Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Rögbi: nem a méret a lényeg!

Szentes - A fizikum és a kombinációs készség is fontos a rögbinél. Minden meccs harc, de nem szabad elfelejteni: játék is. Szentes az élvonalban.
Azt mondják erről a sportról: a jellemformálás legnagyszerűbb eszköze. Támogat, támogat! – hangzott fel időnként az üvöltés a lelátóról a Szentesi VSC 91-esek Rögbi Klub vasárnapi meccsén. Talán nem véletlenül: e szemléletnek nagy szerepe van a játszmákban.

A kék mezes szentesiek a hazai rögbisport élvonalában állnak. A SZERZŐ FELVÉTELE
A kék mezes szentesiek a hazai rögbisport élvonalában állnak.
A szerző fotója
– A klasszikus rögbit játsszuk, nem szabad összekeverni az amerikai focival – avatott be a részletekbe Dobos Attila csapatvezető. – Nevünk az alapítás évére utal: 1991-ben hozta létre a csapatot Vida Szűcs Lajos. Az alföldi régióban négy egyesületben játsszák ezt a sportot, de hazánkban is mindössze talán húsz csapat van. Dobogós helyen állunk az NB I-ben.

A rögbi népszerű Magyarországon, de Dobos Attila szerint még nem eléggé. Egy évszázadon át amatőr sport volt, de mintegy 20 éve megváltoztak a körülmények. A szentesiek között a legváltozatosabb életkorú és foglalkozású játékosok vannak: egyetemistától a mérnökön át a gondnokig azonos cél vezérli a pályára futó férfiakat: a játék öröme és a győzelem.

– Hetente 2–3 edzésünk van, és egy meccsünk. Bár a rögbi a foci után szerepel a népszerűségi listán, úgy gondolom, többet nyújt a játékosoknak. Fegyelemre tanít, kombinatív, összetett, ahol csapatként, egymásért kell küzdeni. Minden meccs harc, amivel a héten felgyülemlett stresszt is oldhatjuk. Ugyanakkor soha nem szabad elfelejteni, hogy játék – mondta a csapatvezető.

A várakozásainkkal – és a filmekben tapasztaltakkal – ellentétben nem minden játékos ruhásszekrény-termetű. – A rögbiben nem a méret a lényeg – világosított fel egy alkalmi szurkolótársunk. – A nagydarab átküzdi magát a tömegen, a kicsi meg elszalad oldalt a labdával – magyarázta. Magunk is tapasztaltuk, hogy kemény sport: a két félidő alatt gyakran akadt tennivalója a sportorvosnak.

– Csak „lánykodik" – legyintett az edző a vérző fejű játékosa láttán, akinek önsajnálatra nem maradt sok ideje. A kötésre sapka került, és az imént kisasszonynak titulált férfi már futott is vissza a pályára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdból építenének uszodát Szentesen

Rendkívüli ülésen döntött hétfőn a képviselő-testület arról a nagyszabású strandfejlesztésről, amelyet pályázati pénz segítségével kívánnak megvalósítani. Tovább olvasom