Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Szerelmespárnak a lírai rumba is könnyebb

Szentes - Születésnapi tortát is kapott az aranyérem mellé a szentesi sportcsarnokban Hegyes Bertalan, aki párjával, Kis Violettával vasárnap nyerte meg a 21 év alattiak tíztánc magyar bajnokságát. Már évek óta a sokszoros bajnok László Csaba utódainak tartják a Szilver TSE 19 éves táncosait.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
A szegvári Kis Violetta 12 éve táncol, eleinte csak azért járt, hogy fejlődjön a ritmusérzéke, de sokat kapott a sportágtól, rengeteget fejlődött a személyisége. A szentesi Bertalan néptáncolt, focizott is, aztán a versenytánc lett az, ami igazán lekötötte, bár apja megkérdőjelezte, hogy tényleg táncolni akar-e, és már ő is többnek tekinti ezt a mozgásformát. ¬ Nem csak sport, megtanít nyerni és veszíteni is, és sok olyan dologra, ami az életben, akár egy párkapcsolatban is fontos – mondta a fiú.

Négy éve tart a közös pályafutásuk – mindössze, hiszen, ifjúsági korosztályban évek óta verhetetlenek, standard latin táncokban és tíztáncban is, a felnőttek között is már régóta megállják a helyüket: tíztáncban ők töltik be a László Csaba visszavonulása után keletkezett űrt, tavaly és idén is magyar bajnok lettek. Szép élményük, hogy egy nappal korábban egy standard ranglista-versenyen együtt állhattak a dobogón példaképükkel, Csaba és Páli Viktória az első, Lettiék a második fokán.
A kezdetekre így emlékeztek vissza: Berci partner nélkül maradt, s edzőik úgy találták, együtt sikeresek lehetnének, mert kellően ambíciózusak. Pedig a fiú akkor még alacsonyabb volt partnerénél, ami egy kicsit zavaró lehetett, pláne az elegánsabb standard táncoknál, például a keringőnél, hiszen a fiúnak kell dominálnia, a táncban ő vezet. Hátrányt nem jelentett a versenyeken, csak eszétikailag volt furcsa, technikailag nincs jelentősége, magyarázták.

Születésnapi tortát is kapott az aranyérem mellé Kis Violetta és Hegyes Bertalan.
Születésnapi tortát is kapott az aranyérem mellé Kis Violetta és Hegyes Bertalan.

Torontóban rekedtek

Néhány éve, még nagyon fiatalon, nem mindennapi „élményben" volt részük az éppen a kanadai ifjúsági tíztánc vb-n versenyző táncosoknak. Az izlandi vulkánkitörés miatt törölték a repülőjáratokat, így a két tini Torontóban rekedt pár napra edzőjükkel, Németh Anikóval. A szövetség csak a verseny idejére biztosított szállást, ezért próbáltak valamilyen olcsó helyen éjszakázni, közben meg a hazautat is szervezni. Végül kint élő magyarok fogadták be őket, velük azóta is tartják a kapcsolatot.
 
A szülők támogatását nem győzik hangsúlyozni, hiszen a szakszövetség csak részben támogatja a versenyzési költségeiket, mellé bizony a család segítsége is elkél. Már csak azért is, mert Berciék aztán igazán sok külföldi megmérettetésen érdekeltek. Főleg az utóbbi három év volt nehéz, hiszen évente három magyar bajnoki címünkkel kivívtuk a világbajnoki és Európa-bajnoki részvétel jogát, tavaly például 8 világversenyünk volt - hallottuk a páros hölgytagjától. Azaz, csak lett volna, mivel a legtávolabbira, Kínába sajnos, már nem volt lehetőségük eljutni.

A fiú helyzete könnyebb a táncban, már ami a ruházat költségeit illeti, bár egy frakk 150 ezer forintba kerül, azt egy évig viselheti. Letti azonban félévente 4, (2-2 latin, illetve standard) ruhát használ el, összességében milliós nagyságrendről beszélhetünk, s még ott vannak a cipők, az órázás a külföldi tanárokkal. ¬ Most még nagyon kevés jön vissza belőle, bár vannak kisebb tanítványaink, így azért kicsit már törleszthetjük szüleinknek, amit kaptunk – mondta a fiú.

Nem titok, hogy a fiatalok nem csak a parketten alkotnak egy párt. Igaz, nem tartják számon, mióta tart a kapcsolatuk, de nagyjából két éve már. Manapság eléggé népszerű, hogy táncosok egymásba gabalyodjanak, hiszen a legtöbb időt együtt töltik, egymásra vannak utalva. A szentesi egyesületben több olyan páros is volt már, s jelenleg is van, akik az életben is összetartoznak, elég csak edzőiket, László Csabát és Németh Anikót említeni, akik már házasok. - Sokkal könnyebb úgy átélni a táncban az érzelmeket, például a lírai rumbát előadni, ha ott áll előttem, akit szeretek – magyarázta a fiú.

A sportcsarnokban köszöntötték Bercit, mert a verseny másnapján töltötte be a 19. évét, de szolíd ünneplés következett csupán, mert – ahogy mondta a páros - a táncban nincs megállás. Violetta utazott vissza az egri Eszterházy Károly főiskolára, ahol rekreáció szervezés-egészségfejlesztés szakon tanul. Partnere idén érettségizik, utána gazdálkodás és menedzsment szakon szeretne továbbtanulni, természetesen ő is ugyanazon a főiskolán. ¬ Így többet lehetünk együtt, és többet tudunk edzeni is – indokolták az újdonsült magyar bajnokok.

Olvasóink írták

  • 1. nie 2013. március 06. 07:11
    „Gratulálok a Violettáéknak, csak így tovább! Ők megdolgoznak az eredményért, csak így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől teljes útzár a Kurca-hídon

A szentesi önkormányzat támogatást nyert a Kurca-híd felújítására és bővítésére. Indulnak a munkálatok. Tovább olvasom