy Szentes a romániai Újszentessel közösen nyújtott be pályázatot egy tudásközpont kialakítására. Első körben a koncepciót támogatta a bíráló testület, tegnap pedig a pénzügyi források megszerzésére is postázták a két város beadványát.

A tervek szerint a földhivatal mellé álmodott központ vállalkozások, önkormányzatok, civilszervezetek, oktatási intézmények és a lakosság számára nyújtana folyamatos képzést. A geotermális és egyéb megújuló energiák különböző hasznosítási lehetőségeit és előnyeit mutatnák be, ezen a téren ugyanis évtizedes tapasztalatokkal bír Szentes. A város és a Miskolci Egyetem megállapodott róla: a bányamérnöki képzés gyakorlati színhelyei közé a Kurca-parti település is bekerül. A fejlesztés 815 millió forintba kerülne, ebből alig 41 milliót kell biztosítani önrészként, a többit az Európai Regionális Fejlesztési Alap utalná, ha nyer a pályázat. A tudásközpontot öt évig kellene működtetni, és 3 főt foglalkoztatnának.

A tervező szerint az építészek zarándokhelyévé válhat a modern épület. Látványterv
A tervező szerint az építészek zarándokhelyévé válhat a modern épület.
Látványterv

Az ötlet tartalmi részét támogatják az önkormányzati képviselők, de a hozzá rendelt forma néhányuknál kivágta a biztosítékot, holott az országos tervtanács is rábólintott a háromszintes üvegpalota terveire. Az ellenzéki oldalról Kozák János úgy fogalmazott a látványtervről: torzót nem lenne szabad építeni. A szocialista Demeter Attila azt indítványozta, a lakosságot is meg kell kérdezni, mielőtt megindul az építkezés, mert építészeti témában született már rossz döntés Szentesen – példaként a Fehér Házat emlegette. Szirbik Imre polgármester erre megjegyezte, biztosan vitát fog szülni a Napháznak becézett építmény, de ez minden új megoldásnál így szokott lenni.

– A szakmát annyira nem osztotta meg a MEKK terve, mint a szentesi döntéshozókat – nyilatkozta lapunknak Kiss Gyula, a tudásközpont tervezője. Szerinte nem torzó, amit bemutattak a városatyáknak, sokkal inkább egy izgalmas, befejező motívuma a Kossuth utcai épületsornak, amelyet úgy kellett megtervezni, hogy a Fridrich-fényirdát – ami ipari műemlék – ne rejtse el a járókelők elől. – Önmagában is Szentes látványosságává, szakmai zarándokhellyé válhat a MEKK, annyira különleges és új még itthon az az építészeti stílus, amit képvisel – tette hozzá az Ybl-díjas építész.

