Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Bringaszínpad és klímakapszula a SZIN-en

Szeged - A nyár utolsó nagy bulija, a Szegedi Ifjúsági Napok a fenntarthatóság jegyében, a fesztivál ideje alatt – augusztus 25-29 között - kerékpárral hajtott öko-színpadot is üzemeltet. De a legnagyobb hazai ökorandin lesz klímakapszula is, ami nem más, mint egy üvegházas mikroklíma vizsgálat.
Magyarország első - és mindmáig egyetlen – fenntartható fesztiválja már számos zöld újítással ismertette meg a hazai fesztiválozókat. Elég csak a re:pohárra, vagy a biológiailag lebomló étkészletre gondolni. Idén ismét – a korábbi fejlesztéseket megtartva – számos öko-innováció jellemzi a SZINt.

Ilyen például a Bringaszínpad, mely egy 2×2 méteres alapterületű és 2,5 méter magas színpad, melyen a világítást és a hangosítást kerékpárok által termelt energiával üzemeltetik. A két kerékpár egyike a 2×12 V-os világításért felel, míg a másik a hangosítást “hajtja". A Kultúrpartnak (mint a színpad feltalálójának és egyben házigazdájának) köszönhetően ezen az öko-színpadon minden nap élő WebTV közvetítést láthatunk, számos előadást és a GreenMovie filmjeit kísérhetjük figyelemmel.


A klímakapszula pedig tulajdonképpen egy kísérlet, aminek keretében egy mesterségesen kialakított, üvegházszerű térbe növényeket telepítenek, melyek fejlődéséhez emberi beavatkozás szükséges. A kísérlet azt modellezi, hogyan lehet az emberi összefogás, beavatkozás pusztán építő jellegű.

Úgyhogy idén is érdemes lesz tudattágítás gyanánt a SZIN-re látogatni, annál is inkább, mert a Partfürdőn a Fák is életre fognak kelni és az sem utolsó szempont, hogy 4 napot a környezetvédelmi elittel lehet pezsegni. És lehet – a Borsodi jóvoltából - re:pohárban inni a sört, de idén már a borospohár is visszaváltható lesz. Ez egy évente csak egyszer visszatérő ajánlat. Ajánlott élni vele!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A játékhoz a Délmagyarország promóciós példányait itt találod!

Tovább olvasom