Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szentesi győztes, szegedi iroda, Bács-Kiskun megyei főnök

Csongrád megye - Szentesről Szegedre helyezték a megyei fő civilszervezet székhelyét, gyűjtögetik az adatbázisokat, honlapjuk is van már. A politikai irányvonalat az érintettek minden fórumon határozottan cáfolják, a valóság azonban mintha mást mutatna.
A közélet ismerőinek nem kis meglepetésére a Kurca Vidéke Polgári Egyesület nyerte el nyáron a Civil Információs Centrum (CIC) címet Csongrád megyében. Lapunk is megírta: az újonnan létrehozott központok feladata az lesz, hogy gyakorlati segítséget nyújtsanak más civilszervezeteknek, és szakmai tanácsot adjanak pénzügyi, pályázati kérdésekben. Erre a feladatra 2014 végéig 35 millió forintot költhetnek.

Az elmúlt években létezett ilyen célra minden megyében saját képviselettel egy Civil Szolgáltató Központ nevű országos hálózat, amely ugyanilyen szerepet töltött be. Úgy tudjuk, ők ezt a feladatot évente, megyénként 3 millió forintból oldották meg. Talán két szervezet kivételével tavaly mindet lecserélték, úgy látszik, a többi menet közben elfelejtett „civilül" – fogalmazott egy névtelenséget kérő szegedi szakember.

Az eddig kevéssé ismert centrumszervezetnek már van irodája a szegedi megyeházán
Az eddig kevéssé ismert centrumszervezetnek már van irodája a szegedi megyeházán. – igaz, tegnap délután nem voltak nyitva. Fotó: Schmidt Andrea 

Csongrád megyében az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a legalkalmasabbnak talált szentesi szervezet addig ismeretlen volt a többi szereplő előtt: más egyesületekkel alig tartották a kapcsolatot, rendezvényeiknek zöme politikai felhanggal bírt. A centrumokkal kapcsolatban az országos sajtó több helyen megemlítette akkoriban, hogy a döntések esetén inkább az azonos oldalra tartozás és nem a szakmai rátermettség dominált, hivatalos helyeken ezt mindig cáfolták.

Még a parlamentben is szó esett a centrumokról: a szocialista Varga Zoltánjelezte, hogy szerinte politikai döntés született, Halász János államtitkár ezt határozottan visszautasította a civil társadalom és a kormány nevében. Az viszont biztos, hogy a nyáron létrejött szervezeteknek a kormány fontos szerepet szán a civil stratégia kialakításában. Legalábbis ezt mondta például Latorcai Csaba helyettes államtitkár egy, a fővárosban ősszel tartott előadásában.

A cím elnyerésének időpontjában a Kurca-partiaknak még nem volt sem weblapja, sem állandó irodája. A megyei CIC azóta megvetette lábát az interneten, a honlapjukból egyúttal az is kiderül: a székhelyüket Szegedre tették, ezenkívül megadtak két szentesi levelezési, egy e-mail címet, illetve egy mobiltelefonszámot. Az elmúlt fél évben végzett munkájukról leírják, hogy Szentesen, Kisteleken, Hódmezővásárhelyen és Szegeden tartottak szakmai képzéseket, ahol közel 500 szervezettel találkoztak.

– Valóban megtörtént a kapcsolatfelvétel, eljöttek bemutatkozni. Konkrétumokat egyelőre nem tudtunk meg tőlük. Mindenesetre a fellelhető internetes címlistát elkérték tőlünk – emlékezett vissza Szentes civil referense, Virág Olga. A Kurca-parti város civil tanácsának elnöke, Gilicze Andrásnékérdésünkre elmondta: ő hívta meg az új szervezetet az ülésükre, mert az elmúlt években egyszer sem dolgoztak együtt a polgári egyesülettel.
Egy fél év elteltével tájékozódni szerettünk volna a centrum sikereiről. A honlapon megadott mobilszámon jelentkező nő azt tanácsolta: a főnökét, Szedmák Tamást keressük. Nem értük el, azt viszont megtudtuk, hogy annak a pár éve alakult Bács-Kiskun megyei Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesületnek a vezetője, amely megyéjében elnyerte a Civil Információs Centrum címet. Emellett Kiskőrös fideszes városatyja, tagja a megye közgyűlésének, de egy ideig a Fidelitas országos alelnöki posztját is betöltötte. A szentesi bemutatkozáson mint a CIC ügyvezetője elmondta, hogy tevékenységük három megyére terjed ki, eddig a szervezetek regisztrációját, megismerését tartották legfontosabb feladatuknak.

