Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Vizsgálják, kié volt a szennyezett paprika

Szentes - A fővárosban vizsgálják azoknak a Szentes környéki termelőknek a paprikáit, akiktől a vegyszerrel szennyezett áru származhat. Az ügy egy Greenpeace által kezdeményezett akció után robbant ki. Az emberek vagy igazat adnak a zöldszervezetnek, vagy újabb lejárató kampányt sejtenek.
Mintákat vetetett március elején a Greenpeace nevű szervezet jó néhány hazai üzlet által kínált paprikából, magyarországiból és külföldiből egyaránt; szentesi termékben is mutatott ki laboratóriumi vizsgálat szermaradványokat, ezt az eredményt a napokban tették közzé – írtuk.

A pár éve betiltott rovarirtó, a diklórfosz és a főként dísznövénykultúrában használt klórfenapír kimutatható a növényekben, állította a zöldszervezet.

A szentesi paprika terméknevet levédető DélKerTész, illetve a Fruitveb szakmaközi szövetség elnöke, Ledó Ferenc  azt mondta: három termelő áruja jöhet szóba, a bizonyítás nehéz lesz, túl sok idő telt el a mintavétel óta.

Fotó: Králik Emese
Fotó: Králik Emese

Vegyszermentes?

A boltok feltehetőleg nem tudtak a mintavételről, minden szóban forgó termék a polcon maradt, azóta el is fogyott. Az aktivisták közben több helyen is elmondták: ők csak a vegyszermentes gazdálkodásra akarják felhívni a figyelmet, azt szeretnék, hogy egyre több biotermék kerüljön a vásárlók kosarába. Ezek tényleg fontos szempontok, azonban ennek szakemberek szerint kicsi az esélye. Ahogy gyarapszik a bolygó lélekszáma, vevő egyre több lesz, a megművelt földterület mérete viszont véges, és míg üvegházban egy négyzetméteren egy szezonban 10-20 kiló paprika szedhető le, egy biokertben ennek a töredéke.

Lejáratásra gyanakodnak

Az ügy pró és kontra heves érzelmeket váltott ki az olvasókból. „Akik ilyen szereket használnak, jusson már eszükbe: lehet, hogy édesanyák adják a vegyszeres mocskukat a legjobb szándékkal gyerekeiknek!" – véleményezte egy nő lapunk Facebook-oldalán. A nézetét többen osztják, csakúgy, mint egy teljesen más álláspontra helyezkedő férfiét, aki szerint „egy óriási lejárató kampány része ez az ügy, olyan mint a Négy Mancs-féle libamáj". 

A Greenpeace aktivistái Veszélyes vegyszerek a paprikában címmel tartottak performanszt Budapesten. Fotó: MTI
A Greenpeace aktivistái Veszélyes vegyszerek a paprikában címmel tartottak performanszt Budapesten.
Fotó: MTI

A gazdák is erre gondolnak. Kérdésünkre azt mondták: tisztességtelen termelők mindenhol akadnak, de a többség biztos nem kockáztatja a családja megélhetését, és kivárja permetezés után az előírt egészségügyi várakozási időt. Az elmúlt napokban a környezetvédők mintha visszafogottabbakká váltak volna: egy kereskedelmi tévé témával kapcsolatos beszélgetős műsorában például már ki sem mondták azt a szót, hogy „szentesi".

A Hét közepére lesz eredmény

A Greenpeace Magyarország Egyesület bejelentése alapján a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal március 31-én délután rendelte el a paprika ügyében a vizsgálatot. – Április 1-jén növényvédelmi felügyelő kollégáink megkezdték az ügy kivizsgálását. A forgalmazó Dél-alföldi Kertészek Szövetkezeténél nyomon követhetőségi, majd ezt követően három termelőnél helyszíni ellenőrzést és mintavételt végeztek. A folyamatban lévő ügyben részletesebb tájékoztatást a későbbiekben tudunk adni – tájékoztatott a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője, Varga Márta.  A mintákat a fővárosban vizsgálják, a hét közepére lesz eredmény, közölte Ledó Ferenc. Az árujukkal szemben szerencsére nem veszett el a bizalom, a megszokott vevők továbbra is rendelnek tőlük, mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dániában oltott tüzet Eperjes polgármestere

Hősként ünnepelte a dán sajtó azt a három magyar férfit, aki megfékezte az aalborgi állatklinikán egy hete pusztító tüzet. A hazai sajtó mostanáig találgatta, kik lehettek a tűzoltók. Tovább olvasom