Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Vízből mentették ki a polgármestert

Fábiánsebestyén, Eperjes - Éjszakai lékhorgászatra indult december 12-én délután egy fábiánsebestyéni férfi, de másnap reggel sem ért haza. A helyi erők kétórás kutatás után leltek a fiatalemberre. Igaz, ez csupán gyakorlat volt, de az élet bármikor produkálhat hasonló helyzetet.
Fábiánsebestyén Község Mezőőrsége téli kutató-mentő gyakorlatot rendezett december 13-án. Az elméleti és gyakorlati felkészítésen részt vettek a Fábiánsebestyéni Önkormányzati Rendészet és a Szent Sebestyén Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) tagjai, a helyi orvosi ügyelet munkatársai, valamint Eperjes szervezés alatt álló mezőőrségének és önkéntes tűzoltó csoportjának tagjai.

– Jó néhány évvel ezelőtt sajnos előfordult Fábiánsebestyénen, hogy egy férfi szilveszterkor hazaindult, és februárban találták meg a holttestét. Ha legközelebb eltűnik valaki, szeretnénk, ha élve kerülne elő. Ehhez szervezettségre, ismeretekre van szükség. A gyakorlat azt a célt szolgálta, hogy mindenki tudja, mi ilyen esetekben a teendője – mondta Kós György Gergő, a fábiánsebestyéni mezőőrség szolgálatvezetője, Eperjes polgármestere. A mentési gyakorlat résztvevői először elméleti képzést kaptak a fagyási sérülésekkel, a kihűlés veszélyével kapcsolatban. A gyakorlati felkészítésen, a cikk elején már említett történet szerint, egy férfit kellett megtalálniuk Fábiánsebestyén határában. Ezt követően az eperjesi Királytónál folytatódott a képzés, vízből mentéssel.

A gyakorlaton Kós György Gergő vállalta, hogy őt mentsék ki a néhány fokos vízből. A szerző felvétele
A gyakorlaton Kós György Gergő vállalta, hogy őt mentsék ki a néhány fokos vízből. A szerző felvétele

– Áldás és veszély is, hogy Eperjesnek van egy tava. Arra készítettük fel a szervezés alatt álló mezőőrség és önkéntes tűzoltóság tagjait, hogyan, milyen eszközökkel és módszerekkel menthetnek ki egy vízbeesettet, illetve azt a személyt, aki alatt esetleg beszakad a jég – tájékoztatta lapunkat Kós György Gergő, aki vállalta a vízbe esett ember szerepét, vagyis hogy őt mentsék ki a néhány fokos vízből. A gyakorlaton az érdeklődők működés közben is megtekinthették a fábiánsebestyéni önkormányzat légpárnás sikló motorcsónakját és mentőszigetét. Utóbbin akár hatvanan is elférnek, s valószínűleg nem sok van belőle az országban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtik a téli holmikat

Tartós élelmiszert, meleg téli holmit, takarót gyűjt karácsonyra a Demokratikus Koalíció – jelentette be sajtótájékoztatón a párt szentesi önkormányzati képviselője, Kiss Csaba. Tovább olvasom