Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Környezetvédelem és esélyegyenlőség a SZIN-en

Szeged - Nemcsak koncertek, rengeteg más program várja még a fesztiválozókat a Szegedi Ifjúsági Napokon. Mi is szétnéztünk a sátrak és bódék rengetegében.
Jelentjük: túléltük a SZIN nulladik napját. Csütörtökön már délelőtt kisétáltunk az újszegedi partfürdő területére, megnéztük hogyan ébredeznek a fesztiválozók.

Amikor nincsenek koncertek, akkor sem unatkoznak a fiatalok. A medencében bárki csobbanhat egyet, a partján pedig egymás mellett fekszenek a bikinis csajok, hogy kipihenjék az előző estét. A tökéletes mosoly érdekében ingyenes fogászati szűrés várja az érdeklődőket, a SZTE-FOK hallgatóinak jóvoltából - tudtuk meg Párkányi Lászlótól, aki szintén a karon tanul.

A szegedi drogcentrum standjánál sodokuzni, teszteket kitölteni lehet, itt sok hasznos információval és tanáccsal látnak el mindenkit. A Somogyi könyvtár busza körül kiállítást szerveztek, mellette pólótervezésre lehet befizetni. Hennafestésen kívül a hajunkra is színt fújna, ha szerenénk, ettől lehet az ember igazán SZIN-es egyéniség.

A Re-Bat Kft. bódéjában használt elemeket gyűjtenek, Dombi Erika ügyintézőtől megtudtuk: több mint ötezer hasonló gyűjtőpont van az országban. A használt elemeket újrahasznosítják, illetve ezerszer újratölthető akkumulátorokat hoztak a partürdőre, hogy megismerjék a fiatalok ezt a környezetvédő megoldást.

Boldogságfalva, borfalu és Esélyek Kertje a SZIN-en. Fotó: Németh Norbert (gáléria)


Lehet szavazni a partfürdő legszebb fájára, a jelölteket számmal ellátott táblák díszítik, ezek segítségével ajánlják magukat - a szavazók között jövő évi bérletet sorsolnak ki. Tehát elég indok van arra, hogy megismerkedjenek a fesztiválozók a fákkal.

Boldogságfalván minden csupa mosoly és szín, és persze minden-minden újrahasznosított. Az ülőhelyek kupakokból és Pet-palackokból készültek, megismerkedtünk a re-ruhákkal, szelektív hulladékgyűjtők vannak kihelyezve, és játszani is lehet a földgömb formájú lengőtekével.

Az Esélyek Kertjében a vendégek kerekesszékes akadálypályán tehetik próbára az ügyességüket, ütögethetnek egy kicsit a vak ping-ponggal, grafológus vizsgálja a kézírást, és megoszthatják egymással a szegénységről alkotott gondolataikat.

Esélyegyenlőség és környezetvédelem. Videó: Király István András


A borfaluban finomabbnál finomabb bort kóstolhatnak a fesztivál vendégei, a Szegedi Rendőrkapitányság sátrában a bűnmegelőzési alosztály munkatársaival lehet beszélgetni. A Duna House VIP kempingjébe sorsolás révén kerültek be a sátrazók, itt éjjel-nappal őrzik a szállást, valamint az értékeket, tanácsokat adnak az albérletkeresőknek és bárki írhat szlogent a cégnek - ennek is szombaton lesz az eredményhirdetése.

Az aktív regenerálódás hívei röplabdázhatnak és vízifocizhatnak - így készülve az esti bulizásra. Aki nem hiszi, járjon utána...

"Nehéz zöldnek lenni"

Rövid sajtótájékoztatót tartott kora délután a SZIN zöld részlege. A kulturpart.hu képviseletében Kalmár András és Küttel Dávid bemutatták a bringa színpadot, ahol biciklivel nyerték az energiát a hangsoításhoz. Mangel Koppány, fesztiválszervező pedig arról beszélt: bizony nehéz zöldnek maradni manapság, de arra bíztatják az embereket: éljenek környezettudatosan, kezdjék azzal, hogy körbejárják a Zöld-SZIN-teret. Hasznos előadások lesznek itt: holnap többek között a környzetdvédelem és a média kapcsolata a téma délután 5 órától a Tiszta Jövő produkciójában.

