Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Szentes gázfüggetlen lett: a panelprogramnak köszönhetően 8 közintézmény távfűtésre válthatott

Szentes, Csongrád - Sorozatban a harmadik olyan esztendő következik Szentesen, amikor nem emelik a távhőszolgáltatás díjait. Csongrádon meg kellett kezdeni a vezetékrendszer korszerűsítését, ezért 6 százalékos díjemelést javasol a városi szolgáltató.
Utoljára 2008 novemberében emelték a távhőszolgáltatás díjait Szentesen, és januártól sem változnak a tarifák. A témában vita sem volt a városházán, hiszen javaslatként sem merült fel a drágítás lehetősége. Minderről Szirbik Imre polgármester azt mondta lapunknak, a távfűtés tekintetében Szentes gázfüggetlenné vált, vagyis olyan csekély gázmennyiséget kell felhasználni a rendszer működtetéséhez, hogy egy gázáremelés érdemben nem érinti a városi szolgáltató céget. Az elmúlt télen például mindössze 3 százalékban használt földgázt a szolgáltató.
– Azzal, hogy a szentesi panelházak több mint felénél elvégezték a hőszigetelést, és kicserélték a nyílászárókat, két szempontból is nyert a város – nyilatkozta lapunknak Döbrőssy Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Mindenütt emelik a díjakat

Makón novembertől 11,1 százalékkal emelték a távfűtés árát, egy gigajoule ára most 3433 forint. Vásárhelyen eddig nettó 3267 forintba került egy gigajoule, januártól ezt 9,9 százalékkal emelné a szolgáltató. Szegeden jelenleg 3556 forintba kerül áfa nélkül egy gigajoule. Információink szerint a megyeszékhelyen is szükség lesz díjemelésre, de egyelőre csupán egyeztetések folynak a témában. 

– A felszabadult hőmennyiséget abban a 8 közintézményben tudjuk felhasználni, amelyet idén kötöttünk rá a rendszerre. Másrészt a megújult paneltömböknél jelentősen, 42-ről 28 gigajoule-ra, vagyis harmadával csökkent egy átlagos lakás éves hőfogyasztása, ami mintegy 30 ezer forintos megtakarítást jelent a családoknak. Döbrőssy Iván hozzátette, az Ilona-parti termálkút megvásárlásával tovább nőtt a városi kapacitás, de ahhoz, hogy ez a víz eljusson a sportcsarnokhoz, az ifjúsági házhoz, a Parkerdő otthonhoz és a Boross-szakközépiskolához, amelyet szintén bevonnának a távhőhálózatba, ki kell építeni egy új vezetékrendszert, ami 200 milliós beruházás lenne. Erre a fejlesztésre éppúgy pályázati forrást szeretnének nyerni, mint a meglévő hálózat rekonstrukciójára, amihez 66 milliós támogatást kapott a szolgáltató. Ez az összesen 133 milliós projekt már megkezdődött Szentesen.

Csongrádon sem lehet már tovább halogatni a vezetékrendszer korszerűsítését. Hogy ennek az idén már megkezdett munkának a pénzügyi fedezete is meglegyen, a helyi távhőszolgáltató 6 százalékos tarifaemelést javasol a képviselő-testületnek. Csongrádon egyetlen paneltömb sem kapott új hőszigetelést, ezért hatékonyságnövelést a termálkút felújításával szeretnének elérni. Erre, valamint a távhőrendszer bővítésére tavaly 150 milliós uniós támogatást nyert a város és a Brunnen Hőtechnika Kft. közös cége, a Csoterm Kft., de információink szerint eddig nem sikerült előteremteni azt a hitelösszeget, amely a félmilliárdos fejlesztés önereje lenne, ezért ez a projekt csúszásban van.

Olvasóink írták

  • 2. éljenszentes 2010. december 20. 14:12
    „Az oroszok tudnak róla, hogy Szentes gázfüggetlen lett?”
  • 1. Zorro 2010. december 11. 10:55
    „"Boldog karácsonyt kívánjon neked a Dr. Mikecz Miklósné, és Lenin"

    http://szentes.nublog.hu/2009/12/25/boldog_karacsony_kivanjon_neked_a_dr_mikecz_miklosne_es_lenin”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkában oltja, otthon szítja a tüzet

Munkaidőben fecskendővel oltja, aztán otthon fújtatóval szítja a tüzet Bölcskei Molnár Tibor. A 38 éves szentesi tűzoltó eredeti szakmája kovács, de amióta lánglovag, csak hobbiból űzi a mesterségét. Tovább olvasom