Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

A vízen járókra vigyázni kell

Szeged - Jóval a kapunyitás előtt elkezdődik a Szegedi Ifjúsági Napok biztonságáért felelős cég embereinek a munkája: a Partfürdőn elásott drogot és italt keresnek. Később a vízen járók és az erősen ittas fiatalok okozhatnak problémát.
– A munkánk nem kapunyitáskor kezdődik, hanem jóval előtte, amikor alaposan átvizsgáljuk a Partfürdőt. Sokan kisebb-nagyobb dolgokat ásnak el, ezért drogkereső kutyákat is bevetünk. Idén néhány üveg piát: olcsóbb vodkát és fehér rumot találutk a föld alatt – kezdte Német Ferenc, a Személyi, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) biztonságáért felelős cég, a Tigers Security Kft. egyik tulajdonosa. – Régóta itt vagyunk, ami nem illik ide, azt észrevesszük. A legkisebb apróság is árulkodó lehet.

A vízen járókra vigyázni kell. Fotó: Schmidt Andrea és Karnok Csaba (galéria)

A Tigerszesek csúcsidőben 200-an teljesítenek szolgálatot egyszerre, ami Német szerint egy ekkora rendezvény esetében nem sok. A legnagyobb nyomás a fesztivál kezdetén nehezedik a biztonságiakra. – Nem célunk mindenki zsebét kiforgatni. A fiúk nem keresgélnek, nem kotorásznak, célirányosan benyúlnak a hátizsákba. Előfordult, hogy gyanús, vágott dohányhoz hasonló anyagot találtak egy srácnál, aki azt mondta, hogy inkább újra beállna a sorba – mesélte a szakember.

Színes városi legendák

A fiatalok rendkívül büszkék arra, ha alkoholt sikerül becsempészniük, így mire ezek a történetek körbeérnek, a laposüvegnyi pálinkából több liter ital lesz. A szegedi kocsmákban és a SZIN-en is városi legendák keringenek arról, hogy a takarítók bontatlan italos üvegeket, értékes arany láncot, órákat, eurót és fecskendőket találnak a földön és a szemétben.

A hálózsákba, matracba göngyölt kétliteres italos palack régi trükk. – Ha valaki bevisz egy laposüveg töményet, attól még nem fog jelentősen visszaesni a fesztivál alkoholfogyasztása. Nagyobb problémát okoz a fiatalabb, 17-19 éves korosztály alkoholfogyasztási szokása. A náluk lévő italokat a bejáratnál egy szuszra megisszák, majd bent húsz perc múlva elájulnak, ellátják őket a mentősök, majd hajnalban semmire sem emlékezve azt mondják, mekkorát buliztak.

Az idei SZIN-t eddig semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg. Körülbelül egy tucat alkoholmérgezett fiatalt helyben elláttak. – Pihennek, négyóránként ellenőrzik őket, ha egyenesbe jöttek, mehetnek bulizni. Igyekszünk őket itt helyben ellátni, hogy később ne legyen problémájuk abból, ha bekerülnek a rendszerbe – fogalmazott Német Ferenc.

A vízen járókra vigyázni kell. Fotó: Schmidt Andrea és Karnok Csaba (galéria)

– A vízen járókra kiemelt figyelmet fordítunk. Tavaly két öngyilkosjelöltet húztunk ki a Tiszából. Azt kell megérteniük a fiataloknak, hogy a Tiszába nem pisilni nem lehet, hanem beleesni – hangsúlyozta a biztonsági főnök.

Rendszeresen megpróbálnak bemászni a kerítésen. Német azt mondta, ilyenkor elég ha az ott szolgálatban lévő kolléga hirtelen felkapcsolja a zseblámpáját. Ugyanez igaz a kintről bedobált alkoholra.

– A sátorfosztogatást sajnos nehéz megakadályozni. A sátorfosztogatót tolvajt ugyanis arról lehet megismerni, hogy a sátorok között dülöngél, imbolygó mozgással halad. Ez a leírás persze a látogatók nagy részére ráillik – tette hozzá a szakember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forgalomnak örülnek, a zajnak nem a SZIN mellett

A környékbeli boltosok és kocsmárosok örülnek a Szegedi Ifjúsági Napokkal járó forgalomnövekedésnek. A lakókról ugyanez már nem mondható el. Tovább olvasom