Olvasóink írták

 • 7. desdichado 2013. január 19. 20:15
  „Olyan ez a CIC is, mint a régi átkosban a Hazafias Népfront volt, annak is a PÁRT mondta meg, hogy merre, meddig, hány lépés.”
 • 6. Mozart53 2013. január 19. 19:01
  „Egyszer Róma dicsősége is elmúlt. Ez is el fog. Reméljük mielőbb.
  Addig meg keressük őket, kérdezzünk minél többet és minél bonyolultabbat.
  Hadd dolgozzanak meg a pénzükért, ha már mertek vállalkozni egy ilyen feladatra.”
 • 5. deszkás 2013. január 19. 17:48
  „Na. Így lesz a senkiből valaki.”
 • 4. Hammada_Fleet 2013. január 19. 16:46
  „Egy újabb tetű fütyiszes bagázs. Ingyenélők. A mi pénzünkből.”
 • 3. civiltárs 2013. január 19. 12:34
  „Mi nagyon sokat dolgoztunk több megyében is civilekkel, de ha megköveznek is, sajnos elég negatív tapasztalataink vannak a korábbi Civil Szolgáltató Központokról. Lehet, hogy nem ekkora összegekből gazdálkodtak közvetlenül, mint a mostani CIC hálózat tagjai, de az tény, hogy gyakorlatilag a településeken létező civil szervezetek 95 százaléka nem is hallott róluk, amikor működtek, de még 2012 januárjában sem. Mi végeztünk egy kutatást még jóval a CIC-ek elindulása előtt. Tapasztalataink szerint a régi Civil Szolgáltató Központok néhány tucat partnerszervezetükön kívül más szervezetekkel semmilyen kapcsolatot nem építettek ki. Volt néhány tájékoztató fórum az NCA-s időkben, és kb ennyire futotta a tevékenységéből.
  Én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon az új szolgáltatók mit tudnak majd felmutatni, de azért a korrektség kedvéért írjuk már le, hogy a korábbi "nagy szakmai" szövetségek sem voltak a helyzet magaslatán...
  A finanszírozást meg tudjuk, hogy egyéb forrásokból "összelapátolva", de a régiek is hasonló nagyságrendű költségvetéssel dolgoztak.”
 • 2. Qllancs 2013. január 19. 09:30
  „Szeged NEM fideszes város ! Ott már lejáratták magukat ! Mos így a választások előtt beindul a gépezet. Igyekeznek ott lenni a narancsos fiúk ! 35 millió ft ..kidobott pénz ! csak népszerűsíteni akarják orbán és kompániáját !De a nép 95 % NEM kér belőlük! Szeged lakossága NEG végképpen NEM !!!!”
 • 1. Mozart53 2013. január 19. 08:48
  „Ugyan mégis milyen szakmaiságot lehetne elvárni ettől a szervezettől.
  Elég megnézni a honlapjukat.
  "Friss diplomások találkozásának megszervezése
  - Képeslap Sydneyből címmel előadást szervezet az olimpiáról hazatért MOB tagok meghívásával
  - Rajzpályázatok megszervezése pl. ,,Az én olimpiám" címmel
  - Helytörténeti, városismereti családi társasjáték propagálása, vetélkedők szervezése
  - A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együtt mikulás, karácsonyi és húsvéti ünnepek, adományozások megszervezése..."
  Hát ezek aztán tényleg olyan szakmai programok, amik jó alapot adnak arra, hogy 34 milláért érdekképviseletet, jogi, pénzügyi, könyvelési, pályázatírási, szervezetfejlesztési tanácsokat adjanak a megye civil szervezeteinek!
  Ami pedig a politikamentességet illeti. Hát persze, hogy semmi köze a politikához!
  Gondoljunk csak az egész hazai civil szféra átpolitizálódására!
  Csizmadia Lászlónak, a CÖF elnökének, a Békemenetek szervezőjének, a NEA Tanács elnökének országlására!
  A Kurcások meg biztosan nem politizálnak, hiszen egyetlen dolgot lehetett eddig tudni róluk, hogy Orbán Viktor szentesi látogatása során éppen velük kávézgatott, sütizgetett egy helyi cukrászdában.
  Ami meg a kiskőrösi főnököt illeti, hát kész röhej!
  Egy magára valamit is adó civil szervezet, aki egy ilyen feladatot kap, befekszik egy ilyen pasinak?
  Bravó Kedves Civil Barátaim! Ezt jól kikaptuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv készül Derekegyházról

Első körben kétszáz példány készül a szerző, Laukó Istvánné nyugdíjas tanítónő hét éves munkáját összefoglaló kiadványából. Tovább olvasom