Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

A magyar internetezők fele tart megfigyeléstől

A hazai internetezőknek csaknem fele tart attól, hogy internetes tevékenységét valamilyen kormányszerv megfigyeli és kétharmaduk tart bűnözők visszaéléseitől.
A szigorú szabályozást szinte minden internetező fontosnak tartja - tájékoztatta közleményben felmérésének eredményéről az MTI-t a G Data kiberbiztonsági vállalat magyarországi képviselete.

A G Data magyarországi képviselete megbízásából ezer hazai internetező megkérdezésével az NRC piackutató vállalat végzett reprezentatív felmérést az Edward Snowden által kirobbantott, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségét (NSA) érintő megfigyelési botránnyal kapcsolatban.

A felmérésben azt vizsgálták, hogy a magyar internetezők mennyire tartanak attól, hogy a népszerű közösségi oldalak, esetleg kormányszervezetek vagy internetes bűnözők visszaélnek az adataikkal, illetve, hogy tapasztaltak-e már valamilyen visszaélést.  


    A felmérésben a magyar internetezők 14 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalta már, hogy a Facebook visszaélt személyes adataival, és azokat felhasználta reklámcélokra. Ugyanez az arány a Google-lal kapcsolatban 8 százalék volt. Összességében a válaszadók 27 százaléka számolt be személyes adattal való visszaélésről.

A magyar internetezők 17 százaléka nagyon, 29 százaléka pedig inkább aggódik amiatt, hogy a Facebook a jövőben visszaél személyes adataival, míg ez az arány a Google esetében 12, illetve 24 százalék. Az említett vállalatokban azok közül is kevesen bíznak, akik egyébként nem tartanak ilyen visszaéléstől. A válaszadók körülbelül negyedét viszont nem zavarja adatai felhasználása, mivel úgy gondolja, hogy ennek fejében számára hasznos reklámanyagokat kap. A személyes adatok reklámcélú felhasználása miatt az 50 év felettiek (81 százalék) kiemelkedően aggódnak.

Attól, hogy valamilyen kormányszervezet figyeli meg internetes tevékenységét, a magyar internetezők 33 százaléka tart. Hatósági megfigyeléstől elsősorban a férfiak (56 százalék), illetve az idősebb generáció (59 százalék) tart.

A legtöbben azonban (66 százalék) bűnszervezetek visszaélései miatt aggódnak.

Végül arra a kérdésre, mennyire tartja fontosnak, hogy szigorú büntetésekkel szabályozzák az internetes adatokkal való visszaélést, a válaszadók 95 százaléka nyilatkozott úgy, hogy azt nagyon fontosnak (62 százalék) vagy fontosnak (33 százalék) tartja.

A G Data magyarországi képviselete arra hívja fel az internetezők figyelmét, hogy személyes adataikat a lehető legkevesebb weboldalon osszák meg, a közösségi oldalakon pedig csak szigorúan a nyilvánosságnak szánt adatokat tegyék közzé. A számítógépeken pedig elengedhetetlenül fontos megbízható forrásból beszerzett jogtiszta programokat, illetve folyamatosan frissített vírusirtót és tűzfalat használni - szögezi le a közlemény.

Olvasóink írták

  • 1. pirosmedence 2013. szeptember 27. 05:15
    „Én is leginkább a kormány (amely még ráadásul bűnöző is!) megfigyelésétől tartok, vannak már ennek jelei - szerintem a fideszes fiúk gőzerővel dolgoznak valamilyen rafinált titkosszolgálati rendszeren, de lehet, már kész is van és lehet, már működik is! Ez mindig is volt és a világon mindenütt működtetik is, miért lennénk kivételek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Appra magyar! néven alkalmazásfejlesztő kampányt indít az IVSZ

Appra magyar! néven hagyományteremtő szándékkal alkalmazásfejlesztő versenyt indít az… Tovább olvasom