Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Termálkutat fúratna Szentes

Szentes - Új termálkutat fúrna, hogy a közintézmények túlnyomó részét termálenergiával fűthesse a szentesi önkormányzat. A 750 milliós fejlesztés rövid távon nem hozna számottevő megtakarítást, de jelentősen csökkenne a város gázfüggősége és a légszennyezés.
Két pályázatot nyújt be Szentes július elsejéig a városi távhőrendszer bővítése érdekében. Arról már régóta szó van, hogy szükség lenne egy új termálkútra, amely az uszoda medencéit látná el meleg vízzel, de ennél jóval messzebbre merészkedtek az elképzelés kidolgozói. A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon területén fúrt kút egyrészt a fenti célt is szolgálná, de elsősorban arra lenne hivatott, hogy hőenergiával lássa el az otthont, a Szentes-Víz Kft. közeli irodaházát, a távhőrendszer Kurca-parti fűtőművét, de a Kontaset cég telephelyét is rá lehetne csatlakoztatni erre a hálózatra.

Egyelőre kérdés, miként hasznosítsa a város a rendszerből távozó csurgalékvizet, ami nem lehet 30 foknál melegebb, különben jelentős, 90 milliós bírságot kell fizetnie a kút üzemeltetőjének. A vizet a tervek szerint a Tiszába vezetnék el, de előbb valahol újrakeringetnék, hogy leadja hőjét.

A parkerdő otthon területén fúrnák az új kutat, amely az egész városközpontot ellátná. A szerző felvétele
A parkerdő otthon területén fúrnák az új kutat, amely az egész városközpontot ellátná.
A szerző felvétele

A város másik pályázata azt célozza, hogy az új termálkútból nyert hőenergiát kiterjesszék a lehető legtöbb közintézményre. Heteken belül elbírálják Szentes Norvég-alapra benyújtott pályamunkáját, ami szintén az intézményi termálfűtés bővítését segítené. Ebben a csomagban a Petőfi-iskola, a bölcsőde, a zeneiskola, a Gyermekek Átmeneti Otthona és az ifjúsági ház szerepel. Az új pályázatban szerepeltetnék a Boros Sámuel Szakközépiskolát, a sportcsarnokot, a Gondozási központ Horváth Mihály utcai épületét, a Klauzál óvodát, a kertvárosi orvosi rendelőt és a Petőfi utcai nyomdát. Ezen felül csatlakozhatna a hálózatra a rendőrkapitányság és a Bartha János Kertészeti Szakközépiskola épülete. Ha utóbbi kettő is részt vesz a fejlesztésben, akkor már megéri elvezetni a melegvizet a tűzoltósághoz és az Apponyi téri óvodához is.

A beruházás összesen 750 millió frontba kerülne, de rövid távon nem hozna jelentős megtakarítást. Előny abból származna, hogy csökkenne a város gázfüggősége és a helyi légszennyezés.

Olvasóink írták

 • 5. csutka 2009. május 15. 22:00
  „Ahogy nagymágocsiaktól hallom, ők már nagyon várják,hogy valami előrelépés tőrténjen az ügyben,mert biznak benne akkor munkahelyek is lennének.Én is nagymágocsi születésü vagyok, igaz már régóta nem élek ott,de nagyon gyakran hazajárok.Nagyon nagy a munkanélküliség a faluban,ezért is drukkolok nekik,hogy tőrténjen már valami előre mozdulás.Egyébként sokan nem tudják, van egy gyönyörű kastély a faluban a Károlyi kastély szép tóval és hatalmas gyönyörően gondozott parkkal.Jelenleg szociális otthonként működik.
  Vona azt hiszem azt a kutat 1986-ban fúrták és azóta csak csordogál bele a semmibe.”
 • 4. vona 2009. május 15. 14:32
  „Csutka! Es annak idelyen bevizsgaltak a vizet es kiderult,hogy sokkal ertekesebb ,mint ami a szegedi anna kutbol folyik!De mar beszelik,hogy valami "kivulallo" megakarja kaparintani!”
 • 3. csutka 2009. május 10. 16:23
  „Nagymágocson kb 25 éve fúrtak egy termálkutat. Azóta csak folydogál a nagyvilágba.”
 • 2. Power 2009. május 09. 23:23
  „Miért éppen most jutott az eszükbe?
  Pénzügyi válság van, még a hiteleinket is hitelekből fedezzük.”
 • 1. niemand 2009. május 09. 18:41
  „Az új szoc.otthon érdekében mindent megtenne a város, hogy jó híre legyen! Emberileg is megkapnak mindent az ott lakó, de beteg emberek?
  Termálvízes medence jó lenne, de ahhoz medence is kellene a strandra, ahol élvezni is lehet a vizet, kényelmesen, kulturáltan. A belépők árán is lehetne gondolkozni, hogy legyen vendég is, ne csak egy szűk réteg jusson ki a strandra, fürdőbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Szentesnél

Szentes - Baleset miatt a 45. számú főút 13-as kilométerénél teljesen lezárták az utat. Személyi… Tovább olvasom