Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

SZIN: Zöld Fesztivál Díj

Szeged - Szabó Imre környezetvédelmi miniszter tegnap meglátogatta a Szegedi ifjúsági Napokat, és átadta a Zöld Fesztivál Díjat Boros Gyula főszervezőnek. Mózes Ervin címzetes főjegyző szerda este zajszintet mért – mindent rendben talált.
Zöld Fesztivál Díjat kapott tegnap a Szegedi Ifjúsági Napok. A kritériumokat civilek határozták meg, a díjat Szabó Imre környezetvédelmi miniszter adta át a Partfürdőn Boros Gyula főszervezőnek. A miniszter beszélt a zöldtárca Egy mozdulat roadshow-járól, amely azt mutatja be, hogyan takarékoskodhatnak a háztartások az energiával, vízzel. Az ezt szemléltető mintaháztartást a fesztiválozók is láthatják a SZIN-en.

A tárcavezető tájékozódott a fesztivál kreatívhulladék-
programjairól – például bicikligumiból övet, gombokból fülbevalót készítenek a zöld-SZIN-téren, ahol bringaerőmű termel áramot, és a megunt ruhadarabok is új gazdára találnak.

Zöld Fesztivál Díj a SZIN-nek. Fotó: DM/DV
Zöld Fesztivál Díj a SZIN-nek.
Fotó: DM/DV

Eddig szerdán voltak a legtöbben

Kedden, a mínusz egyedik napon 5900 látogatója volt a fesztiválnak, szerdán, amikor a Tankcsapda lépett fel, 14 ezer 500 ember vett belépőt. Csütörtökön nagyjából 12 ezren voltak, ekkor többek között Gabriella Cilmit láthatták. Tegnap Macy Gray koncertezett, ma a Guano Apes lép fel.

A miniszterrel a zöld-SZIN-tér központi sátrában ezután Novák Péter előadóművész beszélgetett nemzeti klímastratégiáról, zöld programokról. A beszélgetésen a nézők között ott volt Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház színésze, Palman Kitti és Czár Gergely, a Szegedi Kortárs Balett táncosai és Ujhelyi István államtitkár is.

A fesztiválon csütörtök este Mózes Ervin címzetes főjegyző személyesen felügyelte a zajszintmérést. Sokan panaszkodnak ugyanis, hogy hangos a rendezvény.

A Partfürdőn és a város több pontján is mértek, az értékek mindenhol a fesztiválokra vonatkozó törvényben meghatározott határértéken belül voltak, azonban, ahogy ezt hangtechnikusoktól és a szervezőktől minden évben halljuk, az időjárási körülmények befolyásolják a hangterjedést.

Környezettudatos fesztivál

Míg a városlakók egy részének a hang okoz problémát, a fesztiválozók a melegtől kókadoznak. A hőségriadóra tekintettel a SZIN-en párakapukat állítottak fel, a hőségkommandó vízzel spricceli a fiatalokat – akik az ingyenes kutakból ihatnak, a szabad strandon vagy a medencékben hűthetik le magukat.

Más helyszín

Dr. Szabó László szegedi önkormányzati képviselő a Szögedi Védegylet képviseletében azt mondta tegnap, a szabályozás nem jó, azt kell megváltoztatni, illetve más helyszínt kell találni a SZIN-nek, ami „nem más, mint elviselhetetlen zaj". Tóth Péter, a Jobbik elnöke azt mondta, a rendezvény megzavarja a szegediek életét. A pártvezető bízik benne, hogy „a következő szegedi vezetés európai módon oldja meg a kérdést".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna tarolt a karaokéban

Szeged - Az önjelölt, megmosolyogtató karaokesztárok között időnként kis gyöngyszemek is felbukkannak – hallottuk csütörtök este a SZIN-en. Tovább olvasom