Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Trauma a kórházban

Szentes - Kapacitásából alig, presztízséből viszont rengeteget veszíthet a szentesi kórház az új egészségügyi rendszerben, amelynek szabályozásai július elsejétől lépnek életbe.
Egy hónappal ezelőtt Várkonyi Katalin, a nemrég Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházra keresztelt intézmény főigazgatónője még úgy tudta, egyetlen osztályt sem kell bezárni az egészségügyi ellátórendszer átalakítása miatt, azóta viszont változott a helyzet. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos honlapjára feltett határozat szerint Szentesen aktív fekvőbeteg-szakellátásban 17 szakterületen, krónikus fekvőbeteg-szakellátásban pedig 4 szakterületen folyhat tovább a gyógyító munka állami finanszírozással.

Az ágyszámok tekintetében elhanyagolhatónak tűnik a változás, hiszen a korábbi 417-ről 408-ra csökken a kórház kapacitása elsejétől, azonban az ÁNTSZ listájáról hiányzik a fertőző osztály. Jelenleg 13 ággyal működik az osztály, 2 orvos és 8 ápoló látja el a betegeket. Úgy értesültünk, lapzártánkig hivatalosan senki nem értesítette a dolgozókat a változásról. Eddig a belgyógyászattal együtt – úgynevezett mátrix rendszerben – működött a fertőző osztály. Ahhoz, hogy az új struktúrában önálló osztályként maradjon meg, 20-ra kellene növelni az ágyszámot. Hozzáértők szerint aggodalomra ad okot, hogy júliustól a szentesi kórház ellátási területéhez tartozó fertőző betegek Szegeden kaphatnak ellátást – úgy, hogy ott egyáltalán nem növelik a fertőző osztály kapacitását.

Talán ennél is nagyobb traumát okoz a Kurca-parti gyógyintézet számára, ami a traumatológiával történt. Az ÁNTSZ-nél ugyanis a kapacitás mellett meghatározták a progresszivitási szinteket is, vagyis azt, hogy az adott intézmény az adott ágyszámaival együtt milyen súlyosságú betegeket láthat el. A helyi traumatológiát a legalacsonyabb, 1-es szintre sorolták be, ami a világszerte elismert – a hazai csípőprotetika bölcsőjének nevezett – szentesi ortopédsebészet végét jelentheti.

A polgármester az interneten olvasott először a kórház amputációjáról

A februári tárgyalások után még úgy álltunk fel az asztaltól a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) képviselőivel, hogy bővül a szentesi kórház faladata. Úgy látszik nem tartotta be a szavát a kormány – reagált a hírre Szirbik Imre. A polgármester a kórház menedzsmentjétől is elvárta volna a tájékoztatást, hogy ne az internetről kelljen megtudni a kórház amputációját. – Ezzel a döntéssel a műtőtömb pályázata is okafogyottá válik, hiába tett meg mindent a város érte. Elkészítette a terveket és átadta a megyének, azonban a megyei önkormányzat nem nyújtotta be. 

 
– Mindent megteszünk azért, hogy a szentesi kórházban továbbra is magas szintű ortopédsebészeti beavatkozásokat végezhessenek szakembereink – nyilatkozta lapunknak csütörtökön Várkonyi Katalin. – A szakállamtitkárság részéről többször elhangzott, hogy bár 1-es progresszivitási szintre sorolják az osztályt, az ortopédsebészeti beavatkozásokat külön engedéllyel elvégezhetjük a jövőben. Ha engedélyt kapunk, intézményünk felkészült mind a traumatológia, mind az ortopédsebészet vonatkozásában a 2-es progresszivitási szinten történő betegellátásra. A fertőző betegeket továbbra is ellátjuk a kórházban, csak az eddigiektől eltérő területi ellátási kötelezettséggel. A jövőben különös tekintettel fókuszálnunk kell fekvőbetegeink elkülönítést igénylő fertőző betegségeire. Egyébként a járóbetegellátásban e szakterületen bővülés várható, létszámleépítést nem tervezünk – tette hozzá a főigazgatónő. Szerinte a változások még inkább szükségessé teszik a műtőtömb beruházást. Számos műtéti szakma mellett 2-es progresszivitási szinten működhet az urológia, a sebészet és az érsebészet, a kórház szakmaisága pedig megkívánja, hogy a gyógyítás feltételei a lehető legjobbak legyenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazgatóváltást szeretnének a tanárok

A tanárok igazgatóváltást szeretnének a Zsoldos-középiskolában. Tovább olvasom