Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szőttek-fontak, lovagoltak a múzeumi táborban

Szentes - Kalandozás a mesterségek világában címmel szervezett tábort múlt héten a Koszta József Múzeum. Az egyhetes, ingyenes táborba pályázat útján kerültek be a gyerekek, akiknek kedvelt régi tárgyakról kellett dolgozatot benyújtaniuk.
Az első napi ismerkedés után néprajzi előadással kezdődött a tábori program: Mód László a halászok életével ismertette meg a táborlakókat majd azt követően kézműves foglalkozáson vettek részt a ligeti kiállítóhelyen.

A második napon utaztak a táborozók: először Mezőberényben kipróbálhatták a szövést, fonást, a szalmakoszorú készítést és a vesszőfonást, követően Szarvason a Halkutató Intézetben és a Tessedik Sámuel Múzeumban tettek látogatást.

Szőttek-fontak, lovagoltak a múzeumi táborban.
Szőttek-fontak, lovagoltak a múzeumi táborban.

A harmadik napon Béres Mária régész-igazgató a honfoglalók étkezési szokásairól tartott előadást, majd honfoglalás kori ételeket kóstolhattak a gyerekek, lencsés-köleses körettel, akkoriban már ismert fűszernövényekkel, valamint sült marhahússal. Délután a Négy Griff Hagyományőrző Egyesület bemutatója után a táborlakók maguk is kézbe vehették a régi korokat idéző eszközöket. A napot Janóné Kispál Katalin és Trungel Aranka kézműves foglalkozása zárta.

A következő nap a múzeum megyeházi épületében indult, ahol Béres Mária a korok divatjáról tartott előadást, s a hallottak után táborlakók fel is próbálhatták az elmúlt századokban használatos – kifejezetten a múzeumpedagógia céljaira készült - ruhákat.

Az ötödik napon Szegváron a Falumúzeumban kezdték a napot Trungel Aranka kézműves foglalkozásán. A zárónapon egy mindszenti tanyára is ellátogattak, ahol a táborozók testközelbe kerülhettek az állatokkal: először lovagoltak, majd megismerkedtek a tanyai gazdaság állatvilágával.

Olvasóink írták

  • 1. nyomdasz63 2012. július 04. 11:43
    „Szegeden is van tábor a múzeum szervezésében-sátras,kerékpáros,nomád tábor-Tiszaszigetre kitelepülve. Sajnos nem ingyenes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baranyi Antal elindult a Mont Blanc-ra - kerékpárral

Elbiciklizik a Mont Blanc-ig, ha pedig már ott van: megmássza. A szentesi Baranyi Antal 3500 kilométeres kerékpártúrára indul. Tovább olvasom