Olvasóink írták

110 hozzászólás
 • 110. silent.disco 2010. augusztus 29. 15:47
  „Sziasztok! Van egy srác, akit keresek SZIN-ről. :)
  0. napon BRAINS és PAROV STELAR-on volt.Plusz minden este ott
  volt a SILENT DISCO-ban (kivéve persze utolsó nap, mert elmaradt, akkor
  Party Arénában láttam.) Ahogy észrevettem mindig két alacsonyabb lánnyal volt. Nagyon magas, kb. 184 cm magas, kopasz, vékony. Ha olvasod, akkor légy szíves írj ide: silent.disco@freemail.hu Köszi”
 • 109. Sportplusz 2010. augusztus 27. 22:48
  „...ez éveben semmi zaj nem szürödött be hozzám .. bezzeg tavaly aludni sem birtam...... ( ki költöztem Dorozsmára .. ilyen 1szerü ez .. !!??)”
 • 108. szattila 2010. augusztus 27. 19:58
  „@kommandos
  Nem mondod? :D
  Finoman arra próbáltam célozni, hogy munkaidőben történt. Vagy nem?”
 • 107. Titanilla 2010. augusztus 27. 19:53
  „Kiváncsi lennék kinek a zsebében landolt az a sok milla, amit a zajcsökkentésre költöttek. Azok akik arról irnak, hogy más belvárosi rendezvények is vannak, amik senkit nem zavarnak, ugyan honnan tudják? Azt nem közlik ám, hányan reklamálnak. Azonkivül egyetlen rendezvény hangereje meg sem közeliti ezt a Tiszaparti cirkuszt. Igen, elviselhetetlen, és ha épp nem aludni akar valaki akkor is zavaró, és bizony környezet szennyező. Ma a piacon voltam, a trolin oda-vissza mindenki felháborodva beszélt a tegnap estéről, és a piacon beszélgetőknél is ez volt a téma. És nem az a baj, hogy szórakoznak a fiatalok, de nem hiszem el, hogy halkabban nem lehet.!! Aki ott van akkor is hallja, mi a fenének ez az eszetlen hangositás? És ha a közép-meg idős korosztály csapna ekkora zenebonát magyarnótából, meg operettből mit szólnának a kedves fiatalok? Csak úgy érezhetjük ugye jól magunkat, ha mindenki más le van sz..-va?”
 • 106. SP 2010. augusztus 27. 17:32
  „Az Etelka Tisza-palota
  lakótelepen nem csak hallani lehet a mély hangokat 90 -110 dB vel, hanem látni is a bezsongottakat.
  Mérés meg sumák, spektrumban kell analizálni.”
 • 105. la-za 2010. augusztus 27. 17:31
  „Ne a SZIN miatt költözz el, hanem mert nem bírod elviselni a belvárosi rendezvényeket.....jaaaaaa hogy azok nem zavarnak, csak a SZIN???”
 • 104. la-za 2010. augusztus 27. 17:30
  „moderálva”
 • 103. SP 2010. augusztus 27. 17:17
  „Ismertetné valaki mitől lett "halkabb" a zene-bona a városban lakók számára.

  Mi volt az az észvesztő technikai megoldás,
  ami példátlan jól sikerült? A SZIN területén a buli halkabb lett, a városban meg hangosabb.

  Az üvöltő csend nem akármi.

  A NASA is érdeklődött, hogy lehet a zajtalan világűrben szabadtéri zenei rendezvénnyel megtörni a végtelen csendet.”
 • 102. cupcake 2010. augusztus 27. 16:19
  „la-za, jajj nagyon irigykedünk rád, hogy az etelka soron laksz, tudod mi is szívesen kiköltöznénk oda, csak hogy én speciel nem tudok ki.szrni annyi pénzt, hogy CSAK a szin miatt elköltözzek. Akkor most miről is beszélünk?”
 • 101. cupcake 2010. augusztus 27. 16:15
  „bar21, mi meg örülünk, hogy ilyen toleráns vagy... Inkább gyere ide, ...... amikor te se tudsz aludni. ITT NEM ARRÓL VAN SZÓ, hogy naphosszat panaszokdni akarunk. ITT ARRÓL VAN SZÓ, hogy nem tehetünk mást, mert ez embertelen! Nem értem, hogy mit pofáztok, hogy ti nem halljátok a külvárosban, szerintem ezt már rég letárgyaltuk, hogy itt főképp a belvárosi emberekről van szó, akik képtelenek aludni. És igenis itt fogunk panaszkodni, és nem azért, mert reménykedünk, hogy tenni fognak valamit......... akik nem fogják fel, hogy mi itt hogy élünk!!! 4 nap, 4 nap... Hiába mondjátok. Ez a 4 nap is pokol, és pont lesz.rom a véleményeteket. Költözzetek ide, és akkor nektek is .... fogja az agyatokat. <moderálva...>”
 • 100. la-za 2010. augusztus 27. 16:12
  „91. tituska07 2010.08.27. 10:59

