Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Újabb nevek kerülnek a a II. világháborús emlékoszlopra

Szentes - Hamarosan négy-öt szentesi hősi halott nevével bővül a II. világháborús szentesi emlékmű. Az 1989-ben átadott, 2001. óta az elhunytak neveit is megörökítő Máté István alkotáson majd’ 700 halott neve szerepel.
Augusztus 31-ig várta az önkormányzat azok jelentkezését, akik ismernek a második világháborúban elhunyt szentesi születésű vagy szentesi lakost, illetve, aki a Szentes környéki harcokban esett el, de még nem szerepel az emlékművön. Információnk szerint senki nem kereste fel a hivatalt ilyen jellegű bejelentési szándékkal, így csupán az a 4-5 szentesi személy neve kerül fel az emlékműre, akikre a legújabb kutatások során bukkantak a történészek.

Hamarosan négy-öt szentesi hősi halott nevével bővül a II. világháborús szentesi emlékmű.
Hamarosan négy-öt szentesi hősi halott nevével bővül a II. világháborús szentesi emlékmű.

Szentes az országban elsőként emelt nyilvános emlékművet a II. világháború áldozatainak 1989. november 1-jén avatták fel a Széchenyi-ligeti bejáróval szemben a Kurca-híd nyugati hídfőjében. Máté István alkotását a háború európai befejezése évfordulójára, 2002. május 9-re alakították át: összeállt a város áldozatainak 692 fős névsora, mely az emlékművön is helyet kapott.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltár és Irattár Központi Irattárának tájékoztatása, illetve egyéb kutatások és jelzések alapján derült fény további személyekre. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Béke poraikra című könyv harmadik kiadványa tartalmazza annak a 4-5 szentesinek a nevét, akik eddig az utókor számára rejtve maradtak. Arról, hogy az emlékoszlopra pontosan mikor kerülnek fel az újabb nevek, a város jelenleg is tárgyal.

Olvasóink írták

  • 1. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 12. 19:06
    „remélem nem a "felszabaditó" veres hadsereg katonáinak neve ))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kereszteltek a szentesi fürdőben

Engedéllyel, a higiéniára ügyelve végeztek bemerítkezést a baptisták – a látvány talán furcsa volt a szentesi gyógyfürdőben, de kiderült: a szertartással minden rendben volt. Tovább olvasom