Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Szegfű utca új lakói

Szentes - A lakók kérésére nevet kapott az a szentesi dűlőút, amelyet eddig csupán helyrajzi szám alapján, sokszor nehézségek árán tudtak csak azonosítani.

Kérvényt nyújtott be az önkormányzathoz a Bereklapos városrész egyik dűlőútjának néhány lakója, mert szerették volna, ha nevet kap az utcájuk. Néhány évvel ezelőtt még aszfalt sem volt rajta, a lakosok – az akkori önkormányzati képviselő, Ollai Istvánné segítségével – apránként építgették, szépítgették a környéket.

– A közbenjárásomra, de a lakók pénzéből épült meg az út. A névadás ötlete két éve vetődött fel – emlékezett vissza Ollainé. – Érdekes, hogy ez a rész belterület, de az útszakaszt mégis csupán a 7125-ös helyrajzi számon tartották nyilván. A helybelieket ez időnként zavarta, a postás is nehezen találta meg a küldemények címzettjeit. A névadást kérvényeztük az önkormányzatnál, és a képviselő-testület a legutóbbi ülésén ezt támogatta.

Szélpál Pál 1962 óta lakik itt. Az azóta szépen kiépült környék a szavai szerint eleinte tanyajellegű volt.

Nagyon jó közösség lakik a nevet kapott utcában. A szerző felvétele
Nagyon jó közösség lakik a nevet kapott utcában.
A szerző felvétele

– Akkora barázdák voltak mindenhol, hogy ha a kutya odafialt, a traktor kényelmesen átmehetett volna fölötte, baja nem esett volna – jellemezte az állapotokat. – Aztán fejlődésnek indult a környék, ma már olyan, mintha a belvárosban laknánk.

Sok fiatal család lakik az utcában, pár száz méteren belül legalább 10 kisgyermek van. Főként az ő szüleik voltak a modernizálás szószólói. A lakcímkártyát ingyen kicseréli az önkormányzat, csak a forgalmi engedélyek cseréjéért kell majd fizetni. Néhány hét, és névadóünnepséget tarthatnak.

Hasonló esetben az önkormányzat mindig kikéri a levéltár szakvéleményét. Labádi Lajos főlevéltáros elmondta: ha a lakók kérése ésszerű és a hagyományőrzés szempontjainak is megfelel, támogatják azt. Ez a Szegfű utca ügyében sem volt másként.

Olvasóink írták

  • 1. Teutatas 2011. április 12. 15:42
    „Valami felett átsiklunk. A Králik Emese bizonyára nem kiséri, én az vagyok. Ha valaki elolvassa ezt a cikket, az a kényszerképzete támadhat, hogy egy új utca született. Ez nem igaz. A Szegfű utca régi utca, a város mondhatni óvárosi területének egyik darabja, a Kisér majdnem központi része a Rózsa és a Pipacs utcákkal. Igaz a régi vályog házak az elmúlt 2 évtizedben szinte megtizelődtek.
    A cikkben említett dűlőt, ha valaki nem ismerné, úgy kell elképzelni, hogy a Szegfű utca folytatása a Mentő-sor illetve Bereklapos utca Szegfű utca kereszteződése után. Ezek után nem értem "hagyományőrzés" alatt milyen más nevet adhattak volna neki? Nem történt egyéb, mint a dűlőt hozzácsapták a Szegfű utcához, hisz annak meghosszabbítása. A postás meg kizárt, hogy nem találna meg valakit. A mi postásunk ennél kreatívabb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néptánc- és népi énekverseny Szegváron

Szegvár - Kistérségi szóló néptánc- és népi énekversenyt szervezett a hétvégén a szegvári Ifjúsági… Tovább olvasom