Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Vonatmennyországot épít, fűnyírással kapcsolódik ki

Vonatmennyországot épít, fűnyírással kapcsolódik ki
Szentes- Valóságos időutazáson vehet részt az, akit Valkai Csaba múzeumi kurátor, nyugdíjas vasutas kalauzol a szentesi Vasúttörténeti emlékhelyen. Szinte mindent a saját kezével készít vagy restaurál. Kikapcsolódásnak a fűnyírást tartja.
– Ez egy 1900-as évek elején készült magyar mozdony mása lesz majd. Még nincs kész, 2-3 méter még hiányzik belőle – mutatta lapunknak Valkai Csaba azt a készülő festményt, amely a szentesi Vasúttörténeti emlékhely április 29-én megnyíló termében lesz látható.

A nyugdíjas vasutas autodidakta módon tanult meg rajzolni, festeni, restaurálni.

– Mindennap itt vagyok. Volt rá példa, hogy reggel bejöttem, és csak akkor jöttem rá, hogy milyen régóta vagyok itt, amikor a rádióban meghallottam az este nyolcórás híreket – mesélte. A MÁV-nál szerelőként, diszpécserként és mozdonyvezetőként is dolgozott. Mindent tud a múzeumban lévő tárgyakról, pedig a vasút iránti vonzalom nem gyermek-, hanem felnőttkori szerelem – árulta el.
 
Vonatmennyországot épít. Fotó: Kuklis István (galéria)
 Nemcsak a kiállított tárgyakat mutatja meg az érdeklődőknek, hanem felülteti őket például a kézi hajtányra, vagy megmutatja nekik halastavát. – Nemrég egy gém megevett néhányat a halakból, ezért tettem hálót a víz fölé– magyarázta a kurátor, miközben haleledelt szórt a vízbe. Körülötte falfestmények, amelyeket saját kezűleg készített nemcsak a vasúttörténet jeles darabjairól, hanem például régi képeslapokról is. Úgy tűnik, ötletekből soha nem fogy ki, hiszen még egy baktert is faragott, aki a hajtányon ülőknek emeli integetésre a kezét.
Nem szokványos múzeumi túrával készül az érdeklődőknek, hiszen láthatunk itt többet között muzeális értékű vasúti kocsikat, titkos ajtóval elfedett forgalmi irodát, részletgazdag vasútmodelleket és egy olyan emelőt is, amellyel egykor a szenet pakolták a vagonokba.
Vonatmennyországot épít. Fotó: Kuklis István (galéria)


Ebben Valkai Csaba most a kisgyerekeket szokta forgatni. És természetesen mindent saját kezűleg restaurált és varázsolt olyanra, amilyen a fénykorában volt. – Ebben a vasúti kocsiban a kirándulók az uzsonnájukat is elfogyaszthatják. Ezzel nosztalgiatúrákra is indultunk még régebben, ezért hálósarkot is kialakítottunk benne, természetesen mindent korhűen– mesélte a kurátor, miközben megmutatta a faburkolattal ékesített mozdonyt, amelyben Ludas Matyi magazinok bekeretezett címlapjai fogadják a látogatókat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ByeAlex a szentesi karnevál sztárvendége

Az árpádhalmiak csörögét sütnek majd, Derekegyház a fesztiváljain népszerűvé vált palacsintákkal… Tovább olvasom