Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Verset mond az úszóedző: Paulovics Tamás irodalmi lapot is szerkesztene

Szentes - Úszóedző, klubvezető, szabadidejében a versek szerelmese – Paulovics Tamás rendezvényeken lép fel, a második versmondó estjén nem volt szabad szék a szentesi könyvtárban.
Paulovics Tamást (57) a szentesi kisgyermekes szülők az úszóedzésekről ismerik, mások az irodalom iránti szeretete kapcsán. Versek iránti rajongása gyermekkorában, Tiszaföldváron kezdődött. A szülői háznál gyakran lakott albérletben egy-egy tanítónő, aki rendszeresen felolvasott az akkor óvodás kisfiúnak.

– A nyári úszótáborokban a napi penzum teljesítése után mesemondó foglalkozásokat is szervezünk. Másfél évtizede még szinte minden lurkó el tudott mondani egy-egy mesét, ma már csak alig néhány. Pedig 5–6 éves korban meg lehetne szerettetni az olvasást, a verset, az irodalmat – mesélte a városszerte ismert úszóedző.

A tiszaföldvári gimnáziumban nagyon jó diákszínpad működött, akkoriban Tamás is fel-fellépett, de felnőttként inkább csak a szűk baráti kört szórakoztatta. Érdekes, tette hozzá, hogy a fordulat, amikor nagyobb közönség elé is kiállt, a másik szenvedélyhez, az uszodához kötődik. Szentesre költözése után, 16 éve a hajnali edzésre menet látott egy hirdetést, amely versmondó versenyre hívta fel a figyelmet. Azóta többször jelentkezett hasonló megmérettetésre.

Paulovics Tamás szerint 5–6 éves gyerekekkel meg lehetne szerettetni az irodalmat. A szerző felvétele
Paulovics Tamás szerint 5–6 éves gyerekekkel meg lehetne szerettetni az irodalmat.
A szerző felvétele

– Néhány nappal ezelőtt második alkalommal tartottam versmondó estet, és nagy örömömre zsúfolásig megtelt a könyvtárterem. Nemcsak barátok jöttek el, hanem ismeretlenek is, akik szeretik a szép verseket – folytatta Paulovics Tamás. – Pár éve 7 taggal megalakítottuk a Krúdy Gyula Baráti Kört. Irodalmi esteket szervezünk, a könyvtár minden ötletünket támogatja. Szeretnénk Szentesen egy irodalmi folyóiratot indítani. Ez egyelőre csak terv, de volt olyan ismerős alkotó, aki már jelezte, hogy szívesen adná hozzá a művét.

Paulovics Tamásnak kedvenc költője nincs, mint ahogy kedvenc írója sem, de ha valahová csak egyetlen könyvet lehetne vinni, az talán Móricztól az Erdély lenne. – Engem a vers megnyugtat, felold és élni segít – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. Smerdis_of_Arshak 2011. május 09. 17:32
    „Éljen Tamásbá! engem is ő tanított úszni, a legjobb fej a világon :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a medencét a szentesi uszodában

Szentes - Lezárták a szentesi strand 33 méteres medencéjét tegnap – tudtuk meg Berezvai… Tovább olvasom