A három szintjén összesen közel 1000 négyzetméteres épület három oldalról és felülről üvegborítást kapna, a Kossuth utca felőli homlokzatra mozgatható lamellák kerülnének. Kiss Gyula elmondta, a MEKK formáját, hullámzó felületét a környező épületek határozták meg: a magyaros szecessziós stílusú Petőfi Szálló, a görög ortodox templom és a szocreál Fehér Ház közé kellett egy közintézményt tervezni.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Lorbeer 2010. január 30. 12:04
  „Üvegpalota,üvegcipellő,üveggyöngy...blablabla...mint a mesében...szabad legyen az ember megjegyezni mi a szarnak ide ez a kivagyiskodás.?Mikor még az a szerencsétlen Petőfi szálló a túloldalon ott csúfoskodik,a Kossuth utca csupa kátyú,a csatorna fedelek kipuposkodnak hogy csak úgy hupog rajta az ember fia,mint a kisvasúton...az Ibusz iroda úgy fest mint a régi utasellátó a sok szines kirakat között....Látványtervezés könyörgünk!Az üzlettulajdonosoknak kicsivel több szépérzék,és ha lehet először a már beharangozott munkálatokat fejezzék be aztán csináljanak egy szép ízléses városképet....mert ennek így megint semmi értelme!”
 • 29. hunterF 2010. január 28. 13:22
  „Egyszerűen szörnyű, gusztustalan, torz egy valami. Végre kezd egy kicsit szépülni Szentes, erre egy ilyen rendkívül ocsmány valamit akarnak építeni, ahol 3 embert akarnak foglalkoztatni. Ez igen ! Ennyi pénzt költeni vmire, ahol 3 ember munkát kap. Hűha....
  És mennyire , de mennyire kimondhatatlanul ronda!!!
  Van itt már 1-2 rossz példa arra, hogy a kornak megfelelő, "modern" épületek (posta, Fehér héz)mennyire nem illenek a városképbe, nem tudom miért kell ezt erőltetni...?”
 • 28. niman 2010. január 26. 12:56
  „Na mondjuk ekkora Baromságot, nincs senkinek ízlése, hiszen ez nem passzol eggyáltalán Szentesre.
  Sajnos az ilyenek rontották el Szentes képét.
  ?n még emlékszem , hogy a hatvanas években egy nagyon szép kis város volt Szentes.
  Azután jöttek a sok ízlés nélküli Kommunista Parasztok, és ebböl a szép kis városból egy nagyon csunya várost csináltak. és ez igy megy manapság tovább........... Üvegpalota”
 • 27. dusi 2010. január 24. 13:49
  „Szerintem sem illik a környezetbe, valahova máshova kellene építeni, ha egyáltalán szükség van rá. És mi a helyzet az anyagi oldallal? A városnak van 41 milliója egy újabb közintézményre? És utána a fenntartására? Amikor az iskolákba WC-papírra és fénymásolóra sem futja? Képzés pedig már számtalan intézményben folyik a városban pl. megyeháza, gólyás ház, iskolák, ifiház, könyvtár stb.”
 • 26. Gingko 2010. január 24. 02:44
  „Elég csúf, de ha takarékos, bánja fene!”
 • 25. Tornádó 2010. január 23. 16:19
  „A sétáló utcát is megcsinálták, de minek...?
  A havat senki nem takarítja, a fából készült ülőkék elrohadva még a galambok is tettek rá...ezért kár az adófizetőket megcsapolni.”
 • 24. jtozso 2010. január 22. 21:08
  „gerbera
  Mi van akkor,ha te vagy a kificamodott ízlésű alak?
  Neked nem tetszik!Azért még másnak lehet más véleménye.
  Az épület helyének meghatározását illetően a szavazások alakulását összehasonlítani az ország gyűlési választásokkal,meg rosszindulatot sejtet.”
 • 23. gerbera 2010. január 22. 17:17
  „Szentesi Mozaikon látható a feltett szavazatok,kommunista banda beindult ...
  Kétségbe vonom a szavazatokat ,pillanatok alatt 400-t ugrott az 1-s szavazat ,többi 4 pont alatt meg se mozdul,
  Város vezetői a jó hozzá szólásokat figyelembe se veszik , valaki kificamodott ízlésű alak kitalálta ,hogy csak toldalékként építik meg, makettet hátulról nézve olyan mint óriási szörny.....na ilyen lesz az áprilisi választás is,ha választó helyiségből mszps kimegy az utcára és telefonál , választási csalást fog elkövetni ......jó lesz oda figyelni tisztelt választók ,minden választó helyiségbe megbízható felügyelőket .Szocik nagy mesterek...”
 • 22. csillagpor 2010. január 22. 09:05
  „Hát.......az épület maga érdekes, formabontó --de nem illik ebbe a környezetbe szerintem. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy tényleg csak ez hiányzik már Szentesen. Ha fel kellene sorolni, hogy milyen beruházás kellene inkább bizony hosszú lenne a sor. Egy már eladósodott városban eléggé megalapozatlan beruházás. Kíváncsi lennék arra, hogy milyen érdekek mozgatják ezt a beruházás a háttérből - azt hiszem ott megtalálnánk az igazi választ.(ki fogja üzemeltetni, ki fogja a beruházást megvalósítani stb-stb.)”
 • 21. exchange 2010. január 22. 08:49
  „Szerintem jól néz ki, akkár csak Nálunk Makón a Makovecz Fürdő terve :D most ez a fajta építészet a divat”
 • 20. studyfy 2010. január 21. 20:36
  „Meg kellene Szentes népét szavaztatni:
  1. Kell az épület, a tervben kijelölt helyen.
  2. Nem kell az épület a városnak.
  3. Kell az épület, de más, nem ennyire karakteres helyen.”
 • 19. medvejanos 2010. január 21. 16:48
  „Nem oda való?

  IGEN leírom megint nem oda való.
  Hogyan kapcsolódik az a másik épülethez tényleg hozzá illő?

  (pl.Somogyi-Új utca sarok)
  mondjuk ezt a helyet én is jobban támogatom.”
 • 18. Közalkalmazott 2010. január 21. 11:10
  „Nem oda való? A hivatalban, na ott van jónéhány nem oda való! Szerintem az épülettel semmi baj! Színfoltja lenne a városnak. Nem megszokott, de , FEJLŐDÜNK!”
 • 17. jtozso 2010. január 21. 09:46
  „Egy nyílt-szabad (pl.Somogyi-Új utca sarok)területen kellene felépíteni.
  Biztos jól mutatni és nagyon hasznos lenne.”
 • 16. Balotelli 2010. január 21. 08:31
  „A látványterv alapján katasztrófális.....itt,ezen a helyszínen.”
 • 15. Gábor_mester 2010. január 20. 23:20
  „Bécsben a Stephanskirche mellett van egy hullámzó felületű üveg-izé, amin egészen érdekesen tükröződik a templom. Szentes nem Bécs, a görög templom nem a Stephanskirche, ez a buborék-izé meg nem az a bécsi izé... Meg fogja fojtani a görög temlomot, és takarja a Fényírdát. (Bár azzal az ocsmány tűzfallal, amihez tapad, tényleg kéne valamit kezdeni!)”
 • 14. dónátigabi 2010. január 20. 22:11
  „Már csak ez hiányzik kicsiny városunkból szerintem is...”
 • 13. niemand 2010. január 20. 21:40
  „Biztosan szüksége van városunknak erre? Műemlék védelem, városi építészeti stikus sztornó?”
 • 12. timoboll2 2010. január 20. 20:33
  „JATIK SZEGED ADY TÉR 10.”
 • 11. flagg 2010. január 20. 18:37
  „Jóóóóóó! Szinte ingyen jutna hozzá a város! Egyedi-formabontó.. most őszintén, a Posta szörny mennyire építészeti remek..??
  Valóban jobban mutatna, egy zöld környezetben önállóan, de ha így-így.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét eltűnt a szentesi Farkas Viktória

Szentes - A Szentesi Rendőrkapitányság eltűnés miatt újból keresi a 17 esztendős Farkas Viktóriát,… Tovább olvasom