  Szerintem irigykedsz :D :D :D”
 • 99. GAgyi 2010. augusztus 27. 13:52
  „91. tituska07 2010.08.27. 10:59
  Szerintem nem a szin-esek a szánalmasok.........
  Tegnap a széljárás is rossz volt, felsővárosra úgy hordta a hangot, mintha ott lenne az ember.
  4 napig ki lehet bírni. Nem kell mindenért fanyalogni....”
 • 98. Pres 2010. augusztus 27. 13:37
  „Gondoljatok arra, hogy négy napig bombázzák a várost, és... De jó, hogy csak a SZIN.”
 • 97. bar21 2010. augusztus 27. 13:26
  „Kedves Tituska! Szerintem te leszel majd az öregasszonyok gyöngye, aki majd ott hesszel mindig az ablakban, és kiszól majd a ház előtt játszó gyerekeknek: Ne itt pattogtasd azt a labdát te büdös kölyök! :D Hangosnak lehet, hogy hangos a SZIN, de pénzt hoz a városnak. okosok.”
 • 96. kommandos 2010. augusztus 27. 12:34
  „szattila! Tudod az a hordozható kis izé, amin nyomkodni is tudzs, meg látod is a képernyőt. Ja , tényleg!!!”
 • 95. kommandos 2010. augusztus 27. 12:28
  „A színészi túlzás az a 75-ös hsz. Méghogy a tücsök ciripelés erősebb mint a zene, hahaha, ne haragudj, de röhögnöm kell.”
 • 94. szattila 2010. augusztus 27. 11:43
  „Üdv!
  Végigolvastam az összes hozzászólást. Nagyon köszönöm mindenkinek az élményt. Jól szórakoztam. Szerintetek fog valami változni attól, hogy itt veritek a nyálatokat? Ha sok panasz lesz, mennek mérőeszközzel majd mindenhová és kiderül, hogy nem megy határérték fölé. Attól még biztos, hogy valakinek hangos és valakinek meg nem. Ez embertől függ.
  Ja és a trolisofőr meg 4-re ment dolgozni, de 7.30-kor már kommentelt? Ez hogy van?”
 • 93. Cukorfalat2 2010. augusztus 27. 11:24
  „Ha ide megyek szórakozni, az a baj.
  Ha oda megyek, szórakoznak, az a baj.
  Ha jó a zene, sokan vannak, az a baj.
  Ha rossz a zene, sokan vannak, az a baj.

  Nem is tudom, mit keresünk itt, az a baj.
  A barátaid meg milyenek, az a baj.
  Azér´ nem megyek oda, mer´ az a baj.
  Az arca a baj, az arc a baj.”
 • 92. Cukorfalat2 2010. augusztus 27. 11:22
  „:D :D :D :D :D :D :D”
 • 91. tituska07 2010. augusztus 27. 10:59
  „Tényleg miért nem tudnak ezek a 4 napig bűzlő csövesek a szinen nappal bulizni? Akkor senkit se zavarna! Mit szólnának hozzá, ha kiállítana most fél szeged a partfürdőre és mi kezdenénk el ordibálni, hogy ők se tudjanak aludni? Lehet innen elhúzni jó messzire!
  la-za, az meg kit érdekel, hogy az etelka soron laksz? Az nem baj, hogy mi meg ettől a sz*rtól lakunk pár száz méterre? És igenis hangos képzeljétek! Hajnal 4-kor tudtam kinyitni az ablakot, mert akkor hagyták abba az igénytelen undorító zenéjüket!!!!!
  És miért nincs baj a borfesztivállal? Hát nagyon érdekes! A borfeszt sokkal közelebb van hozzánk és abból nem szoktam hallani semmit!
  Ha ez egy igényes ifjúsági rendezvény lenne befejeződne éjfélkor... SZÁNALMASOK VAGYTOK SZINESEK!!!!!!!!!!!!!
  fuck szin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
110 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csík és Russkaja - remekül startolt a SZIN

Visszavonhatatlanul megkezdődött a SZIN; a nulladik napon a Csík zenekar és Russkaja kápráztatta el a fesztiválozókat. Legalábbis mi ezekre buliztunk a legnagyobbat. Tovább